Skip to main content

Ρωσία: Πολύνεκρη επίθεση σε ορθόδοξες εκκλησίες και συναγωγή στο Νταγκεστάν

via REUTERS

Νεκροί έξι αστυνομικοί και ένας ιερέας, καθώς και δύο δράστες

Μια συναγωγή, δύο εκκλησίες και ένα αστυνομικό σημείο ελέγχου στις πόλεις Ντέρμπεντ και Μαχατσκαλά του Νταγκεστάν, στον βόρειο Καύκασο, έγιναν στόχος επιθέσεων ενόπλων την Κυριακή.

Από τις επιθέσεις σκοτώθηκαν έξι αστυνομικοί και ένας ιερέας, ενώ άλλοι δώδεκα αξιωματικοί τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, σκοτώθηκαν και τουλάχιστον δύο δράστες.

Το κυνήγι για περισσότερους ένοπλους συνεχίζεται.


Οι δράστες δεν έχουν ταυτοποιηθεί, αλλά το Νταγκεστάν υπήρξε στο παρελθόν σκηνικό ισλαμιστικών επιθέσεων.

Πλάνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν κτίρια να φλέγονται και στις δύο πόλεις.

via REUTERS

Σε ένα άλλο βίντεο, άνθρωποι με σκούρα ρούχα φαίνονται να πυροβολούν εναντίον αστυνομικών αυτοκινήτων, πριν μια συνοδεία οχημάτων έκτακτης ανάγκης, με σειρήνες, φτάσει στο σημείο στη Μαχατσκάλα, στη μεγαλύτερη πόλη του Νταγκεστάν.


Ένα ανεπίσημο κανάλι στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, Mash, ανέφερε ότι ένοπλοι εγκλωβίστηκαν σε ένα κτίριο στο Derbent.

Έρευνα για «τρομοκρατικές ενέργειες»

Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για «τρομοκρατικές ενέργειες», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Τον Απρίλιο, η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB συνέλαβε τέσσερα άτομα στο Νταγκεστάν ύποπτα για συμμετοχή στην επίθεση στον χώρο του Δημαρχείου Crocus της Μόσχας τον προηγούμενο μήνα.

Περισσότεροι από 140 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτή την επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Μεταξύ 2007 και 2017, μια τζιχαντιστική οργάνωση που ονομάζεται Emirate του Καυκάσου, και αργότερα το Ισλαμικό Εμιράτο του Καυκάσου, οργάνωσε επιθέσεις στο Νταγκεστάν και στις γειτονικές Ρωσικές Δημοκρατίες της Τσετσενίας, της Ινγκουσετίας και της Καμπαρντίνο-Μπαλκαρίας.

Με πληροφορίες από BBC