Skip to main content

Πώς Μακρόν και Σολτς κατάφεραν να εξοργίσουν στη Σύνοδο του πάντες

OLIVIER HOSLET/Pool via REUTERS

Η προσπάθεια της τελευταίας στιγμής από τους δύο ηγέτες να αλλάξουν τη στρατηγική ατζέντα της Ε.Ε. έπεσε στο κενό

Κάποτε ο λεγόμενος γαλλο-γερμανικός άξονας ήταν ανίκητος. Η Ε.Ε. πήγαινε στην κατεύθυνση που εκείνος οδηγούσε. Είναι άλλωστε οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης. Τι γίνεται όμως όταν στο τιμόνι τους βρίσκονται δύο από τους πιο «πληγωμένους» από τις Ευρωεκλογές ηγέτες; Τότε η προσπάθειά των δύο χωρών να επιβάλλουν τη δική τους άποψη, ξεσηκώνει σφοδρές αντιδράσεις και τελικά καταλήγει στον κάλαθο των αχρήστων.

Αυτό ακριβώς συνέβη όταν ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Όλαφ Σολτς – που πολύ πρόσφατα υπέστησαν πανωλεθρία στις κάλπες – επιχείρησαν στη Σύνοδο Κορυφής να αλλάξουν με μία πρόταση στο παρά πέντε τη στρατηγική ατζέντα, δηλαδή τις πολιτικές προτεραιότητες των ηγετών της ΕΕ. Πράσινη μετάβαση, άμυνα, πολιτική ανταγωνισμού, διεύρυνση – όλα έπρεπε να ξαναγραφτούν, για να προσαρμοστούν στα δικά τους μέτρα. Αυτό που δεν είχαν καταλάβει είναι πως ο λόγος τους πια δεν θεωρείται «εντολή».

Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές στο Bloomberg, τα περισσότερα κράτη – μέλη είδαν προσπάθεια «πειρατείας» της Συνόδου από τους δύο ηγέτες. Και η αντίδρασή τους ήταν οργισμένη. Στο σύνολό τους σχεδόν οι προτεινόμενες τροποποιήσεις Γαλλίας και Γερμανίας απορρίφθηκαν. «Είναι σπάνιο να βλέπουμε μία πρόταση από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες να προκαλεί τόσο έντονη αντίδραση», σχολίασε διπλωμάτης της Ε.Ε.

Η σύγκρουση ήρθε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη λεγόμενη στρατηγική ατζέντα της ΕΕ, η οποία καθορίζει τις αρχές για το πώς η ΕΕ θα ανταποκριθεί στις μεγαλύτερες προκλήσεις της, όπως η μετανάστευση, το κλίμα και ο πόλεμος στη Ρωσία. Ο Μακρόν και ο Σολτς ζήτησαν αλλαγές στη διατύπωση για ευαίσθητα θέματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν μεταξύ αυτών που αντέδρασαν έντονα, εγείροντας θέμα αρχής και θεσμικής διαδικασίας, υπενθυμίζοντας ότι το κείμενο είχε συζητηθεί εκτενώς στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων. Τόσο ο ίδιος όσο και η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, ζήτησαν το κείμενο να μείνει ως έχει.

Ανησυχητικό σημάδι

Αλλά ήταν λιγότερο η ουσία των τροποποιήσεων που εξόργισε τους υπόλοιπους ηγέτες και περισσότερο ο τρόπος με τον οποίο ζητήθηκαν την τελευταία στιγμή, σύμφωνα με πολλούς διπλωμάτες, δεδομένου ότι το έγγραφο είχε ήδη μπει σε φάση εντατικής διαπραγμάτευσης επί ημέρες. «Δεν υπήρχε καμία διάθεση να διαλυθεί ολόκληρο το κείμενο», δήλωσε στη συνέχεια η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρισκεν. Ένας αξιωματούχος από το Βερολίνο είπε ότι Μακρόν και Σολτς προσπαθούσε απλώς να «φέρουν σαφήνεια σε μια δύσκολη διαδικασία».

«Η ασταθής συμπεριφορά των δύο μεγαλύτερων δυνάμεων του μπλοκ είναι ένα ανησυχητικό σημάδι για τους ηγέτες της ΕΕ καθώς προσπαθούν να αντιμετωπίσουν έναν αυξανόμενο κατάλογο προκλήσεων, από την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία, έως τις εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ και την Κίνα και την αδύναμη οικονομική ανάπτυξη. Ο Σολτς άφησε να εννοηθεί μετά τη σύνοδο κορυφής ότι είχε συζητήσει την κατάσταση στη Γαλλία με τον Μακρόν, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες», σχολιάζει το Bloomberg.