Skip to main content

Meta: Ενδεχόμενο αποκλεισμού του ειδησεογραφικού περιεχομένου από το Facebook στην Αυστραλία

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Η διευθύντρια περιφερειακής πολιτικής της Meta, Mia Garlick, δήλωσε στους νομοθέτες ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι»

Η Meta εξετάζει το ενδεχόμενο να αποκλείσει ειδησεογραφικό περιεχόμενο από το Facebook στην Αυστραλία, εάν η κυβέρνηση την υποχρεώσει να πληρώσει τέλη αδειοδότησης, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας σε κοινοβουλευτική ακρόαση την Παρασκευή.

Η διευθύντρια περιφερειακής πολιτικής της Meta, Mia Garlick, δήλωσε στους νομοθέτες ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», όταν ρωτήθηκε αν η εταιρεία θα μπλοκάρει τους Αυστραλούς από το να μοιράζονται ειδησεογραφικό περιεχόμενο για να αποφύγει την καταβολή τελών. «Υπάρχει μεγάλος αριθμός καναλιών από τα οποία οι άνθρωποι μπορούν να πάρουν ειδησεογραφικό περιεχόμενο», δήλωσε η Garlick στην έρευνα.

Είπε ότι η Meta περιμένει από την Καμπέρα να αποφασίσει αν θα εφαρμόσει έναν μη δοκιμασμένο νόμο του 2021, ο οποίος δίνει στην κυβέρνηση το δικαίωμα να καθορίζει τις αμοιβές που οι αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί πληρώνουν στα μέσα ενημέρωσης για συνδέσμους.

Τα σχόλια αποτελούν την ισχυρότερη ένδειξη μέχρι στιγμής ότι η Meta θα ακολουθήσει στην Αυστραλία την ίδια σκληρή προσέγγιση που ακολούθησε στον Καναδά το 2023, όταν η χώρα αυτή εισήγαγε παρόμοιους νόμους.

Συμφωνίες με επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης

Η Meta έκλεισε συμφωνίες με αυστραλιανές επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της News Corp, και της Australian Broadcasting Corp όταν ο νόμος εισήχθη στην Αυστραλία, αλλά έκτοτε δήλωσε ότι δεν θα ανανεώσει αυτές τις συμφωνίες πέραν του 2024.

Τώρα εναπόκειται στον βοηθό υπουργό Οικονομικών της Αυστραλίας να αποφασίσει αν θα παρέμβει και θα αναγκάσει το Facebook να πληρώσει για το ειδησεογραφικό περιεχόμενο. Ο ίδιος δήλωσε ότι εξακολουθεί να συλλέγει συμβουλές, αλλά ότι η Meta φαίνεται να σέβεται το νόμο μόνο όταν τη βολεύει.

Οι δύο μεγαλύτεροι τηλεοπτικοί φορείς ελεύθερης μετάδοσης της Αυστραλίας, η Nine Entertainment και η Seven West Media, δήλωσαν εν τω μεταξύ αυτή την εβδομάδα ότι θα περικόψουν θέσεις εργασίας, επικαλούμενοι απώλεια εσόδων μόλις λήξουν οι συμφωνίες τους με τη Meta.

Πηγή: Reuters