Skip to main content

Ελεύθερος πια ο Ασάνζ, πετάει για Αυστραλία (φωτογραφίες, βίντεο)

REUTERS/Kim Hong-Ji

«Είμαι, στην πραγματικότητα, ένοχος για την κατηγορία», είπε ο Ασάνζ στο δικαστήριο και κέρδισε την ελευθερία του

Ο ιδρυτής του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, αφέθηκε ελεύθερος για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, αφότου ένας Αμερικανός δικαστής επικύρωσε την απροσδόκητη συμφωνία του με το το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, το πρωί της Τετάρτης.

Πλήθος δημοσιογράφων και υποστηρικτών περίμεναν τον Ασάνζ, που βγήκε από την αίθουσα του δικαστηρίου, σηκώνοντας το ένα του χέρι, για να μιλήσει λίγο στον Τύπο, πριν αναχωρήσει με αυτοκίνητο για το αεροδρόμιο όπου τον περίμενε ένα αεροσκάφος για την αυστραλιανή πρωτεύουσα, Καμπέρα. Η πτήση διαρκεί 6,5 ώρες. Το αεροσκάφος αναμένεται να προσγειωθεί στην Καμπέρα στις 11:41 ώρα Ελλάδος (18:41 τοπική ώρα).

REUTERS/Issei Kato

Μιλώντας έξω από το δικαστήριο, ο αμερικανός δικηγόρος του Ασάνζ, Μπάρι Πόλακ, είπε ότι «υπέφερε πάρα πολύ στον αγώνα του για την ελευθερία του λόγου και την ελευθερία του Τύπου».

«Η δίωξη κατά του Τζούλιαν Ασάνζ είναι άνευ προηγουμένου στα 100 χρόνια του νόμου περί κατασκοπείας», είπε ο Πόλακ στους δημοσιογράφους. «Ο Ασάνζ αποκάλυψε αληθείς, αξιοσημείωτες πληροφορίες… Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο κ. Ασάνζ δεν θα έπρεπε ποτέ να κατηγορηθεί βάσει του νόμου περί κατασκοπείας», υπογράμμισε.

Σε μια εκπληκτική εξέλιξη, ο 52χρονος Αυστραλός αφέθηκε ελεύθερος από φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Λονδίνο το απόγευμα της Δευτέρας και είχε ήδη επιβιβαστεί σε ιδιωτικό τζετ για να φύγει από το Ηνωμένο Βασίλειο πριν καν ο κόσμος μάθει για τη συμφωνία του με τις ΗΠΑ χθες, Τρίτη.

«Είμαι ένοχος»

Εμφανίστηκε σε μια αίθουσα δικαστηρίου των ΗΠΑ στις Βόρειες Μαριάνες Νήσους για να επισημοποιήσει τη συμφωνία, δηλώνοντας επίσημα ένοχος για συνωμοσία με στόχο την παράνομη απόκτηση και τη διάδοση απόρρητων πληροφοριών σχετικά με τον υποτιθέμενο ρόλο του σε μια από τις μεγαλύτερες παραβιάσεις απόρρητου υλικού στην αμερικανική στρατιωτική ιστορία.

«Είμαι, στην πραγματικότητα, ένοχος για την κατηγορία», είπε ο Ασάνζ στο δικαστήριο, στη νήσο Σαϊπάν. Η απομακρυσμένη αλυσίδα νησιών του Ειρηνικού είναι μια επικράτεια των ΗΠΑ, που βρίσκεται περίπου 6.000 χιλιόμετρα (3.700 μίλια) δυτικά της Χαβάης.

Ερωτηθείς από τη δικαστή, Ραμόνα Μανγκλόνα, ​​να περιγράψει τι είχε κάνει είπε: «Δουλεύοντας ως δημοσιογράφος, ενθάρρυνα την πηγή μου να παράσχει πληροφορίες που λέγεται ότι ήταν απόρρητες προκειμένου να δημοσιευθούν αυτές οι πληροφορίες. Πιστεύω ότι η Πρώτη Τροποποίηση προστάτευε αυτή τη δραστηριότητα… Πιστεύω ότι η Πρώτη Τροποποίηση και ο Νόμος περί Κατασκοπείας έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους, αλλά αποδέχομαι ότι θα ήταν δύσκολο να κερδίσουμε μια τέτοια υπόθεση δεδομένων όλων αυτών των συνθηκών».

REUTERS/Issei Kato

Γιατί επελέγη το Σαϊπάν

Ο Ασάνζ – ο οποίος είχε από καιρό βαθιά δυσπιστία για τις ΗΠΑ, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να τις κατηγορεί ότι σχεδίαζαν τη δολοφονία του – δίσταζε να πατήσει το πόδι του στις ηπειρωτικές ΗΠΑ και έτσι οι εισαγγελείς ζήτησαν να διεξαχθούν όλες οι διαδικασίες σε μια μέρα ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ με έδρα το Σαϊπάν, το μεγαλύτερο νησί και πρωτεύουσα των Βορείων Μαριανών Νήσων.

Οι εισαγγελείς του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσαν επίσης ότι το δικαστήριο στα νησιά επελέγη καθώς είναι πιο κοντά στην Αυστραλία, όπου ο Ασάνζ επρόκειτο να ταξιδέψει τελικά μετά την ολοκλήρωση της δικαστικής του μάχης.

Ο Κέβιν Ραντ, πρεσβευτής της Αυστραλίας στην Ουάσιγκτον και πρώην πρωθυπουργός, που βοήθησε στη διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ, παρακολούθησε τις διαδικασίες στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Τζούλιαν Ασάνζ: «Δον Κιχώτης» ή κακός του Διαδικτύου; Η ιστορία από τις αποκαλύψεις και τις καταγγελίες, στη φυλακή και την ελευθερία

«Ύστερα από 14 χρόνια νομικών μαχών, ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος να πάει στο σπίτι του», είπε στους δημοσιογράφους η δικηγόρος Τζένιφερ Ρόμπινσον έξω από το δικαστήριο.

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα», τόνισε η συνήγορος υπεράσπισης. «Είναι μια μεγάλη ανακούφιση για τον Τζούλιαν Ασάνζ… για τους φίλους του, την οικογένεια, τους υποστηρικτές του, για εμάς, για όποιον πιστεύει στην ελευθερία του λόγου σε όλον τον κόσμο… ότι μπορεί πλέον να επιστρέψει στην Αυστραλία και να ξανασμίξει με την οικογένειά του», κατέληξε.

Απαγορεύεται να επιστρέψει σε αμερικανικό έδαφος

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εξέδωσε μια εκτενή δήλωση μετά την καταδίκη και την απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ. Σε αυτό, εκτίθεται λεπτομερώς το παρασκήνιο της υπόθεσής του και η έκβαση της συμφωνίας.

Ως μέρος αυτής της συμφωνίας, «απαγορεύεται να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς άδεια».

Ωστόσο, η σύζυγός του Στέλλα είπε στο Reuters ότι θα ζητήσουν χάρη για την καταδίκη του – κάτι που, αν συμβεί, θα μπορούσε να σημαίνει ότι μια μέρα θα επιστρέψει σε αμερικανικό έδαφος χωρίς περιορισμούς.

Με πληροφορίες από CNN, BBC