Skip to main content

Ώρα debate για Μπάιντεν – Τραμπ: Μίνι οδηγός

(Morry Gash/REUTERS)

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ θα αναμετρηθούν στο πρώτο debate εν όψει των αμερικανικών εκλογών του Νοεμβρίου

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για το πρώτο debate μεταξύ Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ απόψε, μετά από μήνες αντεγκλήσεων και ανταλλαγής «φιλοφρονήσεων» μεταξύ των δύο υποψηφίων για την προεδρία.

Οι -επικρατέστεροι- υποψήφιοι του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος θα ανέβουν στη σκηνή του debate στην Ατλάντα της Τζόρτζια το βράδυ της Πέμπτης, πέντε μήνες πριν από τις κάλπες της 5ης Νοεμβρίου.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο πρώην πρόεδρος Τραμπ θα έχουν μια αμφίρροπη κούρσα, με λίγες πολιτείες-κλειδιά να διαμορφώνουν το τελικό αποτέλεσμα.

Οι οικοδεσπότες και… ολίγα τεχνικά

Οικοδεσπότες της τηλεμαχίας θα είναι οι δημοσιογράφοι του CNN, Jake Tapper και Dana Bash.

Η συζήτηση θα διαρκέσει 90 λεπτά, με δύο διαφημιστικά διαλείμματα, ανέφερε το CNN.

Ο Μπάιντεν και ο Τραμπ συμφώνησαν θα είναι όρθιοι, σε βάθρα, και συμφώνησαν να είναι κλειστό το μικρόφωνό τους, σε περίπτωση που δεν είναι η σειρά τους να μιλήσουν.

«Ενώ δεν θα επιτρέπονται στη σκηνή σκηνικά ή προγραμμένες σημειώσεις, στους υποψηφίους θα δοθεί ένα στυλό, ένα χαρτί και ένα μπουκάλι νερό», ανέφερε το δίκτυο.

Επίσης, δεν θα υπάρχει ακροατήριο, είπε το CNN, προκειμένου «να διασφαλιστεί ότι οι υποψήφιοι μπορούν να μεγιστοποιήσουν τον χρόνο που διατίθεται στη συζήτηση».

Μπάιντεν-Τραμπ: Το debate που μπορεί να κρίνει τις αμερικανικές εκλογές

Η θεματολογία

Η μετανάστευση, η δημόσια ασφάλεια και τα αναπαραγωγικά δικαιώματα είναι επίσης πιθανό να αποτελέσουν θέματα συζήτησης, καθώς και αυτά κατατάσσονται ψηλά στις ανησυχίες των ψηφοφόρων.

Η εξωτερική πολιτική αποτελεί επίσης θέμα ενδιαφέροντος στις φετινές εκλογές και οι υποψήφιοι αναμένεται να ερωτηθούν για τις θέσεις τους απέναντι στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, τη συνεχή υποστήριξη της Ουκρανίας και τον ανταγωνισμό με την Κίνα.

Επιπλέον, η κατάσταση των δημοκρατικών θεσμών βρίσκεται ψηλά στα ραντάρ των ψηφοφόρων και αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το βράδυ της Πέμπτης. Ο Μπάιντεν έχει κατηγορήσει τον Τραμπ ότι αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία, μετά και την εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο 2021.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών θα μπορούσε επίσης να επιχειρήσει να αναφερθεί στις νομικές… «εκκρεμότητες» του Τραμπ. Ο Ντόναλντ Τραμπ κρίθηκε ένοχος τον περασμένο μήνα για παραποίηση επιχειρηματικών εγγράφων για την υπόθεση Στόρμι Ντάνιελς, και έγινε έτσι ο πρώτος πρώην πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που καταδικάστηκε ποτέ για έγκλημα.

Θα έχει τηλεθέαση;

Άγνωστο.

Η αλήθεια είναι πως λίγοι Αμερικανοί ασχολούνται επισταμένως -για την ώρα- με τις εκλογές, εν όψει βέβαια και των καλοκαιρινών διακοπών.

Η τηλεθέαση παρουσιάζει επίσης μεγάλες διακυμάνσεις με βάση το ενδιαφέρον για τον αγώνα και την απήχηση των υποψηφίων. Τον Απρίλιο, οι Αμερικανοί απάντησαν σε έρευνα του Pew Research Center ότι θα άλλαζαν και τους 2 υποψήφιους αν μπορούσαν.