Skip to main content

Οι 10 καλύτερες πόλεις του κόσμου να ζει κανείς

Σύμφωνα με το Economist Intelligence Unit (EIU)- Στην πρώτη θέση η Βιέννη για τρίτη συνεχή χρονιά

Το Economist Intelligence Unit (EIU), αδελφός οργανισμός του Economist, κατέταξε 173 πόλεις σε όλο τον κόσμο με βάση μια σειρά σημαντικών παραγόντων, όπως η υγειονομική περίθαλψη, ο πολιτισμός και το περιβάλλον, η σταθερότητα, οι υποδομές και η εκπαίδευση.

Η Βιέννη βρέθηκε στην κορυφή του καταλόγου για τρίτη συνεχή χρονιά, λαμβάνοντας «άριστες» βαθμολογίες σε τέσσερις από τις πέντε κατηγορίες – η πόλη βαθμολογήθηκε χαμηλότερα για τον πολιτισμό και το περιβάλλον λόγω της προφανούς έλλειψης σημαντικών αθλητικών εκδηλώσεων.

Η Βιέννη θεωρείται μια από τις πιο όμορφες πόλεις του κόσμου για να την επισκεφτείτε και φαίνεται ότι μπορεί επίσης να είναι ένα ασυναγώνιστο μέρος για να ζήσετε.

Άριστη βαθμολογία

Ακριβώς πίσω από την αυστριακή πρωτεύουσα, η Κοπεγχάγη της Δανίας διατήρησε τη δεύτερη θέση της, ενώ η Ζυρίχη της Ελβετίας ανέβηκε από την έκτη θέση στην τρίτη του καταλόγου.

Η Μελβούρνη της Αυστραλίας έπεσε από την τρίτη στην τέταρτη θέση, ενώ η καναδική πόλη Κάλγκαρι ισοβάθμησε στην πέμπτη θέση με την ελβετική Γενεύη.

Το Βανκούβερ του Καναδά και το Σίδνεϊ της Αυστραλίας βρέθηκαν από κοινού στην έβδομη θέση, ενώ η Οσάκα της Ιαπωνίας και το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας συμπλήρωσαν την πρώτη δεκάδα στην κοινή ένατη θέση.

Ενώ η Δυτική Ευρώπη σημείωσε καλές επιδόσεις, με 30 πόλεις να συγκεντρώνουν μέση βαθμολογία 92 στα 100, η περιοχή είδε μια συνολική πτώση στις βαθμολογίες σταθερότητας, η οποία αποδόθηκε σε «αυξανόμενες περιπτώσεις διαταρακτικών διαδηλώσεων» και εγκληματικότητας.

Στην 23η θέση, η Χονολουλού της Χαβάης ήταν η υψηλότερη αμερικανική πόλη στον κατάλογο, ενώ η Ατλάντα της Τζόρτζια ανέβηκε τέσσερις θέσεις στην 29η.

Το Λος Άντζελες βρισκόταν πιο κάτω στη λίστα, στην 58η θέση, ενώ η Νέα Υόρκη βρέθηκε στο νούμερο 70.

«Οξεία στεγαστική κρίση»

Η Βόρεια Αμερική πέτυχε την υψηλότερη μέση βαθμολογία για την εκπαίδευση. Ωστόσο, η βαθμολογία για τις υποδομές ήταν χαμηλότερη από την προηγούμενη χρονιά στον Καναδά λόγω της «οξείας στεγαστικής κρίσης», η οποία επηρέασε αρκετές περιοχές.

«Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στην Αυστραλία και τον Καναδά, όπου η διαθεσιμότητα των ενοικιαζόμενων ακινήτων βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο και οι τιμές αγοράς συνέχισαν να αυξάνονται παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων», αναφέρεται στην έκθεση.

Το Βανκούβερ υποχώρησε προς τα πίσω, ενώ παρέμεινε στην πρώτη 10άδα, και το Τορόντο (ένατο στη λίστα το 2023) έπεσε από την πρώτη 10άδα στη 12η θέση.

Η πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου, το Λονδίνο, κατατάχθηκε ως η 45η πιο αξιοβίωτη πόλη στον κόσμο.

Στην Ασία, το Χονγκ Κονγκ σημείωσε τη μεγαλύτερη βελτίωση της βαθμολογίας του από πέρυσι, ανεβαίνοντας από την 61η θέση στην 50η χάρη στη βελτίωση της βαθμολογίας του σε θέματα σταθερότητας και υγειονομικής περίθαλψης.

Οι πόλεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σημείωσαν μερικές από τις μεγαλύτερες αυξήσεις βαθμολογίας φέτος, με το Αμπού Ντάμπι και το Ντουμπάι να ανεβαίνουν στον κατάλογο, ενώ το Ριάντ, η Τζέντα και το Αλ Χομπάρ της Σαουδικής Αραβίας σημείωσαν επίσης σημαντική άνοδο.

Εν τω μεταξύ, το Τελ Αβίβ του Ισραήλ γνώρισε μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις, πέφτοντας 20 θέσεις στην 112η θέση λόγω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Πτώση της σταθερότητας

«Η παγκόσμια ευημερία αυξήθηκε ελάχιστα το τελευταίο έτος, αλλά οι κίνδυνοι για τη σταθερότητα παραμένουν», δήλωσε ο Barsali Bhattacharyya, αναπληρωτής διευθυντής βιομηχανίας στο EIU.

«Ο ακόμη υψηλός πληθωρισμός που συνοδεύεται από υψηλά επιτόκια και άλλους οικονομικούς αντίξοους παράγοντες οδήγησε σε ένα ακόμη έτος συχνών διαμαρτυριών σε όλο τον κόσμο».

Μικρή ήταν η αλλαγή στο τέλος του καταλόγου, με τη Δαμασκό της Συρίας να εξακολουθεί να κατατάσσεται ως η λιγότερο βιώσιμη πόλη στον κόσμο, με την Τρίπολη της Λιβύης, το Αλγέρι της Αλγερίας και το Λάγος της Νιγηρίας να βρίσκονται ακριβώς πάνω από αυτήν.

Η μελέτη σημείωσε ότι καμία από τις τέσσερις τελευταίες πόλεις δεν παρουσίασε βελτίωση στη συνολική βαθμολογία της από το 2023.

Η πρώτη 10άδα

1. Βιέννη, Αυστρία

2. Κοπεγχάγη, Δανία

3. Ζυρίχη, Ελβετία

4. Μελβούρνη, Αυστραλία

5. Κάλγκαρι, Καναδάς

5. Γενεύη, Ελβετία

7. Σίδνεϊ, Αυστραλία

7. Βανκούβερ, Καναδάς

9. Οσάκα, Ιαπωνία

9. Όκλαντ, Νέα Ζηλανδία

Πηγή: CNN