Skip to main content

Γάζα: Νεκρά 10 μέλη της οικογένειας του Χανίγια από ισραηλινό πλήγμα

REUTERS/Dawoud Abu Alkas
Ισραηλινό πλήγμα και σε σχολείο

Επλήγη η κατοικία της οικογένειας του αρχηγού της Χαμάς

Τουλάχιστον 24 Παλαιστινίους σε τρεις χωριστές αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν οι Ισραηλινοί στη Γάζα, ενώ άρματα μάχης προωθήθηκαν βαθύτερα στη Ράφα, στα νότια.

Σε δύο από τις επιθέσεις επλήγησαν δύο σχολεία στην Πόλη της Γάζας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 14 άνθρωποι. Άλλο πλήγμα σε κατοικία στον καταυλισμό Σάτι (Παραλία), έναν από τους οκτώ ιστορικούς προσφυγικούς καταυλισμούς της Λωρίδας της Γάζας, στοίχισε τη ζωή σε άλλους 10.

Η κατοικία που επλήγη στο Σάτι ανήκε στην εκτεταμένη οικογένεια του πολιτικού αρχηγού της Χαμάς,  Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος βρίσκεται στο Κατάρ. Σκοτώθηκαν μία από τις αδελφές του καθώς και άλλοι συγγενείς, έγινε γνωστό από μέλη της οικογένειας και ιατρικές πηγές.

Τον Απρίλιο, ο ίδιος ο Χανίγια είχε δηλώσει πως περίπου 60 μέλη της οικογένειάς του είχαν σκοτωθεί μέχρι τότε από την αρχή του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως στόχος τους ήταν μαχητές στην Πόλη της Γάζας, οι οποίοι ήταν αναμιγμένοι στο σχεδιασμό επιθέσεων εναντίον του Ισραήλ. Στους μαχητές αυτούς περιλαμβάνονταν κάποιοι που είχαν συμμετάσχει στην κράτηση ομήρων και μερικοί που είχαν πάρει μέρος στην επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου.

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έπληξε δύο δομές «που χρησιμοποιούνταν από τρομοκράτες της Χαμάς στο Σάτι και το Ντάραζ Τούφαχ στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Οι τρομοκράτες επιχειρούσαν μέσα από σχολικά συγκροτήματα που χρησιμοποιούνταν από τη Χαμάς ως ασπίδα για τις τρομοκρατικές δραστηριότητές της», αναφέρεται στη δήλωση των ενόπλων δυνάμεων.

Η Χαμάς αρνείται ότι χρησιμοποιεί πολιτικές υποδομές, όπως σχολεία και νοσοκομεία, για στρατιωτικούς σκοπούς.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