Skip to main content

Ούγγρος υπουργός Υποθέσεων της ΕΕ στη «Ν»: Νέος δυναμισμός στην οικονομική ανταγωνιστικότητα της EE

Λίγες μέρες πριν από την επίσημη ανάληψη της εξαμηνιαίας προεδρίας της ΕΕ, ο κ. Μπόκα ήρθε στην Αθήνα για να ενημερώσει την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών για τις προτεραιότητες της ουγγρικής προεδρίας

«Βασική προτεραιότητα της εξαμηνιαίας Ουγγρικής Προεδρίας θα είναι να δώσει νέο δυναμισμό στην οικονομική ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Γιάνος Μπόκα, σε αποκλειστική συνέντευξη στη «Ναυτεμπορική» και τον Μιχάλη Ψύλο.

Λίγες μέρες πριν από την επίσημη ανάληψη της εξαμηνιαίας προεδρίας της ΕΕ, ο κ. Μπόκα ήρθε στην Αθήνα για να ενημερώσει την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών για τις προτεραιότητες της ουγγρικής προεδρίας.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο ανταγωνιστικότητας στη βάση της συζήτησης που έχει ήδη ξεκινήσει…Επίσης, να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και άμυνας που βασίζεται σε μια ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανική βάση», είπε ο κ. Μπόκα στη «Ν». Πρόσθεσε επίσης ότι η Βουδαπέστη θέλει να επικεντρωθεί στην αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ ,στον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης αλλά και στην αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης και τη διευκόλυνση των επιστροφών».

Ο Ούγγρος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων επέκρινε έντονα τις απειλητικές δηλώσεις του ηγέτη της Χεζμπολάχ κατά της Κύπρου. «Νομίζω ότι είναι πολύ ανησυχητικές.  Η Ουγγαρία ενδιαφέρεται πρώτα και κύρια να περιορίσει την κλιμάκωση της σύγκρουσης και φυσικά η γεωγραφική κλιμάκωση της σύγκρουσης, ειδικά όσον αφορά ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι κάτι που απορρίπτουμε κατηγορηματικά», είπε ο Γιάνος Μπόκα.

Η συνέντευξη του Ούγγρου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Γιάνος Μπόκα στη Ναυτεμπορική έχει ως εξής:

Κύριε Μπόκα, η Ουγγαρία θα είναι Πρόεδρος της ΕΕ για έξι μήνες, σε μια πολύ κρίσιμη εποχή για την Ευρώπη και θα διαμορφώσει την πολιτική ατζέντα του μπλοκ. Ποιες  είναι οι προτεραιότητες της ουγγρικής προεδρίας.

Πρώτα απ’ όλα, η προεδρία μας θα ξεκινήσει σε μια μεταβατική περίοδο μετά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς βρισκόμαστε στη διαδικασία εκλογής της νέας Επιτροπής και του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Επομένως, ο πρώτος στρατηγικός στόχος είναι να διαχειριστούμε μια ομαλή θεσμική μετάβαση ώστε τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να λειτουργήσουν και σε αυτή τη μεταβατική περίοδο.

Οι βασικές προτεραιότητες

Σε αυτήν την περίοδο, η ουγγρική Προεδρία θα είναι ο εκπρόσωπος μιας συνέχειας και σταθερότητας.

Θέλουμε επίσης να είμαστε έντιμος μεσολαβητής και να συνεργαστούμε με όλα τα κράτη μέλη και τα θεσμικά όργανα στο πνεύμα της ειλικρινούς συνεργασίας. Θέλουμε  να συμβάλουμε στις στρατηγικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ένας από αυτούς τους τομείς όπου θα θέλαμε να δώσουμε νέο δυναμισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η οικονομική ανταγωνιστικότητα. Αυτή θα είναι η βασική προτεραιότητα της ουγγρικής Προεδρίας. Και θα θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο ανταγωνιστικότητας με βάση τη συζήτηση που έχει ήδη ξεκινήσει. Ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε θέση να έχουμε μια πολιτική δήλωση προς αυτή την κατεύθυνση που θα εγκριθεί τον Νοέμβριο κατά τη διάρκεια του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Βουδαπέστη.

Θέλουμε επίσης να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και άμυνας που βασίζεται σε μια ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανική βάση, προκειμένου να συνεργαστούμε στον σχεδιασμό, την έρευνα και την ανάπτυξη και επίσης να συντονίσουμε την ευρωπαϊκή αγορά αμυντικών προμηθειών.

