Skip to main content

Αντιδράσεις για το μπλόκο της Ρωσίας σε 81 ΜΜΕ της ΕΕ

«Εκφοβίζονται οι δημοσιογράφοι»

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει ο αποκλεισμός 81 Μέσων Ενημέρωσης της EE από τη Ρωσία ως αντίποινα για την απαγόρευση σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η Γαλλία κατήγγειλε σήμερα «την πολιτική παραβίασης της ελευθερίας του Τύπου και εκφοβισμού των δημοσιογράφων που εργάζονται στην υπηρεσία μιας ανεξάρτητης ενημέρωσης», δύο ημέρες μετά την απόφαση της Μόσχας.

«Η Γαλλία καταδικάζει την απόφαση που ελήφθη από τη Ρωσία να απαγορευθούν οι μεταδόσεις δεκάδων ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης στη Ρωσία», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Αυτή η αδικαιολόγητη απόφαση δεν θα επιτρέψει να κρυφτεί η πραγματικότητα του παράνομου επιθετικού ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία», προσθέτει η γαλλική διπλωματία.

Ποια ελληνικά μέσα περιλαμβάνονται

Η Μόσχα ανακοίνωσε προχθές, Τρίτη, ότι μπλοκάρει την πρόσβαση στο έδαφός της στις υπηρεσίες 81 ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων ο ιστότοπος του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP), τα μέσα ενημέρωσης της Γερμανίας Der Spiegel, της Ισπανίας El Mundo και El Pais, το ιταλικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RAI, αλλά και οι ελληνικοί ιστότοποι της ΕΡΤ, του SKAI, του MEGATV, το protothema.gr, σε «αντίποινα» για την απόφαση που έλαβε το Μάιο η ΕΕ να απαγορεύσει τέσσερα κρατικά ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Οι 27 της ΕΕ συμφώνησαν στα μέσα Μαΐου να επιβάλουν κυρώσεις σε τέσσερα ρωσικά μέσα ενημέρωσης -Voice of Europe, Ria Novosti, Izvestia και Rossiiskaia Gazeta- που κατηγορούνται από τις Βρυξέλλες ότι μεταδίδουν την προπαγάνδα του Κρεμλίνου.

Στη δήλωσή του, το Παρίσι αρνείται «κάθε αντιστοιχία ανάμεσα σε όργανα μετάδοσης παραπληροφόρησης και της κρατικής προπαγάνδας και σε ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP