Skip to main content

Μπάιντεν – Τραμπ: Ντιμπέιτ χαμηλών προσδοκιών και υψηλού κινδύνου

REUTERS/Jim Bourg/Pool/File Photo

Το δύσκολο reunion του πρώην με τον νυν

Reunion δεν το λες. Είναι όμως μια επανένωση. Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν ανεβαίνουν στη σκηνή του debate, ξημερώματα Παρασκευής ώρα Ελλάδας, για μια άκρως ενδιαφέρουσα αναμέτρηση που μπορεί δείξει πολλά για το πώς θα εξελιχθεί τους επόμενους μήνες το προεκλογικό τοπίο στις ΗΠΑ και να κρίνει εν τέλει τις αμερικανικές εκλογές.

Ποτέ άλλοτε στην ιστορία νυν πρόεδρος δεν έχει αντιμετωπίσει σε debate τον προκάτοχό του.

Και η κακή χημεία μεταξύ των δύο ανδρών αναμένεται να πλημμυρίσει τη σκηνή του CNN στην Ατλάντα.

Ο Τραμπ δεν αναγνώρισε ποτέ τις εκλογές του 2020. Και λίγες μέρες αφότου έξαλλοι υποστηρικτές του επιτέθηκαν στο Καπιτώλιο, έσπασε μια μακρά αμερικανική παράδοση αρνούμενος να παραστεί στην ορκωμοσία του αντιπάλου του.

Οι δύο άνδρες βρίσκονται τώρα ξανά αντιμέτωποι για την προεδρία.

Το διακύβευμα είναι υψηλό και η ένταση στην αίθουσα αναμένεται να είναι πολλά σκαλιά πάνω από προηγούμενες συγκρούσεις.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες συζητήσεις, η αποψινή θα διεξαχθεί σε στούντιο καλωδιακής τηλεόρασης άνευ κοινού για live ζητωκραυγές  ή γκρίνια.

Αυτό ήταν αίτημα της πλευράς Μπάιντεν.

Η διαδικασία περιλαμβάνει επίσης σίγαση μικροφώνων για τους υποψηφίους κατά τη διάρκεια του χρόνου ομιλίας του αντιπάλου τους, κάτι που μπορεί να την αποτρέψει από το υπάρξει το χάος που χαρακτήρισε το πρώτο debate Τραμπ-Μπάιντεν το 2020 με το περίφημο «σκάσε πια».

Το παιχνίδι των προσδοκιών

Αν κάποιος άκουγε μόνο συντηρητικούς σχολιαστές, ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα είναι τυχερός αν η συζήτηση ολοκληρωθεί χωρίς να αποκοιμηθεί, «παγώσει» ή βολτάρει στη σκηνή εν συγχύσει.

Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι, χαρακτηρίζουν (αγενώς) τον νυν πρόεδρο έναν περίπου ανάπηρο γέροντα, το «κέλυφος» του ανθρώπου που κάποτε υπήρξε…

Αλλά την ίδια στιγμή που οι επιθέσεις αυτές δημιουργούν ανησυχία για την την ανθεκτικότητά του , έχουν επίσης θέσει έναν πολύ χαμηλό πήχη για την απόδοση του κ. Μπάιντεν.

Κάτι που στο τέλος μπορεί να αποδειχθεί πλεονέκτημα, εάν ο Μπάιντεν εμφανιστεί με ενεργητικότητα ανάλογη εκείνης στην ομιλία του για την κατάσταση του Έθνους στις αρχές Μαρτίου.

Φήμες…

Ο Τραμπ και η καμπάνια του έχουν επίσης διαδώσει φήμες ότι ο Μπάιντεν είναι αναγκασμένος να βασιστεί σε διάφορα «φάρμακα που βελτιώνουν την απόδοση» κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Οι ισχυρισμοί έχουν διαψευσθεί κατηγορηματικά από την ομάδα του Προέδρου Μπάιντεν.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος Μπάιντεν μπορεί να μην είναι ο μόνος που απειλείται να περάσει κάτω από τον πήχυ.

…και εμμονές

Οι Δημοκρατικοί προειδοποιούν εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο ότι ο Τραμπ έχει εμμονή με την εκδίκηση και τη ρεβάνς και ότι είναι ένας επίδοξος δικτάτορας που αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την αμερικανική δημοκρατία.

Αξιωματούχοι της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν επιμένουν ότι ο Τραμπ «έσπασε» μετά την εκλογική του ήττα το 2020 και ότι είναι διαφορετικός άνθρωπος από εκείνον που οι Αμερικανοί επέλεξαν το 2016.

Εάν ο πρώην πρόεδρος μπορεί να διατηρήσει την ψυχραιμία του για 90 λεπτά και να μαλακώσει μερικές από τις αιχμές του, ίσως μπορέσει να πείσει το αμερικανικό κοινό ότι οι φόβοι για μια πιθανή δεύτερη θητεία Τραμπ είναι υπερβολικές.

Ενδεικτική είναι η ατάκα του πολύπειρου Μάικ Μέρφι. Λέει στο BBC:

«Ο Τραμπ πρέπει να αποδείξει ότι δεν είναι ο απαράδεκτος τρελός όπως περίπου τον αντικρύζει η μισή χώρα. Είναι λοιπόν μια ευκαιρία και για τους δύο αλλά και ο κίνδυνος είναι επίσης υψηλός για αμφότερους».

Ώρα debate για Μπάιντεν – Τραμπ: Μίνι οδηγός