Θα θέλαμε να έχουμε μια στρατηγική συζήτηση για το μέλλον της ευρωπαϊκής πολιτικής συνοχής. Πιστεύουμε ότι η πολιτική συνοχής υπήρξε μια από τις πιο επιτυχημένες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήταν το πρώτο επενδυτικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνέβαλε επίσης στην ανταγωνιστικότητα της ΕΕ συνολικά. Πιστεύουμε επίσης ότι χρειάζεται συζήτηση για την Κοινή Ευρωπαϊκή Αγροτική Πολιτική ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστική. Πρέπει να προωθήσουμε τη στρατηγική επισιτιστική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και πρέπει να παράσχουμε μια αξιοπρεπή διαβίωση στους ευρωπαίους αγρότες.

 

Αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων

Πιστεύουμε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συνεχίσει να αντιμετωπίζει ζητήματα που σχετίζονται με τη μετανάστευση. Θα θέλαμε να επικεντρωθούμε στην εξωτερική πτυχή, προστατεύοντας αποτελεσματικά τα σύνορα.

Είναι επίσης ένας τομέας όπου βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ελληνική πλατφόρμα που σημαίνει τη σύναψη στρατηγικής εταιρικής σχέσης με τις γειτονικές χώρες με ολοκληρωμένο τρόπο, αλλά και με στόχο τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης και την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης και τη διευκόλυνση των επιστροφών.

Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς. Πιστεύω ότι υπάρχει σαφής πολιτική πρόθεση εκ μέρους των κρατών μελών να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα λίγο διαφορετικά από ό,τι τα τελευταία πέντε χρόνια.

Και τέλος, η διεύρυνση αποτελεί επίσης προτεραιότητα. Θα θέλαμε να διατηρήσουμε αυτή τη διαδικασία ως στόχο και αξιοκρατική. Και θα θέλαμε να δώσουμε την ίδια πολιτική προσοχή στην Ανατολή και στα Δυτικά Βαλκάνια.

«Κάντε την Ευρώπη μεγάλη ξανά»

Κύριε Μπόκα, το σύνθημα της Ουγγρικής Προεδρίας είναι «Make Europe great again». Κάτι που θυμίζει επίσης το σύνθημα του Ντόναλντ Τραμπ « Make America great again». Τι σημαίνει αυτό;

Αυτό το σύνθημα σημαίνει ότι η προεδρία μας θα είναι ενεργή.  Επομένως ,είναι ένα κάλεσμα για δράση. Σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κοιτάζοντας τις οικονομικές της δυνατότητες, κοιτάζοντας το ανθρώπινο δυναμικό της και την ιστορία της, έχει τη δυνατότητα να είναι ένας από τους παγκόσμιους παίκτες της νέας παγκόσμιας τάξης

Και για αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι σε θέση να προωθήσει τις στρατηγικές της προτεραιότητες, να  τις κοινοποιεί και να τις εφαρμόζει με αυτόνομο τρόπο, ώστε να ενεργεί με τους εταίρους και τους συμμάχους όποτε είναι δυνατόν, αλλά και μόνη της εάν είναι απαραίτητο. Και η ουγγρική Προεδρία θα εργαστεί για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Ο ρόλος του Frontex

Κύριε υπουργέ, είμαστε μάρτυρες πάντως μεγάλων διαιρέσεων στην Ευρώπη, για παράδειγμα, στον τομέα της μετανάστευσης. Ποια θα είναι η πολιτική σας;

Το θέμα της μετανάστευσης ήταν ένα ζήτημα διαμάχης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για εμάς, είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στα συναινετικά ζητήματα ως Προεδρία. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν τομείς όπου υπάρχει ήδη συναίνεση.

Και αυτή είναι η εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης. Πιστεύω ότι υπάρχει συναίνεση ότι τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν να προστατευθούν πιο αποτελεσματικά.

Εξαρτάται από τους ανθρώπινους και υλικούς πόρους. Πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να μπορεί να υποστηρίζει τα κράτη μέλη σε αυτές τις δραστηριότητες προστασίας των συνόρων, συμπεριλαμβανομένης της φυσικής προστασίας των συνόρων. Και πιστεύω ότι ο Frontex, ως ευρωπαϊκός οργανισμός, θα πρέπει να κατευθύνεται περισσότερο προς τον παραδοσιακό του ρόλο της προστασίας των συνόρων, αντί της διαχείρισης της μετανάστευσης.

