Skip to main content

«Χείρα» βοηθείας ζητούν Πολωνία και χώρες της Βαλτικής για να ενισχύσουν τα σύνορα με Ρωσία-Λευκορωσία

REUTERS/Kacper Pempel

«Η κατασκευή ενός συστήματος αμυντικών υποδομών θα δώσει απάντηση στην επείγουσα ανάγκη να προστατευθεί η ΕΕ από στρατιωτικές και υβριδικές απειλές»

Βοήθεια για να ενισχύσουν τα σύνορά του με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία ζητά η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής από τις Βρυξέλλες.

Τα σύνορα αποτελούν το ανατολικό όριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στόχο, σύμφωνα με τις ίδιες, «άνευ προηγουμένου» υβριδικών επιθέσεων εκ μέρους της Μόσχας και του Μινσκ.

Η κοινή επιστολή

«Η κατασκευή ενός συστήματος αμυντικών υποδομών κατά μήκος του εξωτερικού συνόρου της ΕΕ με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία θα δώσει απάντηση στην επείγουσα ανάγκη να προστατευθεί η ΕΕ από στρατιωτικές και υβριδικές απειλές», αναφέρουν σε κοινή επιστολή οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας, της Εσθονίας και της Λετονίας, καθώς και ο πρόεδρος της Λιθουανίας.

«Η έκταση και το κόστος αυτής της κοινής επιχείρησης απαιτούν συγκεκριμένη δράση της ΕΕ για να την υποστηρίξει πολιτικά και οικονομικά», εκτιμούν οι τέσσερις ηγέτες στο κείμενό τους που δημοσιεύθηκε μερικές ώρες πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, που είναι αφιερωμένη κυρίως στην ασφάλεια, την άμυνα και τη μάχη κατά της παράτυπης μετανάστευσης.

Η Εσθονή Κάγια Κάλας, φαβορί για να τεθεί επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ, η Λετονή Εβίκα Σίλινια και ο Λιθουανός Γκιτάνας Ναουσέντα προβάλλουν τις «μαζικές επενδύσεις» στην ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων, την αμυντική βιομηχανία και την προστασία των συνόρων με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, που πραγματοποιούνται ήδη στις αντίστοιχες χώρες τους.

Στην επιστολή τους, που απευθύνουν στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι τέσσερις αξιωματούχοι καταγγέλλουν ένα «άνευ προηγουμένου φάσμα υβριδικών επιθέσεων που πραγματοποιούνται από τη Ρωσία και τους εντολοδόχους της».

Οι ηγέτες επικαλούνται «τον εκφοβισμό, την εργαλειοποίηση των μεταναστών, τα σαμποτάζ, την παραπληροφόρηση, τη χειραγώγηση της ξένης ενημέρωσης και την ανάμιξη, καθώς και τις κυβερνοεπιθέσεις».

Πηγή ΑΜΠΕ