Skip to main content

Μπαρντελά: «Όχι» στην αποστολή στρατευμάτων ή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία

REUTERS/Stephanie Lecocq

Αλλά «ναι» στην αμυντική ενίσχυση του Κιέβου

Ο Ζορντάν Μπαρντελά, πρόεδρος του Rassemblement National, είπε ότι θα δώσει πυρομαχικά στην Ουκρανία, αλλά δεν θα στείλει γαλλικά στρατεύματα ούτε θα στείλει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εάν γίνει πρωθυπουργός.

«Η θέση μου δεν έχει αλλάξει, και αυτή είναι να υποστηρίξω την Ουκρανία παρέχοντας αμυντικό εξοπλισμό, πυρομαχικά, επιχειρησιακή υλικοτεχνική υποστήριξη και αμυντικά όπλα για να μπορέσει η Ουκρανία να θωρακιστεί και να κρατήσει το μέτωπο», είπε ο Μπαρντελά σε δημοσιογράφους την Τετάρτη στο περιθώριο της έκθεσης όπλων Eurosatory στο Παρίσι.

«Σε αντίθεση με τον πρόεδρο Μακρόν, είμαι αντίθετος στην αποστολή γαλλικών στρατευμάτων και στρατιωτών στην Ουκρανία», είπε, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο είναι «κόκκινη γραμμή».

Επιπλέον, απέκλεισε την αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να πλήξουν το ρωσικό έδαφος, σύμφωνα με το Reuters.

Το Παρίσι και το Κίεβο οριστικοποιούν τα σχέδια για την αποστολή δυτικών εκπαιδευτών, συμπεριλαμβανομένων των Γάλλων, στην Ουκρανία. Τα σχέδια αυτά πιθανόν να τεθούν σε κίνδυνο εάν ο Εθνικός Συναγερμός γίνει κυβέρνηση μετά τις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε ο Μακρόν ως απάντηση στη συντριπτική ήττα του κόμματός του στις ευρωεκλογές νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Οι Γάλλοι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου.

Εάν οι δημοσκοπήσεις βγουν σωστές, το RN πρόκειται να σημειώσει σημαντικά κέρδη στην Εθνοσυνέλευση και ο Μπαρντελά θα μπορούσε να γίνει πρωθυπουργός εάν το κόμμα του εξασφαλίσει την πλειοψηφία. Ως πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Μακρόν είναι ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, αλλά ο πρωθυπουργός ελέγχει τον προϋπολογισμό.

«Στρογγυλεύουν» οι θέσεις

Τους τελευταίους μήνες, ο Εθνικός Συναγερμός έχει μετριάσει ορισμένες από τις αμφιλεγόμενες θέσεις του για τη Ρωσία και το ΝΑΤΟ. Το ακροδεξιό κόμμα απέσυρε από τον ιστότοπό του το αμυντικό μανιφέστο του από τις προεδρικές εκλογές του 2022, το οποίο ζητούσε την εμβάθυνση των διπλωματικών σχέσεων με τη Μόσχα και την έξοδο από την ολοκληρωμένη διοίκηση της στρατιωτικής συμμαχίας.

Ο Μπαρντελά θέλησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες ότι μια νίκη του κόμματός του θα αποδυνάμωνε τη Γαλλία στην παγκόσμια σκηνή. «Δεν σκοπεύω να αποδυναμώσω τη φωνή και τη δέσμευση της Γαλλίας στη διεθνή σκηνή και θα το σεβαστώ εξαιρετικά αυτό», δήλωσε στους δημοσιογράφους, επαναλαμβάνοντας ότι το κόμμα του δεν επιθυμεί πλέον την αποχώρηση της Γαλλίας από το ΝΑΤΟ.

Ενώ ο Μπαρντελά καταδίκασε την «παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας» από το Κρεμλίνο, πρόσθεσε ότι θέλει να «αποφύγει κάθε κίνδυνο κλιμάκωσης με τη Ρωσία, επειδή η Ρωσία είναι πυρηνική δύναμη, και δεσμεύομαι για την επιστροφή της ειρήνης και της πολιτικής σταθερότητας σε αυτή την περιοχή».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Politico