Πώς σκοπεύει η ουγγρική Προεδρία να βοηθήσει την Ελλάδα να εκπληρώσει αυτό το καθήκον;

Νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει αυτό. Καταρχάς, συνεργαζόμενοι με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη για να αυξήσουμε τον αριθμό των γειτονικών χωρών με τις οποίες έχουμε συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας.

…Όπως η Τουρκία.

 

Όπως η Τουρκία, κύριε Ψύλο. Αλλά και στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, υπάρχουν πολλές χώρες και περιοχές με τις οποίες θα μπορούσαμε να συνάψουμε αυτές τις συμφωνίες που θα έχουν επίσης αντίκτυπο στη μετανάστευση.

Πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συνεχίσει να χρηματοδοτεί μέτρα προστασίας των συνόρων. Μια προσαρμογή στις προτεραιότητες και την εστίαση του Frontex στην πραγματική προστασία των συνόρων θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει την Ελλάδα να διευκολύνει επίσης τις επιστροφές,

Να μειώσουμε τον γραφειοκρατικό φόρτο των αγροτών

Αναφέρατε, κύριε Υπουργέ, ότι η Ουγγαρία θα αξιοποιήσει την προεδρία της για να εισαγάγει μια νέα ανταγωνιστική αγροτική πολιτική με επίκεντρο τον αγρότη. Τι  σκοπεύετε να κάνετε;

Θεωρώ ότι αυτό που μπορούμε να κάνουμε άμεσα είναι να μειώσουμε τη διοικητική επιβάρυνση των αγροτών που σχετίζεται με την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Έχουμε διδαχθεί από όλους τους ενδιαφερόμενους ότι αυτός ο διοικητικός φόρτος είναι υπερβολικός. Η Επιτροπή έχει ήδη υποβάλει πρόταση για τη μείωση αυτή και η ουγγρική Προεδρία θα χειριστεί αυτόν τον φάκελο κατά προτεραιότητα.

Πιστεύω επίσης ότι πρέπει να ρίξουμε μια ματιά στην πρόσβαση στην ευρωπαϊκή γεωργική αγορά.Πρέπει να βρεθεί μια νέα ισορροπία που να επιτρέπει τη στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να παρέχει επίσης αξιοπρεπή διαβίωση στους αγρότες. Και πιστεύω ότι πρέπει να επανεξετάσουμε το θέμα της πράσινης μετάβασης και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Η ΚΑΠ και ο γεωργικός τομέας γενικότερα θα μπορούσαν να συμβάλουν στην πράσινη μετάβαση και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως περιουσιακό στοιχείο και όχι ως υποχρέωση.

Για τη διεύρυνση της ΕΕ

Είπατε ότι η ουγγρική Προεδρία θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο για την προώθηση της διεύρυνσης της ΕΕ, όσον αφορά τη Μολδαβία, τη Γεωργία και την Ουκρανία. Και όπως καταλαβαίνετε, η Ουκρανία είναι πλέον το κύριο πρόβλημα…

 

 Λοιπόν, τώρα που μιλάμε, υπάρχει μια πολιτική συμφωνία για το διαπραγματευτικό πλαίσιο για την Ουκρανία. Επομένως, υπάρχει κάθε πιθανότητα να έχουμε μια διακυβερνητική διάσκεψη με την Ουκρανία και τη Μολδαβία πριν από την έναρξη της ουγγρικής Προεδρίας, καθώς και με το Μαυροβούνιο.

Κατά τη διάρκεια της ουγγρικής Προεδρίας, για αυτές τις χώρες, θα συνεχίσουμε τη συνήθη διαδικασία διεύρυνσης, όπως προβλέπεται. Η ιδέα μας είναι να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον δυναμισμό για να προσχωρήσουν περισσότερες χώρες από τα Δυτικά Βαλκάνια. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε ως Προεδρία στην άρση όλων των εμποδίων, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών. Εάν μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι ως Προεδρία, είμαστε στη διάθεση των κρατών μελών.

 

Διπλωματική λύση στο Ουκρανικό

Σκοπεύετε να προωθήσετε κάποιες πρωτοβουλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και στη Γάζα;

Πρώτα χρειαζόμαστε μια διαρκή κατάπαυση του πυρός που θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για μια ειρηνευτική συμφωνία στο τέλος της ημέρας. Αυτή είναι η μακροχρόνια θέση της ουγγρικής κυβέρνησης που χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση για να εξασφαλίσει, πρώτα και κύρια, την ειρήνη και την ασφάλεια της ηπείρου. Αυτό ήταν το όραμα των Ιδρυτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό περιμένουν οι πολίτες από εμάς.

