Skip to main content

ΗΠΑ για απειλές Χεζμπολάχ στην Κύπρο: Οποιαδήποτε κλιμάκωση θα ήταν καταστροφική για τον Λίβανο

«Η Χεζμπολάχ πρέπει να σταματήσει να απειλεί οποιονδήποτε» δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Μήνυμα προς τη Χεζμπολάχ απέστειλε το υπουργείο Εξωτερικών ΗΠΑ, στον απόηχο των απειλών που εκτόξευσε ο ηγέτης της, Χασάν Νασράλα, εναντίον της Κύπρου.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επεσήμανε ότι «εμείς και οι εταίροι μας είμαστε ξεκάθαροι: η Χεζμπολάχ και άλλοι παράγοντες δεν πρέπει να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τη συνεχιζόμενη σύγκρουση».

«Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να δουν αυτή τη σύγκρουση να επεκτείνεται στον Λίβανο ή στην ευρύτερη περιοχή. Οποιαδήποτε κλιμάκωση θα ήταν καταστροφική για τον Λίβανο και τον λιβανικό λαό και δεν είναι προς το συμφέρον κανενός» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μιλερ, κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών.

Σύμφωνα με τον κ. Μίλερ, «προφανώς αυτά τα σχόλια είναι εξαιρετικά αντιπαραγωγικά. Η Χεζμπολάχ πρέπει να σταματήσει να απειλεί οποιονδήποτε. Προτιμάμε η Χεζμπολάχ να επιδιώξει διπλωματική λύση».

Η Χεζμπολάχ απειλεί την Κύπρο: Αν το Ισραήλ χρησιμοποιήσει το αεροδρόμιό της «έχει γίνει μέρος του πολέμου»

«Απίστευτα παραγωγική» η συνάντηση των ΥΠΕΞ ΗΠΑ – Κύπρου

Ο κ. Μίλερ αναφέρθηκε επίσης στη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα ο Άντονι Μπλίνκεν με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνο Κόμπο. Μίλησε για «απίστευτα παραγωγική συνάντηση», προσθέτοντας πως ο ΥΠΕΞ «Μπλίνκεν ευχαρίστησε την κυβέρνηση της Κύπρου για το έργο που έχει κάνει προκειμένου να διευκολύνει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στον λαό της Γάζας».

«Και θέλω απλώς να το επισημάνω ξανά, ότι η Κύπρος έχει πραγματικά διαδραματίσει βασικό ρόλο ως χώρα οργάνωσης για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας που φτάνει στη Γάζα, που βοηθά αθώους Παλαιστίνιους, που προσφέρει τρόφιμα σε αθώους Παλαιστίνιους. Το γιατί η Χεζμπολάχ να επιτεθεί σε μια χώρα εν μέσω αυτού του σημαντικού ανθρωπιστικού ρόλου που διαδραματίζει, γιατί εξαπέλυσε αυτού του είδους τη λεκτική επίθεση είναι κάτι που με ξεπερνά» πρόσθεσε.

Το ΥΠΕΞ καταδικάζει τις απειλές της Χεζμπολάχ κατά Κύπρου

Την αμέριστη αλληλεγγύη της Ελλάδας «προς την Κυβέρνηση και τον αδελφό λαό της Κύπρου» εξέφρασε σε μήνυμά του το υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή τις απειλές που διατυπώθηκαν κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Η απειλή χρήσης βίας συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Το ΥΠΕΞ καταδικάζει τις απειλές της Χεζμπολάχ κατά Κύπρου

Στάνο: Οποιαδήποτε απειλή προς κράτη-μέλη μας είναι απειλή εναντίον της Ε.Ε.

Την ξεκάθαρη στήριξη της Ε.Ε. προς την Κύπρο μετά τις απειλές που εξαπέλυσε ο επικεφαλής της Χεζμπολά Χασάν Νασράλα εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο κατά την ενημέρωση των ανταποκριτών στις Βρυξέλλες.

Ο Πίτερ Στάνο τόνισε ότι «η Κύπρος είναι κράτος μέλος της Ε.Ε. και αυτό σημαίνει ότι η Ε.Ε. και η Κύπρος είναι Ε.Ε. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε απειλή προς κάποιο από τα κράτη-μέλη μας είναι απειλή εναντίον της Ε.Ε. Υπό αυτό το πρίσμα, η Ε.Ε. στηρίζει πλήρως την Κύπρο και την δήλωση που έκανε για τις απειλές από την Χεζμπολά ο πρόεδρος της Κύπρου» .

«Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στην Κύπρο και να δείχνουμε αλληλεγγύη στην Κύπρο και γι’ αυτό στηρίζουμε τη δήλωση που εκδόθηκε από τον Κύπριο πρόεδρο» προσέθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