Skip to main content

Στ. Λεβέν: Ανάγκη για μια κοινωνική Ευρώπη, με οικονομική ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

«Οικονομική ανάπτυξη που θα ωφελεί τους πάντες»

«Είναι τιμή και χαρά για εμένα που βρίσκομαι εδώ σήμερα και συζητώ μαζί σας για το μέλλον της Ευρώπη. Πολύ σημαντικό ζήτημα και η χρονική συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Είμαστε εδώ μια και πλέον εβδομάδα μετά τις ευρωεκλογές και πρέπει να πω καταρχάς ότι, ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ότι είμαι πολύ πολύ υπερήφανος που κάναμε μια ισχυρή εκστρατεία» ανέφερε ξεκινώντας την ομιλία του στην Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που διοργανώνουν το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα και  το Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ, ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν.

«Οι προκλήσεις είναι πάρα πολλές. Η οικονομική ανισότητα, η κλιματική αλλαγή, η άνοδος του λαϊκισμού και των ακροδεξιών κομμάτων, η αύξηση των ένοπλων συγκρούσεων στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο -στο κατώφλι μας ουσιαστικά», συμπλήρωσε ο κ. Λεβέν.

«Υπό το πρίσμα όλων αυτών των δοκιμασιών, έχουμε καθήκον να οραματιστούμε ένα μέλλον για την Ευρώπη που θα είναι δίκαιο, ισότιμο, συμπεριληπτικό, δημοκρατικό, ασφαλές και βιώσιμο για όλους τους Ευρωπαίους» πρόσθεσε.

Ο Σουηδός πολιτικός υπογράμμισε από το βήμα της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη την «ανάγκη για μια κοινωνική Ευρώπη, με οικονομική ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη», «για μια δημοκρατική Ευρώπη, που θα μπορεί να υπεραμύνεται του εαυτού του της έναντι εκείνων που θέλουν να την υπονομεύσουν», και «για μια βιώσιμη Ευρώπη, που θα είναι ικανή να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και να διαχειριστεί επίσης την κοινωνικά δίκαιη μετάβαση».

«Οικονομική ανάπτυξη που θα ωφελεί τους πάντες»

«Πρέπει να πολεμήσουμε για μια Ευρώπη, που θα έχει οικονομική ανάπτυξη, η οποία θα ωφελεί τους πάντες, όχι μόνο τους προνομιούχους. Αυτό σημαίνει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα -πίεση γι’ αυτό- κοινωνικές πολιτικές, που θα προωθούν τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη. Και αυτό θα το κάνουμε παρουσιάζοντας έναν οδικό χάρτη, για καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και επιμένοντας στην πλήρη υλοποίηση του ευρωπαϊκού πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων» πρόσθεσε ο Στέφαν Λεβέν.