Φυσικά, η Ουγγαρία έχει περιορισμένη επιρροή και πόρους. Μπορούμε όμως και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να επαναφέρουμε την ειρήνη στην ήπειρο . Να διασφαλίσουμε επίσης ότι η Ευρώπη θα φέρει την ειρήνη σε περιοχές συγκρούσεων και δεν θα εισάγει συγκρούσεις και πολέμους στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Αυτή είναι η βασική προτεραιότητα της ουγγρικής κυβέρνησης. Και αυτός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος και το θεμέλιο όλων των άλλων προτεραιοτήτων που θέλουμε να εφαρμόσουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι κάθε πρόοδος σε αυτές τις προτεραιότητες εξαρτάται από την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ήπειρο

Σχεδιάζει η Ουγγρική Προεδρία να οργανώσει μια κοινή διάσκεψη μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας και Ευρώπης;

 Η ουγγρική κυβέρνηση έλεγε πάντα ότι υπάρχει μόνο διπλωματική λύση στη σύγκρουση. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει λύση στο πεδίο της μάχης, ότι ο πόλεμος δεν θα φέρει ποτέ ειρήνη. Μόνο η διπλωματία και οι διαπραγματεύσεις θα φέρουν την ειρήνη. Και για αυτό, πρέπει να συγκεντρώσουμε όλες τις πλευρές. Και πάλι, δεν νομίζω ότι η Ουγγαρία είναι παγκόσμιος παίκτης από αυτή την άποψη. Αλλά ως χώρα και ως Προεδρία, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συμβεί αυτό.

Ελληνο-Ουγγρικές σχέσεις

-Η Ελλάδα και η Ουγγαρία συνήψαν διπλωματικές σχέσεις πριν από σχεδόν 70 χρόνια. Και οι δύο χώρες είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πώς διαμορφώνονται σήμερα οι σχέσεις των δύο χωρών;        

Δεν βλέπω  να υπάρχουν ανοιχτά πολιτικά ή οικονομικά ζητήματα μεταξύ των χωρών. Νομίζω ότι η σχέση είναι καλή και φιλική, και αυτό είναι μια πολύ σταθερή βάση για να σημειωθεί πρόοδος. Πιστεύω ότι θα μπορούσε να υπάρχει περιθώριο βελτίωσης και περαιτέρω ενίσχυσης των οικονομικών και πολιτικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ο στόχος για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων είναι κοινός στόχος και για τις δύο χώρες.

Πιστεύω ότι οι κυβερνήσεις συνεργάστηκαν πολύ καλά για την προστασία των Χριστιανικών μειονοτήτων στη γύρω περιοχή. Οι δύο χώρες συνεργάζονται όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια και την ενεργειακή διαφοροποίηση. Και νομίζω ότι η συνεργασία της Ελλάδας σε αυτόν τον τομέα είναι ζωτικής σημασίας και σημαντική. Πιστεύω λοιπόν ότι όλα αυτά τα στρατηγικά ζητήματα μας παρέχουν ένα εξαιρετικό πλαίσιο για να προχωρήσουμε.

«Απορρίπτουμε τις απειλές της Χεζμπολάχ κατά της Κύπρου»

Και μια τελευταία ερώτηση, κύριε Υπουργέ. Ο ηγέτης της λιβανέζικης Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα απείλησε την Κύπρο με πολεμικά αντίποινα, αν συνεχίζει να ενισχύει το Ισραήλ. Πώς σχολιάζετε αυτές τις απειλές;

Διάβασα τις αναφορές. Αυτές είναι όλες οι πληροφορίες που έχω αυτή τη στιγμή. Νομίζω ότι είναι πολύ ανησυχητικές. Η Ουγγαρία ενδιαφέρεται πρώτα και κύρια να περιορίσει την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Και φυσικά, η γεωγραφική κλιμάκωση της σύγκρουσης, ιδίως όσον αφορά ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι κάτι που απορρίπτουμε κατηγορηματικά. Πιστεύουμε ότι η παγκόσμια σταθερότητα και η ασφάλεια της περιοχής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το πρωταρχικό μας μέλημα».