Skip to main content

Καναδάς: Μαίνονται οι καταστροφικές πυρκαγιές – Εκκενώθηκε φυλακή υψίστης ασφαλείας

REUTERS/Artur Gajda/File Photo

225 κρατούμενοι απομακρύνθηκαν - Σοβαρή επιβάρυνση της ποιότητας του άερα

Εκκενώθηκε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Κεμπέκ του Καναδά, λόγω των πυρκαγιών που μαίνονται στην περιοχή.

Απομακρύνθηκαν περίπου 225 κρατούμενοι.

Η εντολή εκκένωσης της φυλακής στο Πορτ Καρτιέ εκδόθηκε την Παρασκευή και οι κρατούμενοι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα, ενημέρωσε η CSC χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για την επιχείρηση.

Η περιφερειακή υπηρεσία για την προστασία των δασών από τις δασικές πυρκαγιές (SOPFEU) ανέφερε ότι κεραυνοί ευθύνονται για επτά πυρκαγιές που ξέσπασαν βόρεια του Πορτ Καρτιέ, εκ των οποίων δύο μαίνονταν ανεξέλεγκτες την Παρασκευή.

Πυρκαγιές – ζόμπι: Τι συμβαίνει με τις φωτιές που καίνε όλο τον χρόνο – ακόμη και κάτω από το χιόνι

Η Σωφρονιστική Υπηρεσία του Καναδά υπογραμμίζει ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα εξετάσει πότε θα είναι εφικτή η επαναλειτουργία της φυλακής υψίστης ασφαλείας, ώστε να επιστρέψουν οι κρατούμενοι.

SOS για την ποιότητα του αέρα

Οι αρχές του Καναδά εξέδωσαν ειδική προειδοποίηση για την ποιότητα του αέρα στην περιοχή, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που εγκυμονεί για την υγεία ο καπνός της πυρκαγιάς. Μέχρι το απόγευμα της Κυριακής, η ομοσπονδιακή υπηρεσία δήλωσε ότι ο καπνός δεν προκαλεί πλέον κακή ποιότητα αέρα.

Το 2023, ο Καναδάς βίωσε έναν αριθμό ρεκόρ πυρκαγιών που προκάλεσαν ασφυκτικό καπνό σε περιοχές των ΗΠΑ και ανάγκασαν περισσότερους από 235.000 Καναδούς να εκκενώσουν τις κοινότητές τους.

Με πληροφορίες από ABC, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