Skip to main content

Σύνοδος ΕΕ: Συμφωνία για την ασφάλεια με την Ουκρανία

EPA/POOL OLIVIER HOSLET / POOL

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε συμφωνία με την Ουκρανία για τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες

Την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας με την ΕΕ αλλά και την υπογραφή συμφωνίας ασφαλείας ΕΕ-Κιέβου, χαιρέτισε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η συμφωνία υπεγράφη από την επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ και τον Ουκρανό ηγέτη.

«Σκοπεύουμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί»

«Έχουμε την ευκαιρία να υπογράψουμε μια πρόσθετη διμερή συμφωνία ασφαλείας με την Ουκρανία», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να μπορέσουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι σκοπεύουμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπογράμμισε τη σημασία να παρασχεθεί μεγαλύτερη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία.

«Αποφασίσαμε να στοχεύσουμε τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας, ειδικά τα έσοδα από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία. Έχουμε λάβει σημαντικές αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ. Αυτό είναι σημαντικό γιατί σημαίνει ότι τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, η πρώτη εκταμίευση θα είναι συγκεκριμένη και αποτελεσματική. Εργαζόμαστε επίσης με τους εταίρους της G7 για να προσφέρουμε ένα επιπλέον πακέτο 50 δισεκατομμυρίων ευρώ», ανέφερε ο Σ. Μισέλ.

Ενώ από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι «Κάθε βήμα που γίνεται μας φέρνει πιο κοντά στον ιστορικό στόχο μας για ειρήνη και ευημερία στο κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι».

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η συμφωνία προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων. Αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία ή εξαπολύσει νέα επίθεση, θα πρέπει να υπάρξουν διαβουλεύσεις εντός 24 ωρών κατόπιν αιτήματος και των δύο πλευρών.

Στη συνέχεια θα συζητηθεί η πιθανή υποστήριξη, για παράδειγμα μέσω παραδόσεων όπλων.

Υπάρχουν επίσης σχέδια για στενότερη συνεργασία μεταξύ της αμυντικής βιομηχανίας της ΕΕ και της Ουκρανίας και για την καταπολέμηση των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο και της παραπληροφόρησης.

Η ΕΕ υπόσχεται μονομερώς να συνεχίσει τις προσπάθειές της για περαιτέρω οικονομική βοήθεια, παραδόσεις όπλων και εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών.

Επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας με την ΕΕ

Την ίδια στιγμή ο Ουκρανός Πρόεδρος χαιρέτησε την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας με την ΕΕ, κάνοντας λόγο για μια «ιστορική απόφαση».

Σε κοινές δηλώσεις με τον Σαρλ Μισέλ, ο Β. Ζελέσκι ευχαρίστησε τους ευρωπαίους ηγέτες γι’ αυτή την ιστορική απόφαση.

«Πρέπει να εργαστούμε για τα επόμενα βήματα»

«Περιμέναμε για μεγάλο χρονικό διάστημα… βλέπουμε αυτό το ισχυρό ιστορικό βήμα προς τα εμπρός και ευχαριστούμε για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματέυσεων… είναι πολύ σημαντικό για όλους εμάς στην Ουκρανία, πιστέψτε με», δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε επίσης ότι τώρα «πρέπει να εργαστούμε για τα επόμενα βήματα».

Αναφερόμενος στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματέυσεων, ο Σ. Μισέλ, δήλωσε:

«Πριν από λίγες μέρες ξεκινήσαμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία. Αυτό είναι ένα επιπλέον βήμα και δείχνει την προσωπική σας αποφασιστικότητα και την ηγεσία σας. Δείχνει επίσης την πολιτική βούληση του λαού της Ουκρανίας να ενταχθεί στην ΕΕ και να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι εξαιρετικά σημαντικές».