Skip to main content

Boeing: Η εισαγγελία των ΗΠΑ προτείνει απαγγελία ποινικών κατηγοριών

Αναμένεται η οριστική απόφαση της αμερικανικής Δικαιοσύνης

Ζορίζουν τα πράγματα για την Boeing. Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ συνέστησαν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης (DOJ) να ασκήσει ποινικές διώξεις κατά της κατασκευάστριας εταιρείας αεροσκαφών, καθώς θεωρούν ότι παραβίασε έναν διακανονισμό που σχετίζεται με δύο θανατηφόρα δυστυχήματα στα οποία ενεπλάκησαν τα αεροσκάφη 737 Max.

Η σύσταση δεν αποτελεί οριστική απόφαση και οι λεπτομέρειες τυχόν ποινικών ενεργειών δεν ήταν γνωστές, ανέφερε το CBS.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει προθεσμία μέχρι τις 7 Ιουλίου για να λάβει οριστική απόφαση σχετικά με το αν θα ασκήσει δίωξη κατά της Boeing.

«Πρόκειται για μια πραγματικά κρίσιμη απόφαση», δήλωσε ο Ed Pearson, εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος για την Ασφάλεια της Αεροπορίας και πρώην ανώτερος διευθυντής της Boeing. «Υπάρχουν προβλήματα με αυτά τα αεροπλάνα, βλέπουμε προβλήματα με αυτά τα αεροπλάνα και μιλάω για τα 737 Max, 787», πρόσθεσε.

Τα δυστυχήματα – ένα στην Ινδονησία το 2018 και ένα άλλο στην Αιθιοπία το 2019 – σκότωσαν συνολικά 346 άτομα.

Την περασμένη εβδομάδα, συγγενείς των θυμάτων προέτρεψαν τους εισαγγελείς να ζητήσουν πρόστιμο κατά της Boeing ύψους 25 δισ. δολαρίων (14,6 δισ. λίρες) και να ασκήσουν ποινική δίωξη.

Σύμφωνα με μια συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2021, η Boeing συμφώνησε να πληρώσει διακανονισμό 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ οι εισαγγελείς συμφώνησαν να ζητήσουν από το δικαστήριο να αποσύρει μια ποινική κατηγορία μετά από μια περίοδο τριών ετών.

Τον περασμένο μήνα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης είπε ότι η Boeing παραβίασε τη συμφωνία λέγοντας ότι απέτυχε «να σχεδιάσει, να εφαρμόσει και να επιβάλει ένα πρόγραμμα συμμόρφωσης και δεοντολογίας για την πρόληψη και τον εντοπισμό παραβιάσεων των νόμων περί απάτης των ΗΠΑ σε όλες τις δραστηριότητές της».

Boeing: Ανατριχιαστικές μαρτυρίες πρώην στελεχών της εταιρείας στη Γερουσία

Επικρίσεις από το αμερικανικό Κογκρέσο

Την περασμένη εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Boeing, Ντέιβ Κάλουν , αντιμετώπισε επικρίσεις από Αμερικανούς γερουσιαστές. Ο Κάλουν κατέθεσε ότι η εταιρεία είχε «μάθει» από λάθη του παρελθόντος και ότι η διαδικασία για τους καταγγέλλοντες υπαλλήλους «λειτουργεί» – αλλά οι νομοθέτες τον κατηγόρησαν ότι δεν έκανε αρκετά για να διορθώσει μια κουλτούρα αντιποίνων.

Ως μέρος μιας συνεχιζόμενης έρευνας, οι πληροφοριοδότες της Boeing είπαν στη Γερουσία τον Απρίλιο ότι το 737 Max, το 787 Dreamliner και τα μοντέλα 777 είχαν σοβαρά προβλήματα παραγωγής.

Η εταιρεία βρέθηκε πιο πρόσφατα στο προσκήνιο όταν άνοιξε πόρτα και αποκολλήθηκε από την άτρακτο του αεροπλάνου 737 Max κατά τη διάρκεια πτήσης της Alaska Airlines τον Ιανουάριο, αφήνοντας μια ανοιχτή τρύπα.

Με πληροφορίες από BBC