Skip to main content

Απόπειρα πραξικοπήματος στη Βολιβία: Συνελήφθη ο στρατηγός Σούνιγα (βίντεο, φωτογραφίες)

Ο πρόεδρος Αρσε αντιμέτωπος με τους στρατιώτες στο προεδρικό μέγαρο (Πηγή: Χ)

Ήθελε να «αναδιαρθρώσει» τη δημοκρατία - Τελικά η αστυνομία των συνέλαβε - Οι πολίτες βγήκαν στους δρόμους

Η αστυνομία της Βολιβίας συνέλαβε τον αρχηγό της απόπειρας πραξικοπήματος, λίγες ώρες μετά την εισβολή στρατιωτών στο προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Λα Παζ.
Τεθωρακισμένα οχήματα και στρατεύματα είχαν πάρει θέση στην πλατεία Murillo όπου βρίσκονται βασικά κυβερνητικά κτίρια. Πλέον όλα έχουν αποσυρθεί.

Η σύλληψη του στρατηγού – REUTERS/Claudia Morales

Ο επικεφαλής στρατιωτικός ηγέτης των ανταρτών, στρατηγός Χουάν Χοσέ Σούνιγα, υποστήριξε ότι ήθελε να «αναδιαρθρώσει τη δημοκρατία» και ότι ενώ σέβεται τον πρόεδρο Λουίς Άρσε προς το παρόν, θα υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης. Τώρα είναι υπό κράτηση.

Ο Πρόεδρος Άρσε καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος, καλώντας το κοινό να «οργανωθεί και να κινητοποιηθεί… υπέρ της δημοκρατίας». «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ξανά απόπειρες πραξικοπήματος να αφαιρέσουν ζωές Βολιβιανών», είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμα προς τη χώρα από το προεδρικό μέγαρο.

Διαδηλώσεις υπέρ της Δημοκρατίας και ποινική έρευνα

Τα λόγια του είχαν ξεκάθαρη απήχηση, με τους διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας να βγαίνουν στους δρόμους για να υποστηρίξουν την κυβέρνηση. Ο Αρσε ανακοίνωσε επίσης ότι διορίζει νέους στρατιωτικούς διοικητές, επιβεβαιώνοντας αναφορές ότι ο στρατηγός Σούνιγα είχε αποπεμφθεί αφού επέκρινε ανοιχτά τον πρώην ηγέτη της Βολιβίας, Έβο Μοράλες.

Ο Μοράλες καταδίκασε επίσης την απόπειρα πραξικοπήματος και ζήτησε να απαγγελθούν ποινικές διώξεις κατά του στρατηγού Σούνιγα και των «συνεργών» του. Η εισαγγελία άνοιξε ποινική έρευνα.

Ήταν μεμονωμένο περιστατικό;

Είναι ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι επρόκειτο για μια βραχύβια στρατιωτική εξέγερση παρά για οποιαδήποτε ευρύτερη διάλυση της εξουσίας. Ωστόσο, οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για να διαπιστωθεί εάν η στρατιωτική εξέγερση του στρατηγού Σούνιγα ήταν απλώς ένα μεμονωμένο περιστατικό. Σίγουρα, η κυβέρνηση φαίνεται τώρα πιο ευάλωτη και άλλοι μπορεί να προσπαθήσουν να αποσπάσουν την εξουσία από τον Άρσε – αν και μέσω της πολιτικής και όχι μέσω του στρατού.

Η στήριξη του Μοράλες

Μπορεί πάντως να υπολογίζει στην υποστήριξη του Έβο Μοράλες, του ισχυρού πρώην προέδρου και του μεγαλύτερου πολιτικού της αριστεράς της Βολιβίας.

Ο Μοράλες κάλεσε τους υποστηρικτές του, ιδιαίτερα στο κίνημα των αυτόχθονων καλλιεργητών κόκας της χώρας, να βγουν στους δρόμους για να απαιτήσουν τον τερματισμό της απόπειρας πραξικοπήματος. Αυτή η επίδειξη λαϊκής ισχύος μπορεί κάλλιστα να συνέβαλε στην ενίσχυση της αποφασιστικότητας ενάντια στα σχέδια του στρατηγού Σούνιγα, τα οποία περιελάμβαναν επίσης την απελευθέρωση «πολιτικών κρατουμένων».

Το διάγγελμα του στρατηγού

Μιλώντας από την πλατεία Murillo μετά την κατάληψη της από τα στρατεύματα, ο στρατηγός Σούνιγα, διεμήνυσε: «Θα ανακτήσουμε αυτή την πατρίδα. Μια ελίτ κατέλαβε τη χώρα, βάνδαλοι που κατέστρεψαν τη χώρα».

Αποπέμφθηκε αφότου εμφανίστηκε στην τηλεόραση τη Δευτέρα, λέγοντας ότι θα συλλάβει τον κ. Μοράλες αν θέσει υποψηφιότητα ξανά για το αξίωμα του επόμενου έτους, παρά το γεγονός ότι του έχει απαγορευτεί να το πράξει.

Πριν πάρει την εξουσία ο Έβο Μοράλες το 2005, η Βολιβία ήταν ένα από τα πιο ασταθή πολιτικά έθνη στην Αμερική. Ο χρόνος του στην εξουσία έφερε την τόσο αναγκαία σταθερότητα στο έθνος των Άνδεων, τουλάχιστον μέχρι το άδοξο τέλος της θητείας του.

Η καταδίκη

Οι στενοί σύμμαχοι όπως οι αριστερές κυβερνήσεις στη Βενεζουέλα και την Κολομβία έσπευσαν να καταδικάσουν αυτό που συνέβαινε και να ζητήσουν να επικρατήσει η δημοκρατία. Η Ουάσιγκτον ζήτησε επίσης να επικρατήσει.

Ακόμη και εκείνοι οι Βολιβιανοί που αντιτάχθηκαν στη σοσιαλιστική διακυβέρνησή του δεν θα θέλουν να δουν μια επιστροφή σε μια σκοτεινή εποχή πραξικοπημάτων.

Με πληροφορίες από BBC, Reuters