Skip to main content

ΕΕ: Πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Ουκρανία και Μολδαβία

REUTERS/Dado Ruvic/Illustrations/File Photo

Ξεκινούν επίσημα οι συνομιλίες

Η ΕΕ ενέκρινε επίσημα την Παρασκευή την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία την επόμενη εβδομάδα, ένα ακόμη βήμα στο -μακρύ- ταξίδι των δύο κρατών για την ένταξη στο μπλοκ των 27.

Το Βέλγιο, το οποίο αυτή τη στιγμή ασκεί -για λίγες ημέρες ακόμη- την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ότι τα κράτη μέλη συμφώνησαν σε ένα διαπραγματευτικό πλαίσιο.

«Αυτό ανοίγει το δρόμο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων την Τρίτη 25 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο», δήλωσε η βελγική προεδρία. Θα ξεκινήσουν συνομιλίες με δύο διακυβερνητικές διασκέψεις.

Η επικίνδυνη πορεία της Ουκρανίας προς την ένταξη στην ΕΕ

Μακρά διαδικασία

Μετά από θετική αξιολόγηση από την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ, οι ηγέτες της ΕΕ είχαν ήδη συμφωνήσει πέρυσι ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν και με τις δύο χώρες. Η διαδικασία μεταξύ της έναρξης των διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη γειτονική της Μολδαβία και την ένταξή τους στην ΕΕ μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια.

Για να ενταχθούν στην ΕΕ, οι υποψήφιες χώρες πρέπει να περάσουν από μια μακρά διαδικασία για να ευθυγραμμίσουν τους νόμους και τα πρότυπά τους με αυτά του μπλοκ και να δείξουν ότι οι θεσμοί και οι οικονομίες τους πληρούν τους δημοκρατικούς κανόνες.

Η Ουκρανία είναι μία από τις πολλές χώρες που από καιρό θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ, θεωρώντας την ως μια πορεία προς τον πλούτο και τη σταθερότητα. Ενώ η ΕΕ δεν είναι μια στρατιωτική συμμαχία όπως το ΝΑΤΟ, η ένταξη στο μπλοκ θεωρείται από ορισμένους ως προπύργιο κατά της ρωσικής επιρροής.

Η Ουκρανία υπέβαλε επίσημα αίτηση για ένταξη στην ΕΕ λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την εισβολή της Ρωσίας σε αυτήν τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Μολδαβία έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τη Ρωσία ότι διεξάγει υβριδικό πόλεμο εναντίον της χώρας, παρεμβαίνει στις τοπικές εκλογές και διεξάγει τεράστιες εκστρατείες παραπληροφόρησης για να προσπαθήσει να ανατρέψει την κυβέρνηση και να εκτροχιάσει την πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ.

Η Ρωσία έχει αρνηθεί τις κατηγορίες, αλλά η κυβέρνηση της Μολδαβίας είναι επιφυλακτική ως προς τις προθέσεις της Μόσχας, ιδίως αφότου οι αρχές της Υπερδνειστερίας απηύθυναν έκκληση στη Μόσχα τον Φεβρουάριο για «προστασία» λόγω της αυξημένης, όπως είπαν, πίεσης από την κυβέρνηση.

Με πληροφορίες από ABC