Skip to main content

Ακτιβιστές πέταξαν πορτοκαλί σκόνη στο Στόουνχεντζ

Just Stop Oil/via REUTERS

Συνελήφθησαν δύο άτομα

Με μια πορτοκαλί σκόνη κάλυψαν ακτιβιστές μέρος του Στόουνχεντζ. Δύο ακτιβιστές πέταξαν την σκόνη μπογιάς στην ιστορική τοποθεσία κοντά στο Salisbury, στο Wiltshire σήμερα.

Η κίνηση έρχεται την ημέρα πριν ξεκινήσουν οι εορτασμοί για το Θερινό Ηλιοστάσιο στο ορόσημο των 5.000 ετών.  Η αστυνομία του Wiltshire επιβεβαίωσε ότι δύο άτομα συνελήφθησαν ως ύποπτοι για καταστροφή του αρχαίου μνημείου.

Η Just Stop Oil είπε ότι το πορτοκαλί χρώμα σε σκόνη ήταν κορν φλάουρ και θα «ξεπλυθεί με τη βροχή».

Η ομάδα κατονόμασε τους δύο διαδηλωτές ως Niamh Lynch, έναν 21χρονο φοιτητή από την Οξφόρδη, και Rajan Naidu, έναν 73χρονο από το Μπέρμιγχαμ.

Αντιδράσεις

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ καταδίκασε το περιστατικό ως «επαίσχυντη πράξη βανδαλισμού».

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Sir Keir Starmer είπε ότι η ζημιά ήταν “εξωφρενική” και χαρακτήρισε την Just Stop Oil ως “αξιολύπητη”.

Παράλληλα, διερευνάται η έκταση της ζημιάς.

Η Just Stop Oil είπε ότι το κίνητρο πίσω από το περιστατικό ήταν να απαιτήσει από την επόμενη κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να σταματήσει την εξόρυξη και την καύση πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα έως το 2030.

Εκπρόσωπος της ομάδας δήλωσε: «Η συνέχιση της καύσης άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου θα έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο εκατομμυρίων. «Πρέπει να ενωθούμε για να υπερασπιστούμε την ανθρωπότητα διαφορετικά διακινδυνεύουμε τα πάντα».

Πηγή: BBC