Skip to main content

Ρωσία: Καμία ανάληψη ευθύνης για το τρομοκρατικό στο Νταγκεστάν – Αυξάνεται ο απολογισμός των νεκρών

National Antiterrorism Committee/Handout via REUTERS

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις στο Νταγκεστάν, 3 μήνες μετά το μακελειό στη Μόσχα

Στους 19 ανέρχονται οι νεκροί, μεταξύ των οποίων 4 πολίτες, των πολλαπλών τρομοκρατικών επιθέσεων στο Νταγκεστάν, στον ρωσικό Καύκασο.

Μεταξύ των νεκρών και 5 δράστες, που εξουδετερώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική Ανακριτική Επιτροπή, η οποία είναι αρμόδια για τις έρευνες.

«Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, 15 μέλη των δυνάμεων της τάξης σκοτώθηκαν, όπως και 4 πολίτες, εκ των οποίων ένας ορθόδοξος ιερέας», αναφέρει η επιτροπή αυτή σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Κατά τη διάρκεια της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί, 5 άτομα εξουδετερώθηκαν, προσθέτει.

Η Επιτροπή πάντως δεν διευκρινίζει αν εξακολουθούν να διαφεύγουν κάποιοι από τους δράστες των επιθέσεων ή όχι.

National Antiterrorism Committee/Handout via REUTERS

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις στο Νταγκεστάν.

«Κατανοούμε ποιος βρίσκεται πίσω από την οργάνωση των τρομοκρατικών επιθέσεων και ποιος ήταν ο στόχος τους», σημείωσε ο Μέλικοφ, χωρίς όμως να διευκρινίσει περαιτέρω.

Οι συντονισμένες επιθέσεις ενόπλων στην πρωτεύουσα του Νταγκεστάν, τη Μαχατσκαλά, και στην πόλη Ντερμπέντ (νοτιότερα), σημειώθηκαν τρεις μήνες μετά το μακελειό με τους 145 νεκρούς σε αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα, για το οποίο την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Κυρίως Μουσουλμάνοι στο Νταγκεστάν

Το Νταγκεστάν, ένα από τα φτωχότερα μέρη της Ρωσίας, είναι μια κυρίως μουσουλμανική δημοκρατία.
Μεταξύ 2007 και 2017, μια τζιχαντιστική οργάνωση που ονομάζεται Emirate (Εμιράτο) του Καυκάσου, και αργότερα το Ισλαμικό Εμιράτο του Καυκάσου, οργάνωσε επιθέσεις στο Νταγκεστάν και στις γειτονικές ρωσικές δημοκρατίες της Τσετσενίας, της Ινγκουσετίας και της Δημοκρατίας της Καμπαρντίνο – Μπαλκάρια.

Μετά από μια επίθεση στον χώρο του Δημαρχείου Crocus κοντά στη Μόσχα τον Μάρτιο, οι αρχές επέρριψαν ευθύνες σε Ουκρανία και Δύση, παρόλο που την ανέλαβε ο ISIS.

Τότε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε επιμείνει ότι «η Ρωσία δεν μπορεί να γίνει στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων από ισλαμιστές φονταμενταλιστές» επειδή «επιδεικνύει ένα μοναδικό παράδειγμα διαθρησκειακής αρμονίας και διαθρησκευτικής και διαεθνοτικής ενότητας».

Ωστόσο, πριν από τρεις μήνες, η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της Ρωσίας, FSB, ανέφερε ότι είχε αποτρέψει ένα σχέδιο επίθεσης του ISIS σε συναγωγή της Μόσχας.

Ένας ύποπτος συνελήφθη

Δημοσιεύματα ρωσικών μέσων ενημέρωσης μεταδίδουν πληροφορίες από πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, σύμφωνα με τις οποίες μεταξύ των δραστών ήταν δύο από τους γιους του Μαγκομέντ Ομάροφ, επικεφαλής της περιφέρειας Σεργκοκαλίνσκι. Ο 63χρονος Ομάροφ συνελήφθη και θεωρείται ύποπτος για την οργάνωση της τρομοκρατικής επίθεσης.

Έξι εκ των δραστών της επίθεσης σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τον Σεργκέι Μέλικοφ, ο οποίος κήρυξε τριήμερο πένθος στη Δημοκρατία του Νταγκεστάν.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP