Skip to main content

Οι πέντε πιο αμήχανες στιγμές του Τζο Μπάιντεν στο debate (βίντεο)

REUTERS/Marco Bello

Βραχνή φωνή, σπασμωδικές απαντήσεις εκτροχιασμένη σκέψη. Ο Τζο Μπάιντεν προσέφερε χθες ολόκληρο εγχειρίδιο με τίτλο «τι να μην κάνεις σε ένα ντιμπέιτ».

Δεν ήταν μόνο το περιεχόμενο των απαντήσεων.

Βραχνή φωνή, σπασμωδικές απαντήσεις και στιγμές εκτροχιασμένου ειρμού στη σκέψη του, συνέθεσαν για τον Τζο Μπάιντεν μία αμήχανη -με τον ευγενέστερο των όρων- παρουσία που ήδη πυροδοτεί εξελίξεις στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών οι οποόπι αναζητούν, ανοικτά, αντικαταστάστη.

Λεπτομέρεια που «σκοτώνει»: Σε όσους αναρωτιούνται γιατί τόσο νωρίς το πρώτο προεδρικό debate, η απάντηση είναι ότι αυτό υπήρξε αίτημα των Δημοκρατικών. Με σκοπό, η αμερικανική κοινή γνώμη να διανύσει ολόκληρο καλοκαίρι ανακαλώντας στη μνήμη της (και να διατηρήσει σε αυτή) τι εστί Τραμπ, όπως ήλπιζε τουλάχιστον το επιτελείο των Δημοκρατικών.

Και η αλήθεια είναι ότι ο Τραμπ έδωσε ουκ ολίγες αφορμές για τέτοιες «αναμνήσεις».

Άπασες όμως σκεπάστηκαν από την προφανή αδυναμία του Τζο Μπάιντεν να σταθεί στις απαιτήσεις μιας τέτοιας αναμέτρησης.

Αποτέλεσμα: Οι τοξικές ατάκες και κάποια ψεύδη του Τραμπ ταξιδεύουν ήδη στη λήθη.

Αντιθέτως, οι αμήχανες στιγμές του Μπάιντεν -πέντε από τις οποίες παρουσιάζονται ακολούθως- θα κάνουν καιρό να ξεχαστούν.

Covid όπως medicare

Ο στόχος ήταν να επικρίνει τον Τραμπ για τα πεπραγμένα του στη διαχείριση του αμερικανικού χρέους. Αλλά εκεί άρχισαν τα δύσκολα. Ο Μπάιντεν είπε λανθασμένα ότι υπάρχουν χίλιοι τρισεκατομμυριούχοι στην Αμερική, προτού διορθώσει σε «δισεκατομμυριούχοι».

Στη συνέχεια πάσχισε να διατυπώσει ένα μακροσκελές σχόλιο για την υγειονομική περίθαλψη. Θέλοντας να πει «Medicare», είπε Covid και κατέληξε με το ακατανόητο «επιτέλους νικήσαμε το Medicare».

Σύνορα (δεν έχει η γλώσσα)

Ο Μπάιντεν δεν μπόρεσε να διατυπώσει με σαφήνεια την πολιτική του πρόταση για τον έλεγχο της μετανάστευσης. Ξεκίνησε λέγοντας  ότι επί των ημερών του τα σύνορα περνούσαν παρανόμως 40% λιγότεροι άνθρωποι προτού καταλήξει λέγοντας ότι θα εργαστεί για την απαγόρευση της «συνολικής πρωτοβουλίας σε σχέση με το τι θα κάνουμε με περισσότερες συνοριακές περιπολίες και περισσότερους αξιωματικούς ασύλου».

Αμβλώσεις (Roe vs Wade)

Ο Μπάιντεν προσπάθησε να επιτεθεί στον Τραμπ για το διορισμό συντηρητικών δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο και την παρεπόμενη ανατροπή της ιστορικής δικαστικής απόφασης Roe vs Wade (για τη συνταγματική προστασία των αμβλώσεων).

Ο Μπάιντεν προσπάθησε να περιγράψει καθορίσει το νομικό πλαίσιο που έθετε η συγκεκριμένη απόφαση για τα τρία τρίμηνα της εγκυμοσύνης αλλά το όλο πράγμα εξελίχθηκε σε μία συγκεχυμένη εξήγηση: «Η πρώτη φορά είναι μεταξύ γυναίκας και γιατρού. Η δεύτερη φορά είναι μεταξύ του γιατρού και μιας ακραίας κατάστασης. Και μια τρίτη φορά είναι μεταξύ του γιατρού – εννοώ, θα έπρεπε να είναι μεταξύ της και κράτους».

Θέλω καθαρό νερό…

Υπήρξαν στιγμές που ο Μπάιντεν δεν κατάφερε να επωφεληθεί από τις συγκεχυμένες απαντήσεις του Τραμπ (είχε και αυτός τέτοιες). Έτσι σε μια ερώτηση για την κλιματική αλλαγή ο Τραμπ είπε τα εξής (άσχετα): «Θέλω απολύτως άψογο και καθαρό νερό και θέλω απολύτως καθαρό αέρα, και το πετύχαμε. Είχαμε H2O. Είχαμε τους καλύτερους αριθμούς». Ο Μπάιντεν δεν κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει την ακατανόητη απάντηση Τραμπ και άρχισε να μιλά για τις δικές του επιδόσεις στον τομέα της κλιματικής αλλαγής.

Αυτό ακριβώς, τίποτα άλλο

Ο διάλογος υποτίθεται αφορούσε τις αμβλώσεις, αλλά ο Μπάιντεν έχασε τον ειρμό του αναφερόμενος αρχικά σε μια νεαρή γυναίκα που φέρεται να σκοτώθηκε από έναν παράτυπο μετανάστη και στη συνέχεια με το εξής:

«Εδώ είναι το θέμα, υπάρχουν πολλές νεαρές γυναίκες που βιάζονται από συγγενείς του, από, από τους συζύγους, τους αδελφούς και τις αδερφές τους, αλλά είναι, είναι είναι απλώς γελοίο. Και δεν μπορούν να κάνουν τίποτα γι’ αυτό.