Skip to main content

YοuTube: Θέλει deal με τις δισκογραφικές για μουσική μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης

Το YouTube θέλει να αποσπάσει τις υπογραφές από δεκάδες καλλιτέχνες για να αναπτύξει μια νέα νέα «πηγή» τραγουδιών τεχνητής νοημοσύνης

To YouTube βρίσκεται συνομιλίες με δισκογραφικές εταιρείες με στόχο να αποσπάσει την άδειά τους να χρησιμοποιεί τραγούδια γνωστών καλλιτεχνών ως εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, εξέλικη που θα μπορούσε να κλωνοποιοήσει τη μουσική δημοφιλών καλλιτεχνών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, ο δημοφικής μουσικός ιστότοπος -που ανήκει στην Google- χρειάζεται τα δικαιώματα και το μουσικό περιεχόμενο που έχουν οι δισκογραφικές εταιρίες ώστε να δημιουργήσει νόμιμα «πηγές» παραγωγής τραγουδιών μέσω τεχνητής νοημοσύνης.

Και αυτό διότι το You Tube ετοιμάζεται φέτος να λανσάρει νέα εργαλεία.

Στο πλαίσιο αυτό το You Tube προσέφερε πρόσφατα εφάπαξ χρηματικά ποσά στις μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες –Sony, Warner και Universal – για να προσπαθήσει να πείσει περισσότερους καλλιτέχνες να επιτρέψουν τη χρήση της μουσικής τους για την εκπαίδευση του λογισμικού τεχνητής Νοημοσύνης, σύμφωνα γνώστες του θέματος που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα.

Αντιδρούν καλλιτέχνες

Ωστόσο, πολλοί καλλιτέχνες παραμένουν σθεναρά αντίθετοι στη δημιουργία μουσικής μέσω τεχνητής Νοημοσύνης, φοβούμενοι ότι αυτό θα υπονόμευε τελικά την αξία της δουλειάς τους.

Και επιπλέο, οποιαδήποτε αποπειρα δισκογραφικής εταιρείας να αναγκάσει τα αστέρια της να συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο σύστημα θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη και αμφιλεγόμενη.

«Η μουσική βιομηχανία το παλεύει. Τεχνικά οι εταιρείες έχουν τα πνευματικά δικαιώματα, αλλά πρέπει να σκεφτούμε πώς θα εξελιχθεί όλο αυτό», δήλωσε στέλεχος μεγάλης μουσικής εταιρείας, προσθέτοντας: δεν θέλοουμε να φαινόμαστε αναχρονιστικοί.

Το YouTube ξεκίνησε πέρυσι να δοκιμάζει ένα εργαλείο δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπει στους ανθρώπους να δημιουργούν σύντομα μουσικά κλιπ εισάγοντας μερικούς στίχους.

«Dream Track»

Το προϊόν, που αρχικά ονομάστηκε «Dream Track», σχεδιάστηκε έτσι ωστε να μιμείται τον ήχο και τους στίχους γνωστών τραγουδιστών.

Όμως μόνο 10 καλλιτέχνες συμφώνησαν να συμμετάσχουν στη δοκιμαστική φάση, συμπεριλαμβανομένων των (μάλλονμ άγνωστων στο ευρύ κοινό) Charli XCX, Troye Sivan και John Legend.

Αποτέλεσμα; Το Dream Track απασχόλησε πολύ λίγους.

Τώρα όμως το YouTube θέλει να πάρει τις υπογραφές από «δεκάδες» καλλιτέχνες, για να αναπτύξει μια νέα νέα «πηγή» τραγουδιών τεχνητής νοημοσύνης.

Το YouTube αναζητά νέες συμφωνίες σε μια εποχή που εταιρείες AI, όπως η OpenAI, συνάπτουν συμφωνίες αδειοδότησης με ομίλους μέσων ενημέρωσης για την «εκπαίδευση» μεγάλων γλωσσικών μοντέλων και συστημάτων που τροφοδοτούν προϊόντα AI, όπως το chatbot ChatGPT.

Ορισμένες από αυτές τις συμφωνίες αξίζουν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για τις εταιρείες μέσων ενημέρωσης, λένε οι ειδικοί.

Ομως οι συμφωνίες στον τομέα της μουσικής θα είναι διαφορετικές.

Δεν θα μοιάζουν με τα δικαιώματα που έχουν αποκτήσει Spotify και Apple, αλλά θα είναι περισσότερο σαν εφάπαξ πληρωμές από εταιρείες κοινωνικών μέσων όπως η Meta ή το Snap σε ομάδες ψυχαγωγίας για πρόσβαση στη μουσική τους

Το νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης του YouTube, το οποίο είναι απίθανο να φέρει την επωνυμία Dream Track, θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος της πλατφόρμας Shorts του YouTube, που ανταγωνίζεται το TikTok.

Η τελευταία κίνηση του YouTube έρχεται την ώρα που οι κορυφαίες δισκογραφικές εταιρείες μήνυσαν τη Δευτέρα δύο νεοσύστατες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, την Suno και την Udio, οι οποίες, όπως ισχυρίζονται, χρησιμοποιούν παράνομα ηχογραφήσεις που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα για την εκπαίδευση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύσσουν.

Η Sony Music, η οποία δεν συμμετείχε στην πρώτη φάση του πειράματος τεχνητής νοημοσύνης του YouTube, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τον τεχνολογικό όμιλο για να διαθέσει μέρος της μουσικής της στα νέα εργαλεία.

Η Warner και η Universal, οι καλλιτέχνες των οποίων συμμετείχαν στη δοκιμαστική φάση, βρίσκονται επίσης σε συζητήσεις με το YouTube για την επέκταση του προϊόντος, δήλωσαν οι άνθρωποι αυτοί.

Τον Απρίλιο, περισσότεροι από 200 μουσικοί, μεταξύ των οποίων η Billie Eilish και η κληρονομιά του Φρανκ Σινάτρα, υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή.