Skip to main content

Πλήρης παράδοση στην ακροδεξιά: Λεπέν και για την οικονομία προτιμούν οι Γάλλοι

REUTERS/Christian Hartmann

Πρώτη προτίμηση των Γάλλων και για τo οικονομικό της πρόγραμμα, η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Financial Times

Δεν είναι μόνο το μεταναστευτικό και τα ανακλαστικά που αυτό δημιουργεί φουσκώνοντας τα εφιαλτικά πανιά της γαλλικής ακροδεξιάς.

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι εμπιστεύονται την Εθνική Συσπείρωση (Rassemblement National ή εν συντομία RN) περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κόμμα και για τη διαχείριση της οικονομίας και των δημοσίων οικονομικών.

Και αυτό παρά τα σχέδια για περικοπές φόρων και δαπανών (με προγράμματα που δεν έχουν κοστολογηθεί) και παρά την έλλειψη κυβερνητικής εμπειρίας.

Τα ευρήματα προκύπτουν από δημοσκόπηση της Ipsos για τους Financial Times καταδεικνύοντας τη δεινή θέση στη οποία βρίσκεται η κεντρώα συμμαχία Ensemble («Μαζί») του Εμανουέλ Μακρόν ενόψει των εκλογών της 30ης Ιουνίου.

Ποιος είναι ο στόχος του Μακρόν; Να πείσει το εκλογικό σώμα ότι η νίκη μιας ακροδεξιάς ή αριστερής κυβέρνησης θα καταστρέψει την οικονομία και τελικά θα οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση φόρων.

Ωστόσο, η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν αποτελεί την πρώτη προτίμηση των Γάλλων για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου τους, την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και τη μείωση των φόρων.

Η έρευνα, που διεξήχθη από τις 19 έως τις 20 Ιουνίου, διαπίστωσε ότι το 25 τοις εκατό των ερωτηθέντων έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο RN της Μαρίν Λεπέν να λάβει τις σωστές αποφάσεις για οικονομικά ζητήματα σε σύγκριση με 22% τοις εκατό για το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο και μόλις 20 τοις εκατό για τη συμμαχία του Μακρόν.

Η Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν έρχεται μάλιστα πρώτη και στο ζήτημα της μείωσης της ανεργίας, παρά την επιτυχία της προεδρίας Μακρόν όταν η ανεργία έπεσε σε χαμηλό 15 ετών (προτού, πέρυσι, σημειώσει άνοδο).

Επίσης εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι 23 τοις εκατό των ερωτηθέντων δηλώνει ότι εμπιστεύεται το RN περισσότερο για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος και του χρέους.

Γαλλία: 170 εν ενεργεία και πρώην διπλωμάτες καλούν σε ήττα της ακροδεξιάς στις εκλογές

Το ομολογούν

Τα ευρήματα φαίνεται να υποστηρίζουν αυτό που μεταξύ τους ομολογούν τα στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του Μακρόν: έχοντας δοκιμάσει όλα τα άλλα, οι Γάλλοι ψηφοφόροι είναι πρόθυμοι να δοκιμάσουν την Λεπέν.

Εκλογικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η αυτή η δυναμική συνδέεται αναμφίβολα και με τη απόπειρα από-ακροδεξιοποίησης της Λεπέν, με την απογοήτευση που προκάλεσε η αριστερά υπό τον Ολάντ και την αποτυχία της Αριστεράς να παράσχει μια αξιόπιστη και συνεκτική αντιπολίτευση στον Μακρόν.

Σε αυτό το πλαίσιο, το RN γίνεται αντιληπτό ως ένα κόμμα που είναι, αν όχι ικανό, τουλάχιστον όχι λιγότερο ικανό από τους αντιπάλους του».

Λεφτά (δεν) υπάρχουν

Η ακροδεξιά έδωσε τη μάχη των προεδρικών εκλογών του 2022 με πολιτικές που κοστίζουν πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ο Ζορντάν Μπαρντελά, πρόεδρος του RN και υποψήφιος πρωθυπουργός, απέσυρε αυτές τις υποσχέσεις τις τελευταίες ημέρες και είπε ότι πρώτα θα διενεργούσε έλεγχο των δημόσιων οικονομικών.

Αλλά και σήμερα το κόμμα του έχει δεσμευτεί να μειώσει άμεσα τον φόρο προστιθέμενης αξίας στην ενέργεια και τα καύσιμα και να ακυρώσει την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης που πέρασε ο Μακρόν, από τα 64 στα 62.

Μόνο αυτές οι δύο πολιτικές από μόνες τους θα μπορούσαν να κοστίσουν 20-30 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι το RN δεν έχει σοβαρές προτάσεις αύξησης των εσόδων για να χρηματοδοτήσει τις φοροελαφρύνσεις.

Ο Ολιβιέ Μλανσάρ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, λέει ότι τα σχέδια του RN είναι «δημοσιονομικά ανεύθυνα. Τα δώρα κοστίζουν χρήματα. Αλλά τα χρήματα δεν υπάρχουν, τουλάχιστον στο πρόγραμμά τους».

Η συμμαχία Μακρόν προσπαθεί να παρουσιασθεί ως το μόνο αξιόπιστο κυβερνητικό κόμμα και να εμφανίσει τους αντιπάλους τους ως ανεύθυνους.

Δεν φαίνεται να το καταφέρνει.

Με πληροφορίες από Financial Times