Υπενθυμίζοντας ότι τόσο η Μαρίν Λεπέν όσο και παλαιότερα ο πατέρας της είχαν εξασφαλίσει ρωσικά δάνεια για τη χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών του κόμματος τους, καθώς και τις εξαιρετικά συχνές επαφές που είχαν στη Μόσχα τόσο με τον Πούτιν όσο και με ανθρώπους του περιβάλλοντός του, η γαλλική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Mediapart ιστοσελίδα αναφέρεται στους στενούς δεσμούς που είχε με το καθεστώς Πούτιν ο Εθνικός Συναγερμός (RN) τουλάχιστον μέχρι την εισβολή στην Ουκρανία.
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στην συμμετοχή τουλάχιστον δεκαπέντε υποψήφιων του RN σε αποστολές εκλογικών παρατηρητών στη Ρωσία ή στην Κριμαία, που συνήθως ήταν χρηματοδοτούμενες από τη Ρωσία και είχαν επικριθεί ως αποστολές νομιμοποίησης των αμφιλεγόμενων εκλογικών διαδικασιών του καθεστώτος Πούτιν.
Επισημαίνεται επίσης ότι παρά την καταδίκη της εισβολής το 2022, η Λεπέν παρέμεινε κατά βάση ευνοϊκή προς τη Ρωσία, αντιτιθέμενη στις ενεργειακές κυρώσεις και στην αποστολή επιθετικών όπλων στην Ουκρανία.
Αναφέρεται τέλος ότι υποψήφιοι του RN, όπως ο Πιέρ Ζεντιγιέ και ο Ζακ Μιάρ πρόβαλλαν και προβάλλουν φιλορωσικές απόψεις και αναπτύσσουν ποικίλες δραστηριότητες, υποστηρίζοντας το καθεστώς του Πούτιν σε διάφορα επίπεδα.
Τα γυρίζει η Λεπέν
Πάντως, καθώς μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών στη Γαλλία, ο Εθνικός Συναγερμός «ταλαντεύεται» όσον αφορά τη φιλική προς τη Ρωσία αμυντική του ατζέντα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, το ακροδεξιό κόμμα αφαίρεσε αθόρυβα μέρος της προσφοράς του για την αμυντική πολιτική από την ιστοσελίδα του, διαγράφοντας τμήματα που πρότειναν την εμβάθυνση των διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσία, τη διακοπή των σχεδίων συνεργασίας με τη Γερμανία και την έξοδο από την ολοκληρωμένη στρατιωτική διοίκηση του ΝΑΤΟ.
Οι διαγραμμένες προτάσεις προήλθαν από την προεδρική υποψηφιότητα της Μαρίν Λεπέν το 2022, στην οποία το κόμμα της είχε καταρτίσει 17 θεματικά φυλλάδια που περιέγραφαν τις προτάσεις του σε όλους τους τομείς πολιτικής.
Ο Εθνικός Συναγερμός είχε υποστηρίξει την απομάκρυνση από την Ουάσιγκτον, ενώ προσπαθούσε να συνεργαστεί με τη Μόσχα.
Αλλαγή «πλεύσης» από την Λεπέν: Αλλάζει το αφήγημα για Ρωσία και ΝΑΤΟ