Skip to main content

Τζούλιαν Ασάνζ: Προσγειώθηκε στην Αυστραλία ως «ελεύθερος ανθρωπος»

REUTERS/Edgar Su
Ο Ασάνζ, αγκαλιάζει τη σύζυγό του, Στέλλα

Συγκίνηση στην Καμπέρα - Τον υποδέχθηκαν η οικογένειά του και πλήθος υποστηρικτών του

Πρόκειται για μια στιγμή που πολλοί δεν περίμεναν ότι θα συμβεί. Ο ιδρυτής του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, προσγειώθηκε στην Αυστραλία, αφού αφέθηκε ελεύθερος από δικαστήριο των ΗΠΑ.

Αγκάλιασε τη γυναίκα του, Στέλλα, και τον πατέρα του στο αεροδρόμιο, καθώς μια μικρή ομάδα υποστηρικτών επευφημούσε. Εκεί βρίσκονταν και τα 2 του παιδιά, 5 και 7 ετών τα οποία δεν έχουν ζήσει ούτε μια ημέρα με τον πατέρα τους ελεύθερο.

Ομολόγησε ένοχος για μία κατηγορία στο δικαστήριο στα νησιά Βόρειες Μαριάνες την Τετάρτη, φέρνοντας τέλος σε μια πολυετή υπόθεση.

Ομολογία

Εμφανίστηκε σε μια αίθουσα δικαστηρίου των ΗΠΑ στις Βόρειες Μαριάνες Νήσους για να επισημοποιήσει τη συμφωνία, δηλώνοντας επίσημα ένοχος για συνωμοσία με στόχο την παράνομη απόκτηση και τη διάδοση απόρρητων πληροφοριών σχετικά με τον υποτιθέμενο ρόλο του σε μια από τις μεγαλύτερες παραβιάσεις απόρρητου υλικού στην αμερικανική στρατιωτική ιστορία.

REUTERS/Edgar Su

«Είμαι, στην πραγματικότητα, ένοχος για την κατηγορία», είπε ο Ασάνζ στο δικαστήριο, στη νήσο Σαϊπάν. Η απομακρυσμένη αλυσίδα νησιών του Ειρηνικού είναι μια επικράτεια των ΗΠΑ, που βρίσκεται περίπου 6.000 χιλιόμετρα (3.700 μίλια) δυτικά της Χαβάης.

Ερωτηθείς από τη δικαστή, Ραμόνα Μανγκλόνα, ​​να περιγράψει τι είχε κάνει είπε: «Δουλεύοντας ως δημοσιογράφος, ενθάρρυνα την πηγή μου να παράσχει πληροφορίες που λέγεται ότι ήταν απόρρητες προκειμένου να δημοσιευθούν αυτές οι πληροφορίες. Πιστεύω ότι η Πρώτη Τροποποίηση προστάτευε αυτή τη δραστηριότητα… Πιστεύω ότι η Πρώτη Τροποποίηση και ο Νόμος περί Κατασκοπείας έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους, αλλά αποδέχομαι ότι θα ήταν δύσκολο να κερδίσουμε μια τέτοια υπόθεση δεδομένων όλων αυτών των συνθηκών».

Ελεύθερος πια ο Ασάνζ, πετάει για Αυστραλία (φωτογραφίες, βίντεο)

Μαζί του στο αεροσκάφος βρίσκεται και ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας και νυν πρέσβης της Αυστραλίας στις ΗΠΑ Κέβιν Ραντ ο οποίος έπαιξε σημαίνοντα ρόλο στην τελική έκβαση.

Διαβάστε εδώ το χρονικό της υπόθεσης Ασάνζ