Skip to main content

Ουκρανία: Επιστροφή στο σπίτι για 10 παιδιά

Από περιοχές που βρίσκονταν υπό ρωσικό έλεγχο

Σε ζώνη που ελέγχεται από την Ουκρανία, μεταφέρθηκαν δέκα παιδιά από την Ουκρανία και οι οικογένειές τους που ζούσαν σε περιοχές υπό ρωσική κατοχή, όπως ανακοίνωσε σήμερα ένας εκ των αξιωματούχων της χώρας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, η Μόσχα κατέκτησε μερικώς ορισμένες περιοχές στο νότιο και το ανατολικό τμήμα της χώρες, όπου, σύμφωνα με το Κίεβο, είναι σε εξέλιξη μια εξαναγκαστική «ρωσοποίηση» παιδιών, μέσω της υποχρεωτικής μελέτης της γλώσσας, του πολιτισμού και μιας φιλικής προς το Κρεμλίνο ερμηνείας της ρωσικής ιστορίας.

«Η Ουκρανία κατάφερε να φέρει πίσω 10 ουκρανόπουλα! Τα παιδιά και οι οικογένειές τους ζούσαν σε εδάφη υπό προσωρινή κατοχή, στις περιοχές του Ντονέτσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια», δήλωσε ο Ντμίτρο Λούμπινετς, επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο ουκρανικό κοινοβούλιο.

«Βρίσκονται τώρα σε έδαφος που ελέγχεται από την Ουκρανία», πρόσθεσε σε ανακοίνωση στον λογαριασμό του στην πλατφόρμα Χ. Το μήνυμά του συνοδευόταν από μια φωτογραφία παιδιών με θολωμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους.

Τίποτα, χωρίς ρωσικό διαβατήριο

«Οι “νέες αρχές” ανάγκασαν τα παιδιά να πηγαίνουν σε ρωσικά σχολεία και να τραγουδούν κάθε Δευτέρα τον ύμνο της χώρας που έφερε την καταστροφή, τον φόβο και τον χάος», δήλωσε ο Λούμπινετς σε άλλη ανακοίνωση στο Telegram.

Εξήγησε επίσης ότι, σύμφωνα με τους «επαναπατρισθέντες», είναι «αδύνατον να κάνει κάποιος το οτιδήποτε ή να λάβει ιατρική βοήθεια χωρίς ρωσικό διαβατήριο» στις περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο της Μόσχας.

Εκτός από την εξαναγκαστική «ρωσοποίηση» των πληθυσμών στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, το Κίεβο κατηγορεί επίσης το Κρεμλίνο –κάτι που το ίδιο αρνείται– ότι έχει μεταφέρει διά της βίας χιλιάδες παιδιά από την Ουκρανία στη Ρωσία.

Πηγή: ΑΜΠΕ