Skip to main content

Ταϊβάν: 35 κινεζικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο μέσα σε 24 ώρες

(Taiwan Defence Ministry/REUTERS)

Τα αεροσκάφη έκαναν κύκλους γύρω από το νησί

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανέφερε την Πέμπτη ότι 35 κινεζικά αεροσκάφη εντοπίστηκαν γύρω από το νησί μέσα σε 24 ώρες, μετά από πολλαπλές παραβιάσεις του εναέριου χώρου μετά την ορκωμοσία στην Ταϊπέι του νέου προέδρου Λάι Τσινγκ-Τε.

Επτά πλοία εντοπίστηκαν επίσης στο 24ωρο μέχρι τις 06:00 της Πέμπτης (τοπική ώρα, 22.00 ώρα Ελλάδος), σύμφωνα με το υπουργείο.

Η Κίνα έχει εντείνει την πίεση στην Ταϊπέι τα τελευταία χρόνια και διοργάνωσε στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από το νησί τον Μάιο, μετά την ορκωμοσία του Λάι Τσινγκ-Τε, τον οποίο το Πεκίνο θεωρεί επικίνδυνο αυτονομιστή.

Κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών ασκήσεων γύρω από την Ταϊβάν, το Πεκίνο κινητοποίησε πλοία και στρατιωτικά αεροσκάφη φορτωμένα με πραγματικά πυρομαχικά, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για μια «αυστηρή τιμωρία κατά των αυτονομιστών». Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν, ο κινεζικός στρατός έστειλε έως και 62 στρατιωτικά αεροσκάφη γύρω από την Ταϊβάν μέσα σε μία ημέρα.

Μετά τους ελιγμούς αυτούς, το Πεκίνο υποσχέθηκε ότι η στρατιωτική πίεση στο νησί θα συνεχιστεί «όσο συνεχίζονται οι προκλήσεις που συνδέονται με την ανεξαρτησία της Ταϊβάν».

Ο πρόεδρος Λάι δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Κίνα δεν έχει κανένα δικαίωμα να τιμωρεί τους πολίτες της Ταϊβάν. Μάλιστα το Πεκίνο προσέθεσε και τη θανατική ποινή στις νέες ποινικές κυρώσεις κατά των αυτονομιστών.

Με πληροφορίες από Le Figaro