Skip to main content

ΕΕ: Make Europe Great Again, το… τραμπικής έμπνευσης σύνθημα της ουγγρικής προεδρίας

Hungarian presidency

Η Ουγγαρία παρουσίασε σλόγκαν, logo και προτεραιότητες της προεδρίας της

Η Ουγγαρία παρουσίασε το σλόγκαν της για την προεδρία της ΕΕ, το οποίο είναι Make Europe Great Again, το οποίο σε κάποιους θύμισε το Make America Great Again του Ντόναλντ Τραμπ.

Για την ουγγρική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το β’ εξάμηνο του 2024, η ουγγρική κυβέρνηση επέλεξε ένα λογότυπο που βασίζεται σε μια παγκοσμίου φήμης ουγγρική εφεύρεση, τον κύβο του Ρούμπικ.

Η Ουγγαρία είναι περήφανη για τον Ernő Rubik ως έναν από τους σημαντικότερους και παγκοσμίως εφευρέτες του κύβου του Ρούμπικ. Το τρισδιάστατο παιχνίδι μηχανικής λογικής εφευρέθηκε το 1974. Φέτος γιορτάζει την 50η επέτειό της.

Ο κύβος συμβολίζει την εφευρετικότητα, τη δημιουργικότητα, τη στρατηγική σκέψη και την πολυπλοκότητα του ουγγρικού έθνους, όπως σημειώνεται από τη Βουδαπέστη. «Για να συναρμολογηθεί σωστά ο κύβος, απαιτείται στρατηγική διορατικότητα, υπομονή, πειθαρχία και ακρίβεια — όλες οι ιδιότητες που είναι απαραίτητες για την Προεδρία της Ουγγαρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο κάτοχος της εκ περιτροπής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ αναμένεται να είναι ουδέτερος μεσολαβητής και να παραμερίσει τα εθνικά του συμφέροντα για να εξασφαλίσει την ψήφιση της νομοθεσίας της Ένωσης. Οι ευρωπαίοι πολιτικοί, ωστόσο, φοβούνται ότι η Βουδαπέστη θα χρησιμοποιήσει τη θέση υψηλού προφίλ προς όφελός της, αναζητώντας ταυτόχρονα ένα πρόσωπο σε βασικούς τομείς πολιτικής.

Υπεραμύνονται του σλόγκαν οι Ούγγροι

«Είναι μια αναφορά σε μια ενεργό προεδρία», δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γιάνος Μπόκα, όπως αναφέρει το Politico. «Πραγματικά δείχνει έκδηλη την προσδοκία ότι μαζί θα πρέπει να είμαστε πιο δυνατοί από ό,τι ο καθένας μόνος του, αλλά ότι θα πρέπει να μας επιτραπεί να κρατήσουμε την ταυτότητά μας όταν είμαστε μαζί. Απεικονίζει επίσης την ιδέα ότι η Ευρώπη είναι σε θέση να γίνει ένας ανεξάρτητος παγκόσμιος παράγοντας στον μετασχηματιζόμενο κόσμο μας».

Οι δημοσιογράφοι σύμφωνα με το Bloomberg, σε συνέντευξη Τύπου έκαναν λόγο για «τόνους» Τραμπ στο σλόγκαν. « Δεν ξέρω αν ο Ντόναλντ Τραμπ ήθελε ποτέ να κάνει την Ευρώπη σπουδαία ξανά», απάντησε ο Μπόκα, αποφεύγοντας τη σύνδεση.

Ο υπουργός εξήγησε ότι η Ουγγαρία θα χρησιμοποιήσει την προεδρία της για να εισαγάγει μια νέα ανταγωνιστική, «αγροτοκεντρική» γεωργική συμφωνία και να επιδιώξει «πιο αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων, να διαχειριστεί τις βαθύτερες αιτίες της μετανάστευσης και να βελτιώσει μια πιο αποτελεσματική πολιτική επιστροφής».

naftemporiki.gr

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ τις προτεραιότητες της Ουγγρικής Προεδρίας της ΕΕ