Skip to main content

Ευρωκοινοβούλιο: Προς συμμαχία και νέα ευρω-ομάδα Όρμπαν και Μοραβιέτσκι;

REUTERS/Guglielmo Mangiapane

«50-50» να φύγει το πολωνικό PiS από το ECR σε ένα νέο πλήγμα για τη Μελόνι

Μπορεί να θεωρήθηκε θριαμβεύτρια των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, όμως τα πράγματα έχουν πάρει άλλη τροπή για την Τζόρτζια Μελόνι, η οποία είναι έτσι κι αλλιώς δυσαρεστημένη από τα παζάρια και τις συμφωνίες για τις κορυφαίες θέσης στην ΕΕ.

Μάλιστα το Politico αναφέρει ότι η Ιταλίδα πρωθυπουργός δεν απαντάει στα τηλέφωνα των άλλων ηγετών.

Σαν να μην έφτανε αυτό, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Politico, το εθνικιστικό Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης της Πολωνίας (PiS) εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τη συμμαχία του με τους Αδελφούς της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και βρίσκεται σε συνομιλίες με λαϊκιστικά δεξιά κόμματα για το σχηματισμό μιας νέας ομάδας.

Τα άλλα κόμματα περιλαμβάνουν το Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, τη Δράση των Δυσαρεστημένων Πολιτών στην Τσεχία του Αντρέι Μπάμπις και το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα του Γιάνες Γιάνσα.

«Είναι προφανές ότι θα μπορούσαμε να είμαστε ενωμένοι σε μια γεωγραφική πλατφόρμα και όχι σε μια ιδεολογική πλατφόρμα. Με ενδιαφέρουν όλο και λιγότερο όλα αυτά τα ιδεολογικά στοιχεία του παζλ», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας Μοραβιέτσκι στο POLITICO στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες την Πέμπτη. Ο Μοραβιέτσκι πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε επαφή με εκπροσώπους άλλων αντιπροσωπειών.

Τεράστιο πλήγμα

Η κίνηση αυτή θα ήταν ένα τεράστιο πλήγμα για τη Μελόνι, καθώς η ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών ενισχύθηκε σημαντικά στις Ευρωεκλογές και έγινε η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στο Κοινοβούλιο.

Το ECR είναι τώρα η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα στο Κοινοβούλιο, περνώντας το Renew που συνετρίβη λόγω (και) του Μακρόν. Το PiS (20 ευρωβουλευτές) και το Fratelli d’ Italia της Μελόνι (24) είναι τα δύο μεγαλύτερα εθνικά κόμματα εντός της ευρω-ομάδας.

Οι εσωτερικές διαπραγματεύσεις στο ECR μεταξύ της πολωνικής και της ιταλικής αντιπροσωπείας είναι ελαφρώς τεταμένες, αφού μια συνάντηση αναβλήθηκε για τις 3 Ιουλίου, μόλις μία ημέρα πριν από την άτυπη προθεσμία για τις εγγραφές των πολιτικών ομάδων.

«Είμαστε σε διαπραγματεύσεις με την ευρω-ομάδα ECR και αυτός είναι ο σημαντικός παράγοντας που θα αποφασίσει για το μέλλον μας», είπε ο Μοραβιέτσκι . Ερωτηθείς εάν αυτή ήταν μια απλή διαπραγματευτική τακτική για να αυξηθεί το… τίμημα για την παραμονή στο ECR, απάντησε ότι «δεν θα το έλεγε, όχι».

Βρέθηκε και όνομα;

Η νέα ομάδα θα μπορούσε να ονομαστεί CEE (Central East Europe), αντιπροσωπεύοντας την Κεντρική Ανατολική Ευρώπη, ή ακόμα και η Ομάδα των Τριών Θαλασσών, αν και για το τελευταίο ο Πολωνός πρώην πρωθυπουργός εμφανίστηκε διστακτικός.

Το Smer (σ.σ. Σλοβάκικη Σοσιαλδημοκρατία) δεν είναι μέρος των συνομιλιών. Το Smer επιδιώκει να ενταχθεί ξανά στην ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Σλοβακίας Πέτερ Πελεγκρίνι.

ΕΕ: Αρχίζει η Σύνοδος Κορυφής, ολοκληρώνεται το deal για τις θέσεις-κλειδιά

Ο Μπάμπις, ο οποίος αποχώρησε πρόσφατα από το Renew, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι ενδιαφέρεται να σχηματίσει μια νέα ομάδα που θα είναι κατά της μετανάστευσης και της Πράσινης Συμφωνίας, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τα πιθανά μέλη, σύμφωνα με τσεχικά μέσα ενημέρωσης.

Ένας από τους ευρωβουλευτές του Γιάνσα περιέγραψε ως «ψευδείς ειδήσεις» ότι το κόμμα του σκέφτηκε να αποχωρήσει από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Η Μελόνι επέκρινε τις κύριες κεντρώες ομάδες ότι διεξάγουν παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας της ΕΕ χωρίς τη συμμετοχή της. Με εξασθενημένο ECR, οι αξιώσεις της μπορεί να έχουν μικρότερο βάρος.