Skip to main content

Βόρεια Κορέα: Εκτέλεση 22χρονου επειδή άκουγε Κ-Pop

Τι αναφέρει έκθεση

Ένας 22χρονος Βορειοκορεάτης εκτελέστηκε δημοσίως επειδή παρακολουθούσε και μοιραζόταν νοτιοκορεατικές ταινίες και μουσική, υποστηρίζει μια νέα έκθεση, αναδεικνύοντας τις απεγνωσμένες προσπάθειες της Πιονγκγιάνγκ να «μπλοκάρει» την είσοδο πληροφοριών και πολιτιστικών «προϊόντων» από το εξωτερικό.

Η υπόθεση, η οποία περιγράφεται λεπτομερώς στην Έκθεση 2024 για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Βόρειας Κορέας που δημοσιεύθηκε από το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας την Πέμπτη, συγκεντρώνει μαρτυρίες από 649 Βορειοκορεάτες διαμαρτυρόμενους.

«Αντιδραστική ιδεολογία και κουλτούρα»

Σύμφωνα με μαρτυρία άνδρας από την επαρχία Χουανγκχάε της Νότιας Κορέας εκτελέστηκε δημόσια το 2022 επειδή άκουσε 70 νοτιοκορεατικά τραγούδια, παρακολούθησε τρεις ταινίες και τις διαφήμισε, πέφτοντας θύμα ενός βορειοκορεατικού νόμου που υιοθετήθηκε το 2020 και απαγορεύει την “αντιδραστική ιδεολογία και κουλτούρα”.

Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς τις εκτεταμένες προσπάθειες των βορειοκορεατικών αρχών να ελέγξουν τη ροή πληροφοριών προς τα έξω, στοχεύοντας ιδιαίτερα στη νεολαία.

Θεωρούνται έθιμα της Νότιας Κορέας

Άλλες περιπτώσεις περιλαμβάνουν τιμωρίες για “αντιδραστικές” πρακτικές, όπως οι νύφες που φορούν λευκά φορέματα, οι γαμπροί που κουβαλούν τη νύφη, που φορούν γυαλιά ηλίου ή που πίνουν αλκοόλ από ποτήρια κρασιού – όλα θεωρούνται έθιμα της Νότιας Κορέας.

Τα κινητά τηλέφωνα ελέγχονται επίσης συχνά για την ορθογραφία ονομάτων επαφών, εκφράσεων και όρων που θεωρούνται ότι έχουν νοτιοκορεατική επιρροή, υποστηρίζει η έκθεση.

Ενώ και Βόρεια και Νότια Κορέα μοιράζονται την ίδια γλώσσα, έχουν προκύψει λεπτές διαφορές μετά τη διαίρεση μετά τον κορεατικό πόλεμο του 1950-53.

Η απαγόρευση της K-pop (συντομογραφία δημοφιλούς μουσικής που προέρχεται από τη Νότια Κορέα και αποτελεί μέρος της νοτιοκορεατικής κουλτούρας) αποτελεί μέρος μιας εκστρατείας για τη θωράκιση των Βορειοκορεατών από την “κακοήθη” επιρροή της δυτικής κουλτούρας που ξεκίνησε επί του πρώην ηγέτη, Κιμ Γιονγκ-ιλ και εντάθηκε επί του γιου του Κιμ Γιονγκ-ουν.

Το 2022, το χρηματοδοτούμενο από την αμερικανική κυβέρνηση Radio Free Asia δήλωσε ότι το καθεστώς επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις κατά της «καπιταλιστικής» μόδας και των χτενισμάτων, στοχεύοντας τα skinny jeans και τα μπλουζάκια που φέρουν ξένες λέξεις, καθώς και τα βαμμένα ή μακριά μαλλιά, όπως ανέφερε.

Απειλή για την ιδεολογία

Οι ειδικοί λένε ότι το να επιτραπεί στη νοτιοκορεατική λαϊκή κουλτούρα να διεισδύσει στη βορειοκορεατική κοινωνία θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την ιδεολογία που απαιτεί απόλυτη πίστη στην “αλάνθαστη” δυναστεία των Κιμ, η οποία κυβερνά τη χώρα από την ίδρυσή της το 1948.

Παρά τα σκληρά αυτά μέτρα, η επιρροή της νοτιοκορεατικής κουλτούρας, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων τηλεοπτικών εκπομπών, φαίνεται ασταμάτητη.

Πηγή Guardian