Skip to main content

Reuters: «Κλείδωσαν» Φον ντερ Λάιεν, Αντόνιο Κόστα και Κάγια Κάλλας

Inquam Photos/Octav Ganea via REUTERS

Τι αναφέρουν πηγές που συμμετείχαν στις σημερινές συνομιλίες

Έξι Ευρωπαίοι ηγέτες που διαπραγματεύονται τα ονόματα για τα κορυφαία πόστα του ευρωπαϊκού μπλοκ συμφώνησαν να προτείνουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφεραν στο Reuters, το Γαλλικό Πρακτορείο και στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa), πηγές που συμμετείχαν στις σημερινές συνομιλίες.

Στη συμφωνία προβλέπεται ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα να προταθεί ως ο επόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας θα είναι η νέα επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι έξι ηγέτες της ΕΕ είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ (για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς (για τους σοσιαλιστές) και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε (για τους φιλελεύθερους).

Απέχει η Μελόνι

Ένας από τους αξιωματούχους, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει την ευαίσθητη διαπραγμάτευση, δήλωσε ότι η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δεν θα ήθελε να μην συμμετέχει (και πάλι) στη διαπραγμάτευση, καθώς η πολιτική της ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι πλέον η τρίτη μεγαλύτερη μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Η Μελόνι δεν συμμετείχε στη συζήτηση της Τρίτης, ως όρος που έθεσαν οι ομάδες των φιλελευθέρων και της κεντροαριστεράς, οι οποίες είχαν ορκιστεί να μην υποστηρίξουν τη φον ντερ Λάιεν εάν αυτή έκανε συμφωνίες με την Ιταλίδα ηγέτιδα.

Παρόλα αυτά, η Ιταλία είναι πιθανό να λάβει ένα πολύ υψηλόβαθμο χαρτοφυλάκιο στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε: «Τώρα που συμφωνούν, αυτό [θα πρέπει να περάσει] εύκολα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Ωστόσο, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την είδηση που έγινε γνωστή την Τρίτη ότι η συμφωνία που έκανε το ΕΛΚ «με τους αριστερούς και τους φιλελεύθερους είναι αντίθετη με όλα όσα βασίστηκε η ΕΕ. Αντί για ενσωμάτωση, σπέρνει τους σπόρους της διαίρεσης. Οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ θα πρέπει να εκπροσωπούν κάθε κράτος μέλος, όχι μόνο τους αριστερούς και τους φιλελεύθερους!».

Η συμφωνία έρχεται πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες για να αποφασίσουν ποιος θα ηγηθεί των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Politico