Δύο ημέρες έμειναν για τις πρόωρες γαλλικές βουλευτικές εκλογές και το κλίμα για τον Μακρόν κάθε άλλο παρά ευνοϊκό είναι.
Ο Γάλλος ευρωβουλευτής Ραφαέλ Γκλικσμάν συνέκρινε τον πρόεδρο με τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Νέρωνα και τον Πόντιο Πιλάτο.
Ο Γκλικσμάν , κεντροαριστερός ευρωβουλευτής και αστέρι της γαλλικής αριστεράς που είναι μέλος της ομάδας των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επέκρινε την απόφαση του Προέδρου Emmanuel Macron να προκηρύξει βουλευτικές εκλογές ως απάντηση σαρωτική νίκη της Λε Πεν στις Ευρωεκλογές.
«Ο Εμανουέλ Μακρόν έπαιξε τον Νέρωνα αποφασίζοντας να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση όταν τίποτα και κανείς δεν τον υποχρέωνε να το κάνει», είπε. «Και τώρα είναι ο Πόντιος Πιλάτος που νίπτει τας χείρας του».
Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών ήταν ένα στοίχημα «για να περιοριστεί η ζημιά» στο κόμμα του Μακρόν και να αποδυναμωθεί η αριστερά, είπε ο Γκλικσμάν. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, η στρατηγική ήταν «εξαιρετικά ριψοκίνδυνη» και θα μπορούσε να αποτύχει εάν οι ψηφοφόροι καταλήξουν να υποστηρίξουν μαζικά την Εθνική Συσπείρωση (Rassemblement National).
Πώς Μακρόν και Σολτς κατάφεραν να εξοργίσουν στη Σύνοδο τους πάντες
Πυρά Μακρόν κατά της Λε Πεν
Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιτέθηκε στους ακροδεξιούς αντιπάλους του επειδή συμπεριφέρονται σαν να έχουν ήδη κερδίσει τις επερχόμενες πρόωρες εκλογές.
«Τι αλαζονεία! Όλη η συζήτηση σήμερα είναι σαν να ήταν ήδη στην εξουσία», είπε ένας εμφανώς εκνευρισμένος Μακρόν στους δημοσιογράφους τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής καθώς έφευγε από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Τις τελευταίες ημέρες, η Εθνική Συσπείρωση αμφισβήτησε επανειλημμένα τις εξουσίες του Μακρόν σε περίπτωση που το ακροδεξιό κόμμα κερδίσει τις γαλλικές κοινοβουλευτικές εκλογές και ανοίξει μια λεγόμενη περίοδο συγκατοίκησης, όταν ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός προέρχονται από αντίπαλα πολιτικά στρατόπεδα.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού Ζορντάν Μπαρντελά ισχυρίστηκε ότι η μελλοντική γαλλική κυβέρνηση (της οποίας ελπίζει να ηγηθεί) θα πρέπει να επιλέξει τον υποψήφιο για τον ευρωπαίο επίτροπο της χώρας και όχι ο Μακρόν. Την Πέμπτη, η Λε Πεν υποστήριξε ότι ο Μακρόν θα περιοριστεί σε έναν «τιμητικό» ρόλο όσον αφορά την άμυνα και τη διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας.
«Οι Γάλλοι δεν έχουν επιλέξει ακόμη. Ποιοι είναι αυτοί για να εξηγήσουν πώς πρέπει να λειτουργεί το σύνταγμα; Ποιοι είναι αυτοί; Για ποια πολιτική κουλτούρα μιλάμε; Ελάτε τώρα! Πρέπει να σεβαστούμε τους Γάλλους», είπε ένας απογοητευμένος Μακρόν.