Για κίνηση έκπληξη από Ελλάδα και Τουρκία κάνει λόγο η τουρκική Hurriyet, με τους δύο υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, να υποστηρίζουν από κοινού δύο υποψήφιους για θέση στον ΟΑΣΕ, (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη), σε επιστολή που συνυπογράφουν και οι δύο ομόλογοι.
Σηματοδοτώντας έτσι μια «στροφή» στις διμερείς ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε επιστολή τους τέλη Μαΐου, λίγο πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων, οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ελλάδας εξέφρασαν την υποστήριξη των χωρών τους για κοινή υποψηφιότητα για τον ΟΑΣΕ.
Η επιστολή, η οποία έφτασε σε Τούρκους και Έλληνες αξιωματούχους στην έδρα του ΟΑΣΕ στη Βιέννη, περιέγραφε την υποψηφιότητα του Feridun Sinirlioğlu, πρώην αναπληρωτή υπουργού της Τουρκίας και μόνιμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ, για το ρόλο του γενικού γραμματέα του ΟΑΣΕ.
Το κείμενο πρότεινε επίσης τη Μάνια Τελαλιάν, πρώην διευθύντρια της νομικής υπηρεσίας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ως διευθύντρια του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ.
Οι υποψηφιότητες έρχονται εν μέσω θετικού κλίματος μεταξύ των γειτόνων, η οποία ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον περασμένο Ιούλιο.
Οι ηγέτες συμφώνησαν να «ανοίξουν μια νέα σελίδα» στις διμερείς σχέσεις, οδηγώντας σε αμοιβαίες επισκέψεις και την υπογραφή πολλών συμφωνιών συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.
Πρόσφατο στοιχείο της προσέγγισης ήταν η υποστήριξη της Τουρκίας στην εκστρατεία της Ελλάδας για την ανάκτηση των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό ότι ο Λόρδος Έλγιν είχε οθωμανική άδεια για την αφαίρεση των αρχαιοτήτων.
Τι είναι ο ΟΑΣΕ
Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) είναι ο μεγαλύτερος διακρατικός οργανισμός για τη διαφύλαξη της ασφαλείας στον κόσμο.
Ιδρύθηκε το 1975 στο Ελσίνκι ως Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και μετονομάστηκε στο όνομα που έχει σήμερα το 1995.
Στο πεδίο ευθύνης του Οργανισμού περιλαμβάνεται ο έλεγχος της διάδοσης όπλων, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία του τύπου και η δίκαιη και ελεύθερη διεξαγωγή εκλογών.
Σκοπός της δημιουργίας του είναι η έγκαιρη αντιμετώπιση, η αποτροπή συγκρούσεων, η διαχείριση κρίσεων και η αποκατάσταση μετά από συγκρούσεις, καθώς και να προάγει τη συνεργασία στην περιοχή.
Οι 57 χώρες που συμμετέχουν βρίσκονται στην Ευρώπη, τον Καύκασο, την Κεντρική Ασία και τη Βόρεια Αμερική και καλύπτουν το σύνολο του Βορείου ημισφαιρίου.
Ως επίσημοι συνεργάτες του Οργανισμού αναγνωρίζονται επιπλέον 6 μεσογειακά κράτη, 4 ασιατικά και η Αυστραλία.
Δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ως φόρουμ Ανατολής – Δύσης.