Skip to main content

Νορβηγική επιτροπή Νόμπελ: Καταγγέλλει την νέα καταδίκη της βραβευμένης Ναργκίς Μοχαμαντί

Mohammadi family archive photos/Handout via REUTERS

Η 52χρονη ακτιβίστρια και φυλακισμένη από τον Νοέμβριο του 2021

Την καταδίκη της Ιρανής ακτιβίστριας για τα δικαιώματα των γυναικών Ναργκίς Μοχαμαντί κατήγγειλε σήμερα η νορβηγική επιτροπή Νόμπελ.

Η Μοχαμαντί, που βραβεύτηκε με Νόμπελ το 2023, είναι φυλακισμένη για «προπαγάνδα κατά του κράτους».

Πρόκειται για «κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για δίκη παρωδία», εκτίμησε ο Γιόργκεν Βάτνε Φρίντνες, πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής, σύμφωνα με δελτίο Τύπου.

Η 52χρονη ακτιβίστρια και φυλακισμένη από τον Νοέμβριο του 2021, καταδικάστηκε επανειλημμένα και φυλακίστηκε τα τελευταία 25 χρόνια για τη δέσμευσή της κατά της υποχρεωτικής χρήσης της μαντίλας για τις γυναίκες και κατά της θανατικής ποινής.

Ο δικηγόρος της Μοσταφά Νιλί ανακοίνωσε την Τρίτη στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ ότι «η Ναργκίς Μοχαμαντί καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους για προπαγάνδα κατά του κράτους». Η επιτροπή Νόμπελ δήλωσε ότι «καταδικάζει απερίφραστα αυτή την αυστηρή και άδικη καταδίκη».

Δεν παρέστη στην ακροαματική διαδικασία της νέας της δίκης

Η Μοχαμαντί αρνήθηκε να παραστεί στην ακροαματική διαδικασία της νέας της δίκης στις 8 Ιουνίου μετά το αίτημα της, που δεν έγινε δεκτό, η δίκη της να ήταν ανοιχτή για το κοινό.

Ο Νιλί διευκρίνισε ότι η πελάτισσά του είχε δικαστεί για «τις δηλώσεις της που αφορούσαν την Ντίνα Γαλιμπάφ (Ιρανή δημοσιογράφο και φοιτήτρια που είχε κατηγορήσει την αστυνομία για σεξουαλική επίθεση σ.σ.) και για το μποϊκοτάζ των βουλευτικών εκλογών» που διεξήχθησαν τον Μάρτιο στο Ιράν.

Η ακτιβίστρια είχε δημοσιεύσει ηχητικό μήνυμα τον Μάρτιο από τη φυλακή, στο οποίο κατήγγελλε έναν «πόλεμο ευρείας κλίμακας κατά των γυναικών» στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Στο μήνυμά της, η Μοχαμαντί είχε επικαλεστεί την περίπτωση της Ντίνα Γαλιμπάφ η οποία, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, συνελήφθη γύρω στα μέσα Απριλίου μετά την κατηγορία που διατύπωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά της αστυνομίας ότι της επιτέθηκε σεξουαλικά κατά τη διάρκεια προηγούμενης σύλληψής της μέσα στο μετρό. Η Γαλιμπάφ στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερη.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP