Skip to main content

Μπάιντεν-Τραμπ: Το debate που μπορεί να κρίνει τις αμερικανικές εκλογές

REUTERS/Kevin Lamarque and Elizabeth Frantz/File Photo

Πολλά διακυβεύονται σε αυτά τα debates. Εάν ο Μπάιντεν αποτύχει, θα μπορούσε να του κοστίσει την προεδρία

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ διασταυρώνουν την προσεχή Πέμπτη τα ξίφη τους στην πρώτη -από τις δυο τηλεοπτικές  μονομαχίες- ενόψει των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου.

Πολλά διακυβεύονται σε αυτά τα debates. Εάν ο Μπάιντεν αποτύχει, θα μπορούσε να του κοστίσει την προεδρία. Ο Μπάιντεν υστερεί άλλωστε από τον Τραμπ στις δημοσκοπήσεις εδώ και μήνες.

Στα 81 του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει κάνει τους περισσότερους παρατηρητές να  αναρωτιούνται αν θα επιβιώσει από αυτό το «κατόρθωμα» χωρίς να κάνει μεγάλα λάθη.

Ο 78χρονος Τραμπ από την άλλη πλευρά,ανυπομονεί για το γεγονός, σχετικά πιο ήρεμα.Και το μόνο που φοβάται είναι να φανεί πιο αλαζόνας από το κανονικό του, αποξενώνοντας τους αμφιταλαντευόμενους ψηφοφόρους.

Ο Μπάιντεν δεν χρειάζεται καν να πει τίποτα για να αποδείξει ότι είναι  γέρος. Σχεδόν κάθε εβδομάδα, οι κάμερες καταγράφουν τα γεροντικά του κατορθώματα.

«Κέρινο ομοίωμα»

Πριν από δύο εβδομάδες, για παράδειγμα, σε μια τελετή στον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν φαινόταν εντελώς παγωμένος μέσα σε ένα πλήθος κόσμου που χόρευε. Έμοιαζε με ένα κέρινο ομοίωμα που κάποιος είχε βάλει κατά λάθος εκεί.

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ δεν χρειάζονται συστάσεις. Είναι οι ίδιοι υποψήφιοι από τις προηγούμενες εκλογές και οι δύο έχουν καταλάβει τον Λευκό Οίκο, κάτι που συνέβη πριν μόλις το 1892 .
Στο debate της Πέμπτης που διοργανώνει το CNN , για να αποφευχθεί ένας διάλογος …κωφών με μόνιμες διακοπές, το αμερικανικό δίκτυο ανακοίνωσε ότι θα κλείνει το μικρόφωνο όταν ο ένας από τους δυο μονομάχους δεν έχουν τον λόγο.Μένει να φανεί βέβαια  πόσο αποτελεσματικό είναι αυτό το μέτρο.

Χωρίς κοινό

Το ντιμπέιτ θα διεξαχθεί χωρίς ακροατήριο, όπως και οι δύο το 2020. Αυτή τη φορά για να αποφευχθεί μια μάχη χειροκροτημάτων και αποδοκιμασιών από το κοινό.

Κατ’ αρχήν, αυτοί οι δύο κανόνες ευνοούν τον Μπάιντεν, αφού ο Τραμπ κινείται πιο άνετα εξαπολύοντας κατηγορίες και η ομιλία του φουντώνει τους θορυβώδεις πιστούς οπαδούς του.

Στο επίκεντρο του debate θα βρεθούν οι θέσεις για τη μετανάστευση, την ασφάλεια των πολιτών, την οικονομία, τις αμβλώσεις, την εξωτερική πολιτική και την ίδια τη δημοκρατία. Αλλά μάλλον δεν θα είναι αυτές που θα καθορίσουν το νικητή.

Όχι ένα αλλά…δύο debate με τον Τραμπ θέλει ο Τζο Μπάιντεν

«Θα σκάσεις επιτέλους;»

Από τις τηλεμαχίες του 2020, αυτό που θυμάται περισσότερο ο κόσμος είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Μπάιντεν αντιμετώπισε τις συνεχείς διακοπές του Τραμπ στο πρώτο debate: «Θα σκάσεις επιτέλους, φίλε;»
Το 90λεπτο debate θα έχει δύο διαφημιστικές διακοπές στις οποίες οι δυο  υποψήφιοι θα μπορούν να πάνε στην τουαλέτα, αλλά δεν θα έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν με τους συμβούλους τους. Δεν θα υπάρξουν εναρκτήριες παρεμβάσεις, αλλά απευθείας ερωτήσεις των συντονιστών, οι οποίοι δεν έχουν ανακοινωθεί.

Οι μονομάχοι θα έχουν δύο λεπτά για να απαντήσουν και άλλο ένα για δευτερολογία.Ένα κόκκινο φως θα αναβοσβήνει όταν απομένουν πέντε δευτερόλεπτα σε κάθε απάντηση και θα παραμείνει αναμμένο όταν τελειώσει η ώρα. Δεν θα επιτρέπονται προπαρασκευασμένες σημειώσεις και οι δυο υποψήφιοι θα λάβουν χαρτί, στυλό και ένα μπουκάλι νερό.

Η προετοιμασία

Πώς ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Τζο Μπάιντεν προετοιμάζονται για το debate;

Την Παρασκευή, ο Μπάιντεν μετέβη στο Καμπ Ντέιβιντ για να προετοιμαστεί από τους συμβούλους του, με επικεφαλής τον πρώην προσωπάρχη του, Ρον Κλέιν. Για να υποστηρίξει τον Μπάιντεν, ο Κλέιν πήρε επιπλέον χρόνο για διακοπές από τη δουλειά του ως νομικός σύμβουλος της Airbnb.

