Skip to main content

Βρετανία: Στελέχη των Τόρις έπαιξαν στο στοίχημα την ημερομηνία των εκλογών

REUTERS/Phil Noble/Pool

Μεγάλο σκάνδαλο και νέος πονοκέφαλος για τον Ρίσι Σούνακ

Δεν του φτάνουν του Ρίσι Σούνακ οι απογοητευτικές δημοσκοπήσεις και το αρνητικό κλίμα στο κόμμα των Συντηρητικών, ήρθε τώρα ένα -νέο- σκάνδαλο.

Τέσσερα στελέχη των Τόρις, κάποιοι από το κοντινό περιβάλλον του Σούνακ, ελέγχονται από την Επιτροπή Τυχερών Παιχνιδιών, την αρμόδια ρυθμιστική αρχή της χώρας για παράνομο στοιχηματισμό, καθώς φέρονται να έπαιξαν στοίχημα την… ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Ο Νικ Μέισον, επικεφαλής δεδομένων για το Συντηρητικό Κόμμα, είναι ο τελευταίος αξιωματούχος των Τόρις που εξετάζεται από την Επιτροπή Τυχερών Παιχνιδιών, σύμφωνα με μια αναφορά στους The Sunday Times. Ο Μέισον πήρε άδεια  και ο εκπρόσωπός του αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του σε αδίκημα, ανέφερε η βρετανική εφημερίδα. Το CNBC δεν μπόρεσε να το επιβεβαιώσει αμέσως και το Συντηρητικό Κόμμα δεν έχει απαντήσει ακόμη σε αίτημα για σχόλιο.

Ο συντηρητικός βουλευτής του Μοντγκόμερισαϊρ Κρεγκ Γουίλιαμς, ο οποίος είναι επίσης στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, ήταν ο πρώτος που αντιμετώπισε ερωτήσεις σχετικά με ένα στοίχημα για την ημερομηνία των εκλογών.

Ο διευθυντής της εκστρατείας του Συντηρητικού Κόμματος, Τόνι Λι, και η σύζυγός του, Λόρα Σάντερς – ​​υποψήφια του κόμματος στο Μπρίστολ Βορειοδυτικά – εξετάζονται επίσης από την Επιτροπή Τυχερών Παιχνιδιών.

«Απίστευτα θυμωμένος» ο Σούνακ

Ο Σούνακ είχε δηλώσει ότι ήταν «απίστευτα θυμωμένος» με όσα έχουν καταγγελθεί, προσθέτοντας ότι «αν διαπιστωθεί ότι κάποιος έχει παραβιάσει τους κανόνες, όχι μόνο θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις πλήρεις συνέπειες του νόμου, αλλά θα διασφαλίσω ότι θα αποσυρθεί και από το κόμμα», αποφεύγονται να δράσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.

Ωστόσο, ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ που φαίνεται ότι θα είναι ο νικητής των εκλογών και επόμενος πρωθυπουργός, τόνισε ότι αυτό είχε γίνει στο κόμμα του, όσοι είχαν παρανομήσει «θα έφευγαν κλωτσηδόν».

Η πιο σκληρή κριτική πάντως έρχεται εκ των έσω. Ο Μάικλ Γκόουβ, πρώην υπουργός Στέγασης και υφυπουργός Διακρατικών Σχέσεων, παρομοίασε το σκάνδαλο στοιχηματισμού με το Partygate, την εποχή της πανδημίας, που έπληξε την πρωθυπουργία του Μπόρις Τζόνσον.

Με πληροφορίες από CNBC, Independent, Guardian