Skip to main content

ΗΠΑ: Σε τροχιά ποινικοποίησης οι μάσκες λόγω φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων

REUTERS/Willy Kurniawan

Νόμοι δεκαετιών κατά της μάσκας -που συχνά δημιουργήθηκαν ως απάντηση στον τρόμο της Κου Κλουξ Κλαν- υπάρχουν ακόμη σε τυπική ισχύ σε τουλάχιστον 18 πολιτείες των ΗΠΑ

Πολιτειακοί νομοθέτες και δικαστικές αρχές στις ΗΠΑ αρχίζουν να επαναφέρουν σε ισχύ μέχρι πρότινος αδρανείς νόμους που ποινικοποιούσαν τη χρήση μάσκας με σκοπό να τιμωρούν -σε μια κατάσταση ιδιώνυμου- φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές που κρύβουν τα πρόσωπά τους

Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές στη Βόρεια Καρολίνα είναι έτοιμοι να ανατρέψουν το πρόσφατο βέτο του (δημοκρατικού) κυβερνήτη Roy Cooper επί της ποινικοποίησης της κάλυψης του προσώπου.

Η επίσης Δημοκρατική Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Kathy Hochul δήλωσε νωρίτερα μέσα στο μήνα ότι υποστηρίζει τις νομοθετικές προσπάθειες για την απαγόρευση της μάσκας μασκών στο μετρό, επικαλούμενη μάλιστα ένα περιστατικό όπου μασκοφόροι διαδηλωτές μέσα σε συρμό φώναξαν: «Ψηλά τα χέρια όποιος είναι Σιωνιστής. Αυτή είναι η ευκαιρία σου να βγεις έξω».

Φοιτητές – διαδηλωτές στο Οχάιο, το Τέξας και τη Φλόριντα έχουν επίσης απειληθεί με σύλληψη επειδή κάλυπταν τα πρόσωπά τους.

Σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο Μη Κερδοσκοπικού Δικαίου, νόμοι δεκαετιών κατά της μάσκας -που συχνά δημιουργήθηκαν ως απάντηση στον τρόμο της Κου Κλουξ Κλαν– υπάρχουν ακόμη σε τυπική ισχύ σε τουλάχιστον 18 πολιτείες των ΗΠΑ.

Σε ορισμένες περιοχές μάλιστα είχε ψηφισθεί ειδική νομοθεσία για τη δημιουργία υγειονομικών εξαιρέσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι βουλευτές που επιθυμούν να επαναφέρουν τους περιορισμούς για τις μάσκες όπως ίσχυαν πριν από την πανδημία λένε ότι η νομοθεσία δεν θα στοχεύει ιατρικά ευάλωτα άτομα και όσους χρησιμοποιούν μάσκα για να αποφύγουν λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Ωστόσο, οι επικριτές της προοπτικής ποινικοποίησης λένε ότι μια τέτοια προσέγγιση δεν θα ήταν πρακτική και θα καθιστούσε ευάλωτους τους χρήστες μάσκας σε περαιτέρω παρενόχληση από την αστυνομία και τους συμπολίτες τους.

Είσαι αριστερή!

Μάλιστα η Washington Post δημοσιεύει μια απίστευτη ιστορία:

Μία ημέρα μετά την ψήφιση του νόμου κατά της μάσκας από τη Βόρεια Καρολίνα τον Ιούνιο ως απάντηση στις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας, πολίτης ονόματι Σάρι Στιούρτ αντιμετώπισε ένα απίστευτο περιστατικό επειδή φορούσε χειρουργική μάσκα όταν πήγε σε ένα συνεργείο να αλλάξει λάδια στο αυτοκίνητό της.

Ενας άνδρας της ζήτησε να βγάλει τη μάσκα της. Εκείνη μάταια προσπάθησε να του εξηγήσει ότι έχει καρκίνο του μαστού και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο άνδρας την αποκάλεσε «αριστερή» και επέμεινε ότι οι μάσκες είναι πλέον παράνομες. Αργότερα έβηξε πάνω της λέγοντάς της ότι ελπίζει να πεθάνει από τον καρκίνο.

Η Στιούαρτ κοινοποίησε πρόσφατα την εμπειρία της σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, λέγοντας είπε ότι ανησυχεί ότι αυτού του είδους οι παρενοχλήσεις θα επιδεινωθούν εάν οι περιορισμοί της μάσκας γίνουν νόμος και παρά τη διατύπωση στο νομοσχέδιο που επιτρέπει τη χρήση «ιατρικής ή χειρουργικής μάσκας για την πρόληψη της εξάπλωσης μεταδοτικής νόσου».