Skip to main content

Ισημερινός: Blackout ωρών σε όλη τη χώρα

Φωτ. Adrian R. Cordovilla/via REUTERS
Στιγμιότυπο από σταθμό του μετρό στην πρωτεύουσα του Ισημερινού, Κίτο, κατά τη διάρκεια του γενικευμένου blackout που άφησε χωρίς ρεύμα όλη τη χώρα.

Το δίκτυο του μετρό στην πρωτεύουσα Κίτο παρέλυσε - Στους δρόμους επικράτησε κυκλοφοριακό χάος, καθώς τα φανάρια τέθηκαν εκτός λειτουργίας

Χωρίς ρεύμα έμεινε χθες, Τετάρτη, το απόγευμα (τοπική ώρα) ολόκληρος ο Ισημερινός, έπειτα από γενικευμένο blackout λόγω βλάβης στο δίκτυο διανομής.

Η διακοπή της ηλεκτροδότησης άρχισε στις 15:17 τοπική ώρα (23:17 Ελλάδας), ενώ το ρεύμα επανήλθε σταδιακά φθάνοντας το 95% περίπου τρεις ώρες αργότερα, σύμφωνα με τον  υπουργό Ενέργειας Ρομπέρτο Λούκε.

Παρέλυσαν μεταφορές και επικοινωνίες

Το δίκτυο του μετρό στην πρωτεύουσα Κίτο παρέλυσε, καθιστώντας αναγκαία την εσπευσμένη απομάκρυνση χιλιάδων επιβατών. Στους δρόμους επικράτησε κυκλοφοριακό χάος, καθώς το σύστημα των φωτεινών σηματοδοτών τέθηκε εκτός λειτουργίας.

Πολλοί άνθρωποι παγιδεύτηκαν σε ανελκυστήρες, ενώ στο Κίτο διεκόπη η πρόσβαση στο διαδίκτυο προσωρινά και το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα.

Εξαιτίας της διακοπής της ηλεκτροδότησης σε εθνικό επίπεδο, τα μαθήματα ανεστάλησαν σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, δημόσια και ιδιωτικά, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Περίπου τρεις ώρες αργότερα, στις 18:41 τοπική ώρα (02:41 ώρα Ελλάδας), σε εθνικό επίπεδο, η ηλεκτροδότηση είχε αποκατασταθεί κατά το 95%, ενημέρωσε ο υπουργός. Σύμφωνα με τον ίδιο, η βλάβη προκλήθηκε εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της έλλειψης επενδύσεων στα δίκτυα διανομής εδώ και χρόνια.