Skip to main content

Τουρκία και Αρμενία προσπαθούν να τα «βρουν» – Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Πασινιάν

EPA/ARMENIAN GOVERMENT PRESS SERVICE

Οι δύο άνδρες επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για εξομάλυνση των διμερών σχέσεων

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερτνογάν με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, όπου επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων.

Σύμφωνα με την τουρκική hurriyetdailynews, οι δύο ηγέτες τόνισαν την πολιτική τους αποφασιστικότητα να εξομαλυνθούν πλήρως οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας «χωρίς προϋποθέσεις».

Στο πλαίσιο αυτό, οι ηγέτες τόνισαν τη σημασία της συνέχισης του διαλόγου μεταξύ των αντίστοιχων ειδικών απεσταλμένων τους και επιβεβαίωσαν τα σημεία συναίνεσης που έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα.

Επιπλέον, οι ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τον συνεχιζόμενο διάλογο μεταξύ ανώτατων αξιωματούχων από την Τουρκία και την Αρμενία, ενώ συζήτησαν επίσης τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή και τα διεθνή ζητήματα, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Ερντογάν εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του στον Πασινιάν για την καταστροφή από τις πλημμύρες που έπληξαν πρόσφατα τη βόρεια Αρμενία.

Το παρελθόν

Μετά τον Δεύτερο Πόλεμο του Καραμπάχ, ο οποίος ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2020 και διήρκεσε 44 ημέρες με τη νίκη του Μπακού στην ορεινή περιοχή, οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ερεβάν άρχισαν να ξεπαγώνουν.

Τον Δεκέμβριο του 2021, τα δύο έθνη διόρισαν ειδικούς απεσταλμένους για να βοηθήσουν στην εξομάλυνση των σχέσεων μετά από χρόνια.

Τον Φεβρουάριο του 2022, η Τουρκία και η Αρμενία ξεκίνησαν ξανά τις πρώτες εμπορικές πτήσεις τους μετά από δύο χρόνια παύσης.

Τα χερσαία σύνορα μεταξύ των δύο χωρών άνοιξαν ξανά για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια το 2023 για να διευκολυνθεί η διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας στις νότιες περιοχές της Τουρκίας μετά τους καταστροφικούς σεισμούς.