Skip to main content

Ρωσία: Ένταλμα σύλληψης κατά Σοϊγκού

Sputnik/Vladimir Astapkovich/Kremlin via REUTERS

Ένταλμα σύλληψης από το ΔΠΔ εκδόθηκε και κατά του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, Βαλέρι Γερασίμοφ

Ένταλμα σύλληψης κατά του πρώην υπουργού Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Βαλέρι Γερασίμοφ για φερόμενα διεθνή εγκλήματα, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ).

Το κατηγορητήριο 

Σύμφωνα με το cnn, το δικαστήριο ανέφερε την Τρίτη ότι οι δύο άνδρες φέρεται να είναι υπεύθυνοι για δύο εγκλήματα πολέμου: την καθοδήγηση επιθέσεων σε μη στρατιωτικούς στόχους και την πρόκληση υπερβολικής τυχαίας βλάβης σε αμάχους ή ζημιών σε μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Κατηγορούνται επίσης για τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Το ΔΠΔ δήλωσε ότι τα φερόμενα εγκλήματα σχετίζονται με «μεγάλο αριθμό χτυπημάτων εναντίον πολυάριθμων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και υποσταθμών» που πραγματοποιήθηκαν από τη Ρωσία σε όλη την Ουκρανία μεταξύ Οκτωβρίου 2022 και τουλάχιστον Μαρτίου 2023.

Τα δύο εντάλματα αυξάνουν τον συνολικό αριθμό των κορυφαίων Ρώσων αξιωματούχων που καταζητούνται για εγκλήματα πολέμου σε τέσσερις, καθώς το ΔΠΔ έχει εκδώσει στο παρελθόν εντάλματα σύλληψης για τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τη Ρωσίδα αξιωματούχο Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα για ένα φερόμενο σχέδιο απέλασης ουκρανικών παιδιών στη Ρωσία.