Skip to main content

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας αρνείται να παραστεί στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

EPA/TOMS KALNINS

Η άρνηση ήρθε λίγες ώρες αφότου ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ντίμιταρ Γκλάβτσεφ δήλωσε ότι ο Ράντεφ θα πρέπει να ηγηθεί της αντιπροσωπείας

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ αρνείται να ηγηθεί ή έστω να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο.

Ο λόγος είναι η θέση που πρέπει να υπερασπιστεί σχετικά με τη βοήθεια προς την Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας την Πέμπτη.

Η άρνηση ήρθε λίγες ώρες αφότου ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ντίμιταρ Γκλάβτσεφ δήλωσε ότι ο Ράντεφ θα πρέπει να ηγηθεί της αντιπροσωπείας.

Μετά την άρνηση του προέδρου, ο ηγέτης του DPS Ντελιάν Πέεφσκι, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις για διαφθορά από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, είδε ρωσικές «εξαρτήσεις» στην απόφασή του.

Αυτό συμβαίνει αφού πριν από λιγότερο από μία εβδομάδα το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι τόσο ο Ράντεφ όσο και ο Γκλάβτσεφ θα συμμετείχαν στη συνάντηση.

Ωστόσο, δεν ήταν σαφές ποιος από τους δύο θα ηγηθεί της βουλγαρικής αντιπροσωπείας, ούτε ο ίδιος ο Ράντεφ επιβεβαίωσε ότι θα συμμετάσχει.

Η διαμάχη σχετικά με το ποιος θα εκπροσωπήσει τη χώρα στη Σύνοδο υποβόσκει εδώ και εβδομάδες την ώρα που η συνάντηση μελών της Συμμαχίας είναι «κρίσιμη» επειδή το ΝΑΤΟ αναμένεται να αναλάβει τον συντονισμό των προμηθειών όπλων στην Ουκρανία.

Πηγή dailysabah