Ο Μπάιντεν  ελπίζει ότι η καλή προετοιμασία για πραγματικές ερωτήσεις και συνοπτικές απαντήσεις, στην καλύτερη περίπτωση, θα τον ενισχύσει ως υποψήφιο ή τουλάχιστον θα ακυρώσει την αφήγηση του ηλικιωμένου άνδρα.

Ο Κλέιν θέλει πρωτίστως να διδάξει στον Μπάιντεν να δίνει σύντομες απαντήσεις.
Αλλά πώς μπορεί ο Κλέιν και η ομάδα του να αποτρέψουν  τον Μπάιντεν να μπερδέψει ξανά τον σημερινό Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, με τον πρώην Πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν, ή την παλαιστινιακή πόλη Ράφα με τη Χάιφα του Ισραήλ ή τον πόλεμο στο Ιράκ με τον σημερινό πόλεμο στην Ουκρανία;

Και πώς μπορούν να βοηθήσουν  τον Μπάιντεν να μην αποπροσανατολιστεί ξανά στη σκηνή και να μην ξέρει πού να κοιτάξει ή πού να πάει;

Ο Τραμπ δεν θέλει να εξασκηθεί

Για να διασφαλιστεί ότι ο Μπάιντεν δεν θα καταρρεύσει εντελώς, οι σύμβουλοί του έχουν τουλάχιστον μετατρέψει τις συνθήκες μάχης στην αρένα υπέρ τους όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι μονομαχίες γίνονται εξαιρετικά νωρίς. Το δεύτερο και τελευταίο debate έχει προγραμματιστεί για τις 10 Σεπτεμβρίου στο ABC, αρκετές εβδομάδες πριν από τις συνηθισμένες τηλεοπτικές ημερομηνίες. Τυχόν αστοχίες του Μπάιντεν μπορεί να ξεχαστούν μέχρι την ημέρα των εκλογών στις αρχές Νοεμβρίου.

Ο Τραμπ δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για τους όποιους  περιορισμούς. Αυτή τη φορά παραιτήθηκε από την παραδοσιακή προπόνηση.

Το 2020 έκανε πρόβες με τον Κρις Κρίστι, τον έξυπνο πρώην κυβερνήτη του Νιού Τζέρσι . Αυτή τη φορά θέλει να πραγματοποιήσει «πολιτικές συζητήσεις» στο κτήμα του Μαρ α Λάγκο στη Φλόριντα, με συμβούλους και υποψηφίους για τη θέση του αντιπροέδρου, όπως οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές Μάρκο Ρούμπιο και Τζ.Ντ.Βάνς.

Είναι σαφές ότι είναι πιθανό να προσπαθήσει να  κοροϊδέψει τον Μπάιντεν λόγω της ηλικίας του. Ήδη στην προεκλογική του εκστρατεία, χαρακτήρισε τον Μπάιντεν «ηλίθιο ναυάγιο» που δεν ήταν πλέον ψυχικά και σωματικά ικανός για τη δουλειά. Αυτή την εβδομάδα, σε μια συγκέντρωση στο Ουισκόνσιν, υπαινίχθηκε ότι ο Μπάιντεν θα έπαιρνε διεγερτικά για να ανταποκριθεί στο debate . «Θα παρακολουθήσετε τη συζήτηση;» ρώτησε το κοινό, «Ο Μπάιντεν θα είναι γεμάτος φάρμακα»!

Δύο υποψήφιοι εξετάσεων

Οι δύο μονομάχοι  αντιμετωπίζουν μια απαιτητική εξέταση. Στην περίπτωση του Μπάιντεν, ελέγχεται η πνευματική του οξύτητα και, εν μέρει, η φυσική του κατάσταση. Οι σύμβουλοι του Τραμπ άφησαν να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος δεν θα μπορέσει να σταθεί όρθιος για 90 λεπτά. Η προφανής βραδύτητα και η αδεξιότητα των κινήσεών του και πολλά βίντεο που βγήκαν, ενίσχυσαν την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη μεταξύ των ψηφοφόρων ότι είναι πολύ μεγάλος για τη δουλειά. Είναι άλλωστε ο πρώτος 80αρης πρόεδρος στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών και αν επανεκλεγεί, θα τελείωνε τη δεύτερη θητεία του σε ηλικία 86 ετών.

Ο Μπάιντεν θα προσπαθήσει να παρουσιάσει τον Τραμπ ως απειλή για τη δημοκρατία, έναν καταδικασμένο εγκληματία που ζητά εκδίκηση και που θέλει την προεδρία για τα προσωπικά του συμφέροντα. Ο Τραμπ πρέπει να αποφασίσει αν θα επιλέξει ένα κάπως πιο λογικό προφίλ στο debate , αφήνοντας στην άκρη το επιθετικό του στύλ ,που ενθουσιάζει μεν τους πιστούς οπαδούς του, αλλά θα τον δυσκολέψει να πείσει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους στις βασικές πολιτείες, από τις οποίες μπορεί να εξαρτηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα.

Άλλωστε, οι εκλογές δεν αποφασίζονται από τη λαϊκή ψήφο, αλλά θα εξαρτηθούν από μια χούφτα αμφίρροπων  πολιτειών, κυρίως την Πενσυλβάνια, το Ουισκόνσιν, το Μίσιγκαν, τη Τζόρτζια, τη Νεβάδα και την Αριζόνα.