Skip to main content

Ο Ερντογάν συνεχάρη τον Ρούτε και άρχισε το «παζάρι»

Murat Cetinmuhurdar/PPO/Handout via REUTERS

Ο Τούρκος πρόεδρος επικοινώνησε τηλεφωνικός με τον νέο γγ του ΝΑΤΟ - Οι προσδοκίες της Άγκυρας

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεχάρη τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε για τον διορισμό του στη θέση του νέου Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, όπως ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του στις 26 Ιουνίου.

«Συγχαίρουμε τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, ο οποίος ανακοινώθηκε ως νέος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ με τη σύμφωνη γνώμη όλων των συμμάχων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στη δήλωση αναφέρεται επίσης η ευγνωμοσύνη της Τουρκίας στον απερχόμενο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για την επιτυχή ηγεσία του από το 2014.

Στην Άγκυρα ο Ρούτε πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον Ρούτε για να τον συγχαρεί για τη νέα του θέση.

«Θα βρεθούμε μαζί στην Ουάσινγκτον. Μου είπε ότι θα έρθει στην Τουρκία πριν από την Ουάσινγκτον (σύνοδο κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ)», δήλωσε ο Ερντογάν.

Οι προσδοκίες της Τουρκίας από τον νέο γγ του ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Τουρκία έχει τρεις προσδοκίες από τον νέο αρχηγό του ΝΑΤΟ.

Η πρώτη είναι περισσότερη υποστήριξη και αλληλεγγύη από τις συμμαχικές χώρες στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, καθώς η Τουρκία έχει υποφέρει περισσότερο από τρομοκρατικές επιθέσεις.

Δεύτερον, αναμένει από τον νέο αρχηγό να ενθαρρύνει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να άρουν όλους τους περιορισμούς και τις κυρώσεις όσον αφορά τις πωλήσεις όπλων. Διαμαρτύρεται συγκεκριμένα για τη Γερμανία η οποία δεν επιτρέπει την πώληση συγκεκριμένου στρατιωτικού εξοπλισμού καθώς και μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter.

Η τρίτη προσδοκία αφορά το καθεστώς των μελών του ΝΑΤΟ που δεν είναι μέλη της ΕΕ στο πλαίσιο των μηχανισμών συνεργασίας ΝΑΤΟ-ΕΕ. Η Τουρκία επικρίνει την ΕΕ για τον αποκλεισμό των χωρών που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ από τις επιχειρήσεις υπό την ηγεσία της ΕΕ.

Πηγή hurriyetdailynews