Skip to main content

Περού: Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στα ανοιχτά της χώρας – Σύγχυση με την προειδοποίηση για τσουνάμι

Το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό, το οποίο αρχικά δήλωσε ότι δεν υπήρχε απειλή, προειδοποίησε αργότερα ότι κύματα έως και τρία μέτρα είναι «πιθανά κατά μήκος ορισμένων ακτών»

Πολύ ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,2 βαθμών σημειώθηκε στα ανοικτά των ακτών του κεντρικού Περού, όπως ανακοίνωσε το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι κατά μήκος ορισμένων ακτογραμμών.

Το USGS αναθεώρησε μια προηγούμενη εκτίμηση μεγέθους από τα 7 στα 7,2 Ρίχτερ λίγο μετά τη δόνηση που σημειώθηκε 8,8 χιλιόμετρα (5,5 μίλια) από την περιοχή Atiquipa. Το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό, το οποίο αρχικά δήλωσε ότι δεν υπήρχε απειλή, προειδοποίησε αργότερα ότι κύματα έως και τρία μέτρα είναι «πιθανά κατά μήκος ορισμένων ακτών».

Σύμφωνα με το γερμανικό κέντρο έρευνας γεωεπιστημών (GFZ) ο σεισμός ήταν 6,9 βαθμών και έγινε σε βάθος 10 χιλιομέτρων.

Το Εθνικό Κέντρο Πρεοειδοποίησης για Τσουνάμι των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε πως υπάρχει απειλή για τσουνάμι από το σεισμό, προσθέτοντας ότι κύματα ύψους 1 έως 3 μέτρων πάνω από τη στάθμη της πλημμυρίδας καταγράφηκαν σε τμήματα των ακτών του Περού.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός του Περού Γκουστάβο Αντριάνσεν δήλωσε πως η προειδοποίηση για τσουνάμι στα παράλια της Αρεκίπα ακυρώθηκε.

Δεν έχουν αναφερθεί τραυματίες

Ο Κάρλος Σανάμπρια, σύμβουλος της περιφερειακής κυβέρνησης της Αρεκίπα, δήλωσε στον τοπικό ραδιοσταθμό RPP πως υλικές ζημιές αναφέρθηκαν σε μερικές συνοικίες και κάτοικοι βγήκαν τρομαγμένοι από τα σπίτια τους, όμως δεν έχει πληροφορίες για θανάτους ή τραυματισμούς.

Ο Φλάβιο Αρανγκουρέν, ο δήμαρχος της συνοικίας Γιάουκα στην επαρχία Καραβέλι της Αρεκίπα, δήλωσε στον RPP πως μερικοί τοίχοι σπιτιών στη συνοικία κατέρρευσαν. Πρόσθεσε ωστόσο πως δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι.

Ο Ισημερινός και το Περού βρίσκονται στο αποκαλούμενο Δαχτυλίδι της Φωτιάς στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου συγκρούονται τεκτονικές πλάκες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