Skip to main content

Με τιμές η επίσκεψη Πούτιν και στο Βιετνάμ

Sputnik/Gavriil Grigorov/Pool via REUTERS

Προς ενίσχυση των ιστορικών δεσμών φιλίας

Οι ηγέτες του Βιετνάμ και της Ρωσίας δήλωσαν ότι θέλουν να ενισχύσουν τους δεσμούς τους, καθώς Το Λαμ και Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκαν στο Ανόι, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου στο Βιεντάμ.

Ο πρόεδρος του Βιετνάμ Το Λαμ ήταν γεμάτος επαίνους για τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, συγχαίροντάς τον για την πρόσφατη επανεκλογή του.

Ο κ. Πούτιν, σε αντάλλαγμα, δήλωσε ότι η ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης με τη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας είναι μία από τις προτεραιότητες της Ρωσίας.

Το ταξίδι του στο Βιετνάμ, το οποίο ακολουθεί την πολυτελή επίσκεψή του στη Βόρεια Κορέα, ερμηνεύεται ως μια επίδειξη της διπλωματικής υποστήριξης που εξακολουθεί να απολαμβάνει η Ρωσία στην περιοχή.

»Συγχαρητήρια στον σύντροφό μας για τη συντριπτική υποστήριξη που έλαβε κατά τη διάρκεια των πρόσφατων προεδρικών εκλογών, γεγονός που υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη του ρωσικού λαού», δήλωσε ο πρόεδρος Λαμ μετά την υποδοχή του κ. Πούτιν στο κόκκινο χαλί, σε μια επίσκεψη που φυσικά προκάλεσε τις επικρίσεις της Ουάσινγκτον.

Μιλώντας σήμερα στο Βιετνάμ, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι η Μόσχα και το Ανόι ενδιαφέρονται για την οικοδόμηση μιας αξιόπιστης αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, όπως ανέφερε το Reuters.

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι ρωσικές εταιρείες είναι έτοιμες να επενδύσουν σε έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βιετνάμ.

Ιστορικοί δεσμοί

Το Βιετνάμ εξακολουθεί να εκτιμά τους ιστορικούς δεσμούς του με τη Ρωσία, ακόμη και όταν προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις του με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Πάνω από ένα μικρό πάρκο στο Μπα Ντιν, την πολιτική συνοικία του Ανόι, δεσπόζει ένα άγαλμα του Λένιν ύψους πέντε μέτρων. Κάθε χρόνο στην επέτειο των γενεθλίων , μια αντιπροσωπεία ανώτερων αξιωματούχων του Βιετνάμ καταθέτει λουλούδια και σκύβει το κεφάλι μπροστά στο άγαλμα, ένα δώρο από τη Ρωσία, όταν αυτή ήταν ακόμη η Σοβιετική Ένωση.

Οι δεσμοί του Βιετνάμ με τη Ρωσία είναι στενοί και ανάγονται σε πολλές δεκαετίες, στη ζωτικής σημασίας στρατιωτική, οικονομική και διπλωματική υποστήριξη που παρείχε η Σοβιετική Ένωση στο νέο κομμουνιστικό κράτος του Βόρειου Βιετνάμ τη δεκαετία του 1950.