Skip to main content

Απόπειρα πραξικοπήματος στη Βολιβία: Έφοδος στρατιωτών στο προεδρικό Μέγαρο

EPA/Luis Gandarillas

Εγκέφαλος του πραξικοπήματος φέρεται ο στρατηγός Χουάν Χοσέ Ζούνιγκα.

Στρατεύματα και τεθωρακισμένα οχήματα άρχισαν να αποσύρονται από το προεδρικό μέγαρο της Βολιβίας, μεταδίδει το Associated Press, λίγες ώρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος που σημειώθηκε. «Πολλές ευχαριστίες στον βολιβιανό λαό … Ζήτω η δημοκρατία», δήλωσε ο πρόεδρος Άρσε. Στη συνέχεια ο κόσμος άρχισε να τραγουδά τον εθνικό ύμνο της νοτιοαμερικανικής χώρας.

Οι υποστηρικτές του προέδρου Λουίς Άρσε κατέκλυσαν την πλατεία έξω από το προεδρικό μέγαρο και ανέμιζαν βολιβιανές σημαίες.

Εικόνες που μεταδόθηκαν στα social media εμφάνισαν το προεδρικό Μέγαρο της χώρας, στην πρωτεύουσα Λα Παζ, να διεμβολίζεται από τεθωρακισμένο όχημα και στρατιώτες να εισβάλλουν στο εσωτερικό του την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος της χώρας προειδοποιούσε για εν εξελίξει «πραξικόπημα».

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βολιβίας κατήγγειλε «επίθεση εναντίον της δημοκρατικής σταθερότητας» στη χώρα. Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει ποινική έρευνα εναντίον του στρατηγού Ζούνιγκα ως επικεφαλής της καταγγελλόμενης «απόπειρας πραξικοπήματος» στη Βολιβία.

Ο «εγκέφαλος»

Εγκέφαλος του πραξικοπήματος φέρεται ο στρατηγός Χουάν Χοσέ Ζούνιγκα.

Αυτόν «έδειξε» με δήλωσή του ο πρώην πρόεδρος Έβο Μοράλες κατηγορώντας τον ότι σχεδιάζει να καταλάβει την εξουσία, και καλώντας τους δικούς του υποστηρικτές του σε απεργία και αποκλεισμό δρόμων ώστε να αποτρέψουν την ανατροπή της κυβέρνησης.

REUTERS/Claudia Morales
REUTERS/Claudia Morales

Ο πρόεδρος της χώρας Λουίς Αρσε έκανε έκκληση να γίνει σεβαστή η δημοκρατία.

Η εφημερίδα El Deber ανέφερε ότι ο στρατηγός Ζούνιγκα είπε στους δημοσιογράφους μιλώντας από την καταληφθείσα από στρατεύματα πλατεία Μουρίγιο: «Θα ανακτήσουμε αυτήν την πατρίδα».

Ορίστηκαν νέοι αρχηγοί στα επιτελεία

Ο πρόεδρος Άρσε ανακοίνωσε τους νέους επικεφαλής του στρατού, του ναυτικού και της πολεμικής αεροπορίας. Αυτό περιλαμβάνει τη θέση του γενικού διοικητή του στρατού, Χουάν Χοσέ Ζουνίγκα.

Ο νέος αρχηγός του στρατού Χοσέ Γουίλσον Σάντσεθ διέταξε όλα τα στρατεύματα που έχουν κινητοποιηθεί να επιστρέψουν στους στρατώνες τους. “Κανείς δεν θέλει τις εικόνες που βλέπουμε στους δρόμους”, δήλωσε.

Ο Άρσε δήλωσε ότι η ημέρα ήταν «άτυπη στη ζωή μιας χώρας που θέλει τη δημοκρατία». Κατήγγειλε αυτό που αποκάλεσε «απόπειρα πραξικοπήματος από στρατιώτες που λερώνουν τη στολή, που επιτίθενται στο σύνταγμά μας». Ο Άρσε επαίνεσε τα στρατεύματα που υπακούουν στο σύνταγμα και «φορούν τη στολή τους με υπερηφάνεια». «Λυπούμαστε για τις συμπεριφορές των κακών στρατευμάτων που δυστυχώς επαναλαμβάνουν την ιστορία προσπαθώντας να πραγματοποιήσουν πραξικόπημα, ενώ ο βολιβιανός λαός ήταν πάντα ένας δημοκρατικός λαός», πρόσθεσε.

Η υπουργός της Βολιβίας Μαρία Νέλα Πράδα (Maria Nela Prada) δημοσίευσε βίντεο στον λογαριασμό της στο Facebook που δείχνει τη θέα από ένα παράθυρο κυβερνητικού κτιρίο, δηλώνοντας ότι η ίδια υπήρξε μάρτυρας μιας «απόπειρας πραξικοπήματος».

