Skip to main content

Νότια Κορέα: Θα επανεξετάσει το ζήτημα προμήθειας όπλων στην Ουκρανία

Η Σεούλ ασκεί μακροχρόνια μια πολιτική που της απαγορεύει τις πωλήσεις όπλων σε περιοχές ενεργών συγκρούσεων

Την απαγόρευση προμήθειας όπλων στην Ουκρανία σκοπεύει να επανεξετάσει η Νότια Κορέα, σύμφωνα με έναν σύμβουλο του Νοτιοκορεάτη προέδρου, μετά την υπογραφή χθες μιας αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Βόρειας Κορέας και Ρωσίας.

«Σκοπεύουμε να επανεξετάσουμε το ζήτημα της προμήθειας όπλων στην Ουκρανία», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Γιουν Σουκ-γέολ, Τσανγκ Χο-τζιν.

Η πολιτική της Σεούλ

Η Σεούλ ασκεί μακροχρόνια μια πολιτική που της απαγορεύει τις πωλήσεις όπλων σε περιοχές ενεργών συγκρούσεων, μια πολιτική στην οποία εμμένει μέχρι σήμερα παρά τα αιτήματα της Ουάσινγκτον και του Κιέβου να επανεξετάσει τη θέση της αυτή.

Ένα μεγάλο συμβόλαιο εξοπλισμών, που αφορούσε μεταξύ άλλων στην αγορά αρμάτων μάχης K2, οβίδων K9 και αεροσκαφών υπεγράφη τον Ιούλιο του 2022, πέντε μήνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά το συμβόλαιο αυτό η Σεούλ το υπέγραψε με την Πολωνία.

Νότια Κορέα και Ιαπωνία εξέφρασαν σήμερα τις «σοβαρές ανησυχίες» τους για τη συμφωνία Βόρειας Κορέας και Ρωσίας που δεν αποκλείει τη «στρατιωτικοτεχνική συνεργασία» μεταξύ των δύο χωρών και προβλέπει «αμοιβαία βοήθεια σε περίπτωση επίθεσης» από ένα από τα υπογράφοντα μέρη, σύμφωνα με στον Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Οποιαδήποτε συνεργασία που συμβάλλει άμεσα ή έμμεσα στην ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Βόρειας Κορέας συνιστά παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε ο σύμβουλος Τσανγκ Χο-τζιν.

Η παραβίαση αυτών των ψηφισμάτων και η σαφής και δεδηλωμένη υποστήριξη προς την Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με τον σύμβουλο, «αναπόφευκτα θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις μεταξύ της Νότιας Κορέας και της Ρωσίας».

Η Πιονγκγιάνγκ είχε ήδη κατηγορηθεί από τη Σεούλ, αρκετές εβδομάδες πριν από την υπογραφή της συμφωνίας για χορήγηση όπλων στη Ρωσία στον πόλεμο της τελευταίας στην Ουκρανία, με αντάλλαγμα τεχνολογική υποστήριξη.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP