Skip to main content

Εκλογές στη Γαλλία: Γιατί δεν θα ψηφίσει Μπαρντελά η γενέτειρά του

REUTERS/Stephanie Lecocq

Στο Saint-Denis ζουν πολλοί μετανάστες και μουσουλμάνοι, φοβούνται την ακροδεξιά, αλλά και δυσανασχετούν με τον Μακρόν

Ο Ζορντάν Μπαρντελά περιμένει να καταγράψει εντυπωσιακά ποσοστά σε αρκετές περιοχές της Γαλλίας. Ωστόσο οι ψηφοφόροι της γενέτειράς του αναμένεται να του γυρίσουν την πλάτη.

Οι ψηφοφόροι στο προάστιο Saint-Denis του Παρισιού – όπου ζουν πολλοί μετανάστες και μουσουλμάνοι – φοβούνται την άνοδο της ακροδεξιάς, αλλά και δυσανασχετούν με την προεδρία του Εμανουέλ Μακρόν.

Το Saint-Denis -η γενέτειρα του ακροδεξιού ηγέτη Ζορντάν Μπαρντελά–  είναι ένα από τα πολυπληθέστερα προάστια του Παρισιού, όπου σχεδόν ένας στους τρεις κατοίκους είναι μετανάστης.

Εκτός από μια μεγάλη ανατροπή, η εκλογική περιφέρεια του Saint-Denis θα παραμείνει σταθερά στα αριστερά του πολιτικού φάσματος.

Η αριστερή συμμαχία

Το μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Στεφάν Πε υποστηρίζεται από μια ευρεία αριστερή συμμαχία που περιλαμβάνει το δικό του κόμμα, το ριζοσπαστικό αριστερό κίνημα του Ζαν-Λικ Μελανσόν, τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους.

Πριν από δύο χρόνια, η συμμαχία αυτή τον βοήθησε να κερδίσει άνετα την επανεκλογή του με σχεδόν το 80% των ψήφων σε έναν δεύτερο γύρο ενάντια σε έναν υποψήφιο που υποστήριζε τον κεντρώο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Τους απογοητεύει ο Μακρόν

Πολλοί κάτοικοι δήλωσαν ότι είχαν προσβληθεί από βασική νομοθεσία που ψηφίστηκε επί προεδρίας Μακρόν, συμπεριλαμβανομένου ενός νομοσχεδίου για την καταπολέμηση του «ισλαμιστικού αυτονομισμού», το οποίο, σύμφωνα με τους επικριτές, στιγματίζει τις μειονότητες, και την απόφαση να απαγορευτεί η μουσουλμανική αμπάγια, τα μακριά φορέματα που φορούν ορισμένες μουσουλμάνες γυναίκες, στα σχολεία.

Οι πιο ειλικρινείς επικριτές των μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ υπό τον Μακρόν προέρχονται από το κίνημα La France Insoumise (LFI) του Μελανσόν, το οποίο έχει επανειλημμένα μιλήσει ενάντια σε αυτό που θεωρούσε ισλαμοφοβικές πολιτικές.

Περίπου το 62% των μουσουλμάνων ψηφοφόρων επέλεξαν τους υποψηφίους του LFI στις ευρωπαϊκές εκλογές στις αρχές Ιουνίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση του IFOP.

Η LFI συγκέντρωσε ποσοστό άνω του 50 τοις εκατό στην ψηφοφορία, σε σύγκριση με λιγότερο από 10 τοις εκατό σε εθνικό επίπεδο.

Το «αμφιλεγόμενο» νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο περιέχει νομικά εργαλεία για την επέκταση της γαλλικής αρχής της κοσμικότητας, η οποία απαγορεύει στους δημόσιους υπαλλήλους να φορούν επιδεικτικά θρησκευτικά σύμβολα, όπως η μουσουλμανική μαντήλα, και εισήγαγε αυστηρότερο έλεγχο των ξένων δωρεών σε θρησκευτικές οργανώσεις. Ο Μακρόν πρότεινε τη νομοθεσία το 2020, καθώς η Γαλλία υποφέρει από μια σειρά επιθέσεων ισλαμιστικών ομάδων.

Ενώ ολόκληρη η ομάδα του Μελανσόν ψήφισε κατά του νομοσχεδίου οι περισσότεροι κομμουνιστές βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου του βουλευτή του Στεφάν Πε, απείχαν.

Πηγή Politico