«Είμαι στο παλάτι του λαού. Όπως μπορείτε να δείτε, αυτή είναι η Plaza Murillo που καταλήφθηκε από τανκς και στρατεύματα. Καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για κάποια φατρία του στρατού», είπε.

Δήλωσε ακόμη ότι στρατιωτικές μονάδες είχαν πάρει θέσεις και στις τέσσερις γωνιές της πλατείας και δεν άφηναν κανέναν να εισέλθει.

Δείτε Live:

«Είμαι ο αρχηγός σας»

Σχεδόν ταυτόχρονα βολιβιανή τηλεόραση έδειχνε τον Πρόεδρο Άρσε να έρχεται αντιμέτωπος με τον γενικό διοικητή του στρατού, Χουάν Χοσέ Ζουνίγκα, στο διάδρομο του μεγάρου.

«Είμαι ο αρχηγός σας και σας διατάσσω να αποσύρετε τους στρατιώτες σας. Δεν θα επιτρέψω αυτή την ανταρσία», είπε ο Άρσε.

«Καταγγέλλουμε την αυθαίρετη κινητοποίηση ορισμένων μονάδων του βολιβιανού στρατού. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στη δημοκρατία», έγραψε ο πρόεδρος στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

«Ετοιμάζεται πραξικόπημα»

Λίγο νωρίτερα ο πρώην πρόεδρος ‘Εβο Μοράλες (2006-2019) προειδοποίησε στο X, ότι «ετοιμάζεται ένα πραξικόπημα».

Ο Έβο Μοράλες, ο οποίος έχει δημοσίως διαφωνήσει με τον διάδοχό του Άρσε, παρόλο που και οι δύο ανήκουν στο ίδιο σοσιαλιστικό κίνημα, δήλωσε σε ξεχωριστή ανάρτηση στο Χ ότι οι υποστηρικτές του θα κινητοποιηθούν για να υποστηρίξουν τη δημοκρατία.

«Δεν θα επιτρέψουμε στις ένοπλες δυνάμεις να παραβιάσουν τη δημοκρατία και να εκφοβίσουν τους ανθρώπους», έγραψε προσθέτοντας: «Καλούμε σε Εθνική Κινητοποίηση για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας απέναντι στο πραξικόπημα υπό την ηγεσία του στρατηγού Zuñiga. Προκηρύσσουμε γενική απεργία επ’ αόριστον και αποκλεισμό δρόμων. Δεν θα επιτρέψουμε στις Ένοπλες Δυνάμεις να παραβιάσουν τη δημοκρατία και να εκφοβίσουν το λαό».

Καταδικάζουν

Με ανάρτησή του στο X, o Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, δήλωσε ότι «η Ισπανία καταδικάζει απερίφραστα τα στρατιωτικά κινήματα στην Βολιβία».

«Στέλνουμε στην κυβέρνηση της Βολιβίας και στο λαό της την υποστήριξη και την αλληλεγγύη μας και καλούμε σε σεβασμό της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου», προσθέτει.

Την καταδίκη, από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της «απόπειρας ανατροπής της συνταγματικής τάξης» στην Βολιβία εξέφρασε ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Ειδικότερα, έγραψε σε ανάρτησή του στο X: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει κάθε απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης στη Βολιβία και ανατροπής δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων και εκφράζει την αλληλεγγύη της προς την κυβέρνηση και το λαό της Βολιβίας».


φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ στο πλευρό των δημοκρατιών

Την απόπειρα πραξικοπήματος στην Βολιβία αποδοκίμασε και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τονίζοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται στο πλευρό των δημοκρατιών». Αναλυτικά, έγραψε στο X: «Καταδικάζω απερίφραστα τις απόπειρες ανατροπής της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης της Βολιβίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται στο πλευρό των δημοκρατιών. Εκφράζουμε τη σθεναρή υποστήριξή μας στη συνταγματική τάξη και το κράτος δικαίου στη Βολιβία».


Μπόριτς: Δεν μπορούμε να ανεχτούμε καμία παραβίαση της νόμιμης συνταγματικής τάξης

Την ανησυχία του για την κατάσταση στη Βολιβία εξέφρασε ο πρόεδρος της Χιλής, Γκαπριελ Μπόριτς.

«Από τη Χιλή εκφράζω την ανησυχία μου για την κατάσταση στη Βολιβία. Εκφράζουμε την υποστήριξή μας στη δημοκρατία στην αδελφή μας χώρα και στη νόμιμη κυβέρνηση της Βολιβίας», σημείωσε ο Μπόριτς.

Και καταλήγει: «Καταδικάζουμε έντονα την απαράδεκτη χρήση βίας από έναν τμήμα του βολιβιανού στρατού. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε καμία παραβίαση της νόμιμης συνταγματικής τάξης στη Βολιβία ή οπουδήποτε αλλού».