Skip to main content

Βρετανία: Κινδυνεύει να χάσει ακόμη και την έδρα του ο Ρίσι Σούνακ

REUTERS/Toby Melville/Pool

Μεγάλη η διαφορά Συντηρητικών - Εργατικών σύμφωνα με δημοσκόπηση

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός της χώρας που θα χάσει την έδρα του σε γενικές εκλογές, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας δημοσκόπησης-σοκ.

Το Εργατικό Κόμμα μπορεί να κερδίσει ακόμη 516 έδρες στις εκλογές της 4ης Ιουλίου, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από την εταιρεία ερευνών Savanta, η οποία διεξήχθη σε συνεργασία με την Electoral Calculus και την Telegraph.

Εάν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, η επερχόμενες κάλπες μπορούν να αποφέρουν στους Εργατικούς μια υπερπλειοψηφία 382 εδρών, πολύ περισσότερες από αυτές κατά την ιστορική νίκη του πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ το 1997.

Η πρόβλεψη λέει ότι το κυβερνών κεντροδεξιό Συντηρητικό Κόμμα μπορεί να πάρει 53 έδρες, από 365 στις εκλογές του 2019, με τους κεντρώους Φιλελεύθερους Δημοκράτες να αναμένεται να διευθύνουν τους Τόρις κοντά στο να γίνουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο επόμενο κοινοβούλιο.

Η ανάλυση έδειξε ότι το αριστερό Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας πρόκειται να κερδίσει 8 έδρες, ενώ το υπέρ της ανεξαρτησίας πολιτικό κόμμα της Ουαλίας Plaid Cymru αναμενόταν να κερδίσει 4 έδρες.