Skip to main content

Ξεσπά η Μελόνι: Σουρεαλιστικές οι αποφάσεις για τα κορυφαία αξιώματα της Ε.Ε. – Δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα

REUTERS/Remo Casilli

Το ECR είναι πια τρίτη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με περισσότερες έδρες από τους Φιλελευθέρους - Η Μελόνι θέλει αυτό να αποτυπωθεί και στα πρόσωπα, που θα στελεχώσουν τις κορυφαίες θέσεις

Οργισμένη εμφανίζεται η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, με τις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις με τις οποίες κλείδωσαν οι επιλογές των προσώπων για τη θέση των προέδρων Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και εκείνη του Ύπατου Αρμοστή Εξωτερικών Υποθέσεων. Χαρακτήρισε την Ε.Ε. γραφειοκρατικό γίγαντα, ενώ εγκάλεσε τους ηγέτες των κρατών – μελών ότι θέλουν να κρύψουν τα προβλήματα κάτω από το χαλάκι και δεν λαμβάνουν υπόψη την ψήφο των πολιτών στις αποφάσεις τους.

«Υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι πολίτες δεν είναι αρκετά σοφοί για να λάβουν ορισμένες αποφάσεις και ότι η ολιγαρχία είναι η μόνη αποδεκτή μορφή δημοκρατίας, αλλά διαφωνώ», είπε η Μελόνι από το βήμα του ιταλικού κοινοβουλίου σύμφωνα με το Politico. Οι επισημάνσεις της ήρθαν μία ημέρα αφότου οι 6 ηγέτες της Ε.Ε. από κεντρώα κόμματα ανακοίνωσαν ότι η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα (Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα) και η Εσθονή Κάγια Κάλλας (Φιλελεύθεροι) θα λάβουν τις υψηλότερες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Εξωτερική Πολιτική, αντίστοιχα.

Δεν προσποιούνται καν ότι συζήτησαν τα πολιτικά μηνύματα της κάλπης

Τα ίδια ονόματα είχαν κυκλοφορήσει πριν από τις ευρωκάλπες του Ιουνίου. Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα της φον ντερ Λάιεν αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής αυτών των εκλογών, αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετατοπίστηκε περισσότερο προς τα δεξιά, με την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) της Μελόνι να κερδίζει έδρες. Η Μελόνι θέλει αυτή η αλλαγή να αντικατοπτρίζεται στην ευρωπαϊκή λήψη αποφάσεων. Σχολίασε ότι οι ηγέτες της ΕΕ φαίνεται να μπαίνουν στον πειρασμό να «σκουπίσουν τη σκόνη κάτω από το χαλί» αντί να αναγνωρίσουν ότι πολλοί ψηφοφόροι είναι δυσαρεστημένοι με την κοινότητα και τον τρόπο λειτουργίας της.

Αποκάλεσε την ΕΕ «έναν επεμβατικό γραφειοκρατικό γίγαντα» και υπογράμμισε ότι η Ιταλία θα πρέπει να αναλάβει χαρτοφυλάκιο Επιτρόπου που θα αντιμετωπίσει τη γραφειοκρατία.

Υπογράμμισε ακόμη ότι ήταν «σουρεαλιστικό» να παρουσιάζονται ονόματα για κορυφαίες θέσεις της ΕΕ «χωρίς καν να τηρούνται τα προσχήματα, χωρίς να προσποιούνται ότι συζήτησαν πρώτα τα μηνύματα από τους ψηφοφόρους». Η Μελόνι έχει επισημάνει ότι η ομάδα της είναι αυτή τη στιγμή η τρίτη μεγαλύτερη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των 720 εδρών και υπερέχει εκείνης των Φιλελευθέρων.

Έως τα τέλη της εβδομάδας οι αποφάσεις

Στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Μελόνι θα διεκδικήσει κορυφαίο οικονομικό χαρτοφυλάκιο για τη Ρώμη. Τεχνικά η φον ντερ Λάιεν δεν χρειάζεται τη στήριξη όλων των ηγετών, αλλά πολιτικά η στάση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του ευρώ και της Μελόνι, μίας εκ των ελάχιστων Ευρωπαίων πρωθυπουργών που βγήκαν αλώβητοι από τις Ευρωεκλογές, είναι εξαιρετικά ευαίσθητη.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα συναντηθούν Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες, σε μία προσπάθεια να σφραγίσουν το πακέτο για τις κορυφαίες θέσεις. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει τις αποφάσεις τους με ψηφοφορία στα μέσα Ιουλίου